Przepis na makaron aglio olio krok po kroku
- Makaron spaghetti 500 g
- Oliwa z oliwek 30 ml
- Natka pietruszki 60 g 2 pęczki
- Ser parmezan 100 g
- Papryczka chili czerwona świeża 30 g
W garnku zagotuj wodę z łyżką soli.
Dodaj makaron i gotuj przez 8-9 minut.
Czosnek obierz z łupiny i przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
Podsmaż czosnek.
Posiekaj papryczkę chilli i natkę pietruszki.
Dodaj na patelnię.
Dopraw solą i pieprzem.
Dodaj przecedzony makaron i wymieszaj dokładnie.
Makaron podawaj w głębokich talerzach, wierzch udekoruj płatkami parmezanu.
Często zadawane pytania
-
Makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
-
Sałatka z makaronem
-
Zupa z soczewicy zielonej
-
Tagliatelle
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Makaron z kurczakiem
-
Makaron z cukinii
-
Makaron ryżowy
-
Makaron z tuńczykiem
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z pesto
-
Zupa pieczarkowa z makaronem
-
Makaron z krewetkami
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Sos z kurek
-
Dania z makaronem

(liczba kalorii)
Makaron aglio olio - cechy przepisu
Więcej o makaronie aglio olio
Makaron aglio olio to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny w wersji jarskiej. Makaron aglio olio jest błyskawiczny do zrobienia. Cały sekret makaronu polega na dobrej jakości oliwie. Włoski makaron jest bardzo aromatyczny i zawiera kilka prostych i dostępnych w każdym sklepie składników. Przepis na makaron aglio olio jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia makaronu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron spaghetti, oliwa z oliwek, czosnek, papryczka chilli, natka pietruszki, sól, pieprz, parmezan.
Jak zrobić makaron aglio olio? W garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Dodaj makaron i gotuj przez 8-9 minut. Czosnek obierz z łupiny i przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż czosnek. Posiekaj papryczkę chilli i natkę pietruszki. Dodaj na patelnię. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj przecedzony makaron i wymieszaj dokładnie. Makaron podawaj w głębokich talerzach, wierzch udekoruj płatkami parmezanu.
Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi, a co za tym idzie, ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości.
Podsumowując szybki makaron z czosnkiem to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Makaron można przygotować, gdy nie masz ochoty na ciężki obiad. Oliwa z oliwek, która jest bazą sosu to włoski sposób na prosty makaron. Makaron jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się go przechowywać w lodówce, lecz zrobić na świeżo. Kuchnia włoska polega na dobrym jakościowo produkcie oraz przygotowaniu posiłku chwilę przed podaniem.
Wartości odżywcze makaronu aglio olio
Energia i białka
(350g)
Węglowodany w makaronie aglio olio
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy w przepisie na makaron aglio olio
(350g)
Składniki mineralne w przepisie na makaron aglio olio
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w makaronie aglio olio
Lista alergenów dla makaronu aglio olio przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron spaghetti
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan