Majonez Thermomix

Opublikowano: 06.04.2022 r., 16:01 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Majonez Thermomix na łyżce
Majonez Thermomix
Majonez to dodatek do dań na zimno lub na ciepło. Szczególnie pasuje do jajek. Jeśli marzy ci się wzbogacenie dania o ten smaczny sos, to szybko wykonasz go samodzielnie z oleju i jajka. Koniecznie wykonaj przepis na majonez z Thermomixa.
Przygotowanie 10 min
2276 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Olej rzepakowy (250 ml)
  • Jajko w temperaturze pokojowej (1 szt.)
  • Musztarda (1 g)
  • Sok z cytryny (1 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
dzbanek, thermomix

Przepis na majonez z thermomixa krok po kroku

Na pokrywie Thermomixa ustaw dzbanek i odmierz 250 g oleju.

W naczyniu Thermomixa umieść jajko, sok z cytryny, musztardę, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj 1 minutę 30 sekund / obroty 4.

Następnie ustaw obroty na 4 i cały czas mieszając, wlewaj olej na pokrywę Thermomixa, tak by powoli ściekał do naczynia Thermomixa, tworząc emulsję.

Gotowy majonez przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.

Jak oceniasz przepis na majonez z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,6% osób

Więcej informacji na temat majonezu z thermomixa

Majonez jest gęstą emulsją, którą wytwarza się z oleju i jajek. Początkowo wykonywano go tylko w warunkach domowych, ale zyskał taką popularność, że rozpoczęto jego produkcję przemysłową. W zależności od kraju majonez wykorzystuje się do przygotowania również innych sosów.

Jeśli marzy Ci się danie z dodatkiem majonezu, to wystarczy, że masz w lodówce jajko a w szafce olej roślinny. Przyda się również musztarda, która nada dodatkowego smaku. Przekonaj się jak zrobić majonez w Thermomixie.

Na początku wbij jajko do naczynia Thermomixa. Dodaj sok z cytryny, musztardę oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość wymieszaj przez 1,5 minuty. Następnie nadal ubijając, wlewaj olej na pokrywę Thermomixa tak by powoli ściekała do środka naczynia. Taki sposób powolnego dodawania oleju spowoduje, że sos najlepiej się zemulguje. Teraz wystarczy przełożyć do słoika i wykorzystać np. do sałatki. Sami widzicie, że nie potrzeba wiele czasu by wykonać ten prosty przepis na majonez z Thermomixa. Taki domowy, szybki sos ma jeszcze jedną zaletę. Dowolnie możesz go sobie doprawiać, dzięki czemu uzyskasz w pełni satysfakcjonujący Cię produkt. Tak przygotowany majonez Thermomix to świetny pomysł na podstawę do sosu tatarskiego, czosnkowego czy andaluzyjskiego.

Majonez jest takim dodatkiem, który podnosi walory smakowe dań. Głównie przez obecność tłuszczu (oleju), który jest nośnikiem smaku. W Polsce wykorzystujemy go głównie do sałatek czy gotowanych jajek, ale świetnie smakuje również jako sos do frytek czy zamiennik masła na kanapce.

Dobry majonez w 70-80% składa się z tłuszczu. Do przygotowania można wykorzystać oliwę z oliwek lub inny olej roślinny. 6-10% powinny stanowić jajka. Tutaj w zależności od przepisu używa się całego, surowego jajka, surowego żółtka lub gotowanego żółtka. W produkcji przemysłowej wykorzystuje się jajka w proszku. Ostrości majonezowi nadaje sok z cytryny lub ocet winny, a także sól i pieprz.

Koniecznie wykonajcie ten pyszny majonez samodzielnie.

Alergeny w majonezie z thermomixa

Lista alergenów dla majonezu z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze majonezu z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Oleje roślinne to dobre źródło zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
758.79
2276.36
Białko (g)
2.27
6.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
0.17
0.51
Węglowodany przyswajalne (g)
0.15
0.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.01
0.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
83.15
249.45
Tłuszcze nasycone (g)
6.42
19.25
Tłuszcze nienasycone (g)
76.73
230.19
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
54.40
163.20
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
22.33
66.99
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
66.64
199.93

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina D (µg (mcg))
0.36
1.07

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
29.03
87.08
Potas (mg)
25.55
76.64
Wapń (mg)
10.26
30.77
Żelazo (mg)
0.32
0.96
Szacunkowy indeks glikemiczny majonezu z thermomixa 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania majonezu z thermomixa

Koszt składników
16.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
250 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Jajko
1 szt.
w temperaturze pokojowej
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Musztarda
1 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 1 g
Sok z cytryny
1 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.05
Za 1 ml
Koszt składników
16.00