Przepis na makaron aglio olio krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

W garnku zagotuj wodę z łyżką soli.

Dodaj makaron i gotuj przez 8-9 minut.

Czosnek obierz z łupiny i przeciśnij przez praskę.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.

Podsmaż czosnek.

Posiekaj papryczkę chilli i natkę pietruszki.

Dodaj na patelnię.

Dopraw solą i pieprzem.

Dodaj przecedzony makaron i wymieszaj dokładnie.

Makaron podawaj w głębokich talerzach, wierzch udekoruj płatkami parmezanu.

Makaron aglio olio podany w białym, głębokim talerzu.
Makaron aglio olio
Koszt przygotowania dania
23.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1215 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
73

Makaron aglio olio - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makaronie aglio olio

Makaron aglio olio to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny w wersji jarskiej. Makaron aglio olio jest błyskawiczny do zrobienia. Cały sekret makaronu polega na dobrej jakości oliwie. Włoski makaron jest bardzo aromatyczny i zawiera kilka prostych i dostępnych w każdym sklepie składników. Przepis na makaron aglio olio jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia makaronu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron spaghetti, oliwa z oliwek, czosnek, papryczka chilli, natka pietruszki, sól, pieprz, parmezan.

Jak zrobić makaron aglio olio? W garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Dodaj makaron i gotuj przez 8-9 minut. Czosnek obierz z łupiny i przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż czosnek. Posiekaj papryczkę chilli i natkę pietruszki. Dodaj na patelnię. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj przecedzony makaron i wymieszaj dokładnie. Makaron podawaj w głębokich talerzach, wierzch udekoruj płatkami parmezanu.

Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi, a co za tym idzie, ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości.

Podsumowując szybki makaron z czosnkiem to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Makaron można przygotować, gdy nie masz ochoty na ciężki obiad. Oliwa z oliwek, która jest bazą sosu to włoski sposób na prosty makaron. Makaron jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się go przechowywać w lodówce, lecz zrobić na świeżo. Kuchnia włoska polega na dobrym jakościowo produkcie oraz przygotowaniu posiłku chwilę przed podaniem.

Wartości odżywcze makaronu aglio olio

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
347.33 kcal
1215.67 kcal
Białko
14.67 g
51.35 g

Węglowodany w makaronie aglio olio

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
52.11 g
182.37 g
Węglowodany przyswajalne
44.75 g
156.64 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
7.35 g
25.73 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
9.58 g
33.54 g
Tłuszcze nasycone
4.09 g
14.32 g
Tłuszcze nienasycone
5.49 g
19.23 g
Tłuszcze jednonasycone
4.31 g
15.07 g
Tłuszcze wielonasycone
1.19 g
4.15 g

Witaminy w przepisie na makaron aglio olio

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina B6
0.24 mg
0.82 mg
Witamina B12
0.17 µg (mcg)
0.58 µg (mcg)
Witamina E
0.75 mg
2.62 mg
Tiamina
0.27 mg
0.96 mg
Ryboflawina
0.19 mg
0.66 mg
Niacyna
5.72 mg
20.02 mg
Foliany
55.57 µg (mcg)
194.49 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na makaron aglio olio

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
176.65 mg
618.28 mg
Potas
326.57 mg
1142.99 mg
Wapń
194.76 mg
681.67 mg
Fosfor
302.32 mg
1058.12 mg
Magnez
83.46 mg
292.10 mg
Żelazo
3.01 mg
10.53 mg
Cynk
2.15 mg
7.52 mg
Miedź
0.32 mg
1.12 mg
Mangan
1.58 mg
5.53 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu aglio olio 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie aglio olio

Lista alergenów dla makaronu aglio olio przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Cena przygotowania makaronu aglio olio

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
500 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 500 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Natka pietruszki
60 g
2 pęczki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 60 g
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Papryczka chili czerwona świeża
30 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 30 g
Koszt składników
44.00
Jak oceniasz przepis na makaron aglio olio
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób