Makaron azjatycki

Opublikowano: 02.10.2022 r., 20:52 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron azjatycki podany w białym talerzu.
Makaron azjatycki
Makaron azjatycki to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Makaron przygotować można z kurczakiem lub krewetkami. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na potrawę.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 10 min
347 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
44
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron ryżowy (200 g)
  • Cebula czerwona 1 średnia sztuka (150 g)
  • Marchewka 1 duża sztuka (200 g)
  • Papryka czerwona 1 średnia sztuka (200 g)
  • Seler naciowy (50 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
  • Olej sezamowy (30 ml)
  • Natka pietruszki (10 g)
  • Sezam nasiona (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sos sojowy, imbir świeży, sos teriyaki
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na makaron azjatycki krok po kroku

Marchew obierz ze skórki i posiekaj w drobne słupki.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w piórka.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i posiekaj w paseczki.

Seler naciowy pokrój w półksiężyce.

Kurczaka pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej sezamowy i podsmaż kurczaka.

Dodaj warzywa i smaż przez 2 minuty.

Wlej sos sojowy i sos teriyaki.

Smaż przez 4 minuty.

Zdejmij z ognia.

W garnku zagotuj wodę i dodaj makaron ryżowy.

Gotuj przez 3 minuty.

Makaron odcedź i dodaj do warzyw.

Dopraw solą i wymieszaj.

Wierzch potrawy udekoruj prażonym sezamem i posiekaną natką pietruszki.

Podawaj na dużym talerzu.

Jak oceniasz przepis na makaron azjatycki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób

Więcej informacji na temat makaronu azjatyckiego

Makaron azjatycki to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Prosty przepis na makaron można wykorzystać na szybki obiad po pracy. Makaron przygotować można także z gotowe mieszanki warzyw mrożonych. Przepis na makaron azjatycki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron ryżowy, cebula czerwona, marchew, papryka czerwona, seler naciowy, pierś z kurczaka, imbir, sos sojowy, sos teriyaki, sól, sezam, olej sezamowy, natka pietruszki.

Jak zrobić makaron azjatycki? Marchew obierz ze skórki i posiekaj w drobne słupki. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w piórka. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i posiekaj w paseczki. Seler naciowy pokrój w półksiężyce. Kurczaka pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej sezamowy i podsmaż kurczaka. Dodaj warzywa i smaż przez 2 minuty. Wlej sos sojowy i sos teriyaki. Smaż przez 4 minuty. Zdejmij z ognia. W garnku zagotuj wodę i dodaj makaron ryżowy. Gotuj przez 3 minuty. Makaron odcedź i dodaj do warzyw. Dopraw solą i wymieszaj. Wierzch potrawy udekoruj prażonym sezamem i posiekaną natką pietruszki. Podawaj na dużym talerzu.

Papryka czerwona zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit.

Podsumowując makaron azjatycki z warzywami to bardzo proste danie. Makaron jest idealny na obiad dla całej rodziny. Można go także przygotować podczas wizyty niezapowiedzianych gości. Łatwy makaron z kurczakiem sprawdzi się na kolację we dwoje. Makaron jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać przez kilka godzin.

Alergeny w makaronie azjatyckim

Lista alergenów dla makaronu azjatyckiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy
    • Sezam nasiona
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

W przepisie na makaron azjatycki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • sos teriyaki
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze makaronu azjatyckiego

na 100g gotowej potrawy

Makaron azjatycki to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Makaron zawiera także sporą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Makaron zawiera małą ilość kalorii i świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
139.14
347.85
Białko (g)
7.54
18.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
17.93
44.83
Węglowodany przyswajalne (g)
16.42
41.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.51
3.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
3.93
9.82
Tłuszcze nasycone (g)
1.05
2.63
Tłuszcze nienasycone (g)
2.88
7.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.42
3.54
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.46
3.66
Cholesterol (mg)
19.04
47.61

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
179.49
448.72
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.30
0.75
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.14
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
25.06
62.65
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.58
1.46
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.35
5.87
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.21
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.95
7.37
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.90
44.76
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1779.00
4447.50
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
60.15
150.37
Potas (mg)
204.89
512.22
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
24.63
61.59
Fosfor (mg)
99.80
249.50
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.53
43.83
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.53
1.34
Cynk (mg)
0.47
1.18
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.19
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu azjatyckiego 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu azjatyckiego

Koszt składników
62.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron ryżowy
200 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Cebula czerwona
150 g
1 średnia sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Marchewka
200 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Papryka czerwona
200 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Seler naciowy
50 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Piersi kurczaka bez skóry
300 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Olej sezamowy
30 ml
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 ml
Natka pietruszki
10 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Sezam nasiona
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Koszt składników
62.00