Przepis na makaron azjatycki krok po kroku
- Makaron ryżowy 200 g
- Cebula czerwona 150 g 1 średnia sztuka
- Marchewka 200 g 1 duża sztuka
- Papryka czerwona 200 g 1 średnia sztuka
- Seler naciowy 50 g
- Piersi kurczaka bez skóry 300 g
- Olej sezamowy 30 ml
- Natka pietruszki 10 g
- Sezam nasiona 10 g
Marchew obierz ze skórki i posiekaj w drobne słupki.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w piórka.
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i posiekaj w paseczki.
Seler naciowy pokrój w półksiężyce.
Kurczaka pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej sezamowy i podsmaż kurczaka.
Dodaj warzywa i smaż przez 2 minuty.
Wlej sos sojowy i sos teriyaki.
Smaż przez 4 minuty.
Zdejmij z ognia.
W garnku zagotuj wodę i dodaj makaron ryżowy.
Gotuj przez 3 minuty.
Makaron odcedź i dodaj do warzyw.
Dopraw solą i wymieszaj.
Wierzch potrawy udekoruj prażonym sezamem i posiekaną natką pietruszki.
Podawaj na dużym talerzu.
-
Pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka
-
Pad thai z kurczakiem
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Makaron po chińsku
-
Kurczak po toskańsku
-
Kurczak na ryżu
-
Quritto
-
Pierożki wonton z kurczakiem
-
Strogonow z kurczaka
-
Leczo z kurczakiem
-
Terrina
-
Filet z kurczaka

(liczba kalorii)
Makaron azjatycki - cechy przepisu
Więcej o makaronie azjatyckim
Makaron azjatycki to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Prosty przepis na makaron można wykorzystać na szybki obiad po pracy. Makaron przygotować można także z gotowe mieszanki warzyw mrożonych. Przepis na makaron azjatycki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron ryżowy, cebula czerwona, marchew, papryka czerwona, seler naciowy, pierś z kurczaka, imbir, sos sojowy, sos teriyaki, sól, sezam, olej sezamowy, natka pietruszki.
Jak zrobić makaron azjatycki? Marchew obierz ze skórki i posiekaj w drobne słupki. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w piórka. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i posiekaj w paseczki. Seler naciowy pokrój w półksiężyce. Kurczaka pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej sezamowy i podsmaż kurczaka. Dodaj warzywa i smaż przez 2 minuty. Wlej sos sojowy i sos teriyaki. Smaż przez 4 minuty. Zdejmij z ognia. W garnku zagotuj wodę i dodaj makaron ryżowy. Gotuj przez 3 minuty. Makaron odcedź i dodaj do warzyw. Dopraw solą i wymieszaj. Wierzch potrawy udekoruj prażonym sezamem i posiekaną natką pietruszki. Podawaj na dużym talerzu.
Papryka czerwona zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit.
Podsumowując makaron azjatycki z warzywami to bardzo proste danie. Makaron jest idealny na obiad dla całej rodziny. Można go także przygotować podczas wizyty niezapowiedzianych gości. Łatwy makaron z kurczakiem sprawdzi się na kolację we dwoje. Makaron jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać przez kilka godzin.
Wartości odżywcze makaronu azjatyckiego
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w makaronie azjatyckim
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na makaron azjatycki
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na makaron azjatycki
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w makaronie azjatyckim
Lista alergenów dla makaronu azjatyckiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Olej sezamowy
- Sezam nasiona
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
W przepisie na makaron azjatycki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- sos teriyaki