Maczka grzybowa na wigilię

Opublikowano: 15.12.2021 r., 17:09 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Maczka grzybowa na wigilię podana w wazie, w której znajduje się chochla.
Maczka grzybowa na wigilię
Maczka grzybowa na wigilię to doskonała propozycja na danie Postne, które możemy zaserwować podczas kolacji bożonarodzeniowej. Koniecznie wykorzystaj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 25 min
851 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
49
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Suszone grzyby (250 g)
  • Mąka pszenna typ 550 2 czubate łyżki stołowe (25 g)
  • Czosnek 1 mała główka (30 g)
  • Kostka warzywna - bulion warzywny (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na maczkę grzybową na wigilię krok po kroku

Grzyby zalej ciepłą wodą i pozostaw do namoczenia na noc.

Namoczone grzyby wraz z wodą umieści w garnku i ugotuj do miękkości.

Grzyby odcedź z wywaru, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć z powrotem do garnka z wywarem.

Czosnek obierz i posiekaj na mniejsze kawałki.

Następnie do wywaru z grzybami dodaj przyprawy wedle uznania, posiekany czosnek oraz kostkę warzywną.

Całość gotuj jeszcze chwilę.

Następnie mąkę rozmieszaj z małą ilością wody.

Zawiesinę z mąki dodaj do wywaru z grzybami i gotuj chwilę.

Tak przygotowane danie podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na maczkę grzybową na wigilię
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,9% osób

Więcej informacji na temat maczki grzybowej na wigilię

Dobra maczka grzybowa na wigilię to doskonały pomysł na święta, ponieważ zupę na bazie grzybów bez problemu możesz zaserwować podczas kolacji bożonarodzeniowej. Jest to tradycyjna potrawa wywodząca się z kuchni polskiej. Przepis na maczkę grzybową na wigilię jest stosunkowo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania pysznej zupy potrzebne są następujące produkty spożywcze: grzyby suszone, mąka pszenna, czosnek, kostka warzywna oraz sól i pieprz. Jeśli zamierzasz przygotować tę smaczną zupę w okresie jesiennym, możesz również wykorzystać grzyby leśne surowe.

A więc jak zrobić maczkę grzybową na wigilię? Wystarczy, że grzyby suszone zalejesz na noc ciepłą wodą i pozostawisz do namoczenia. W przypadku wykorzystania grzybów surowych krok ten można pominąć. Następnie grzyby ugotuj do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Miękkie grzyby wyciągnij z wywaru i pokrój na mniejsze kawałki, następnie wrzuć je z powrotem do wywaru. W kolejnym kroku musisz obrać i posiekać czosnek, który następnie wraz z innymi przyprawami oraz kostką warzywną wrzuć do zupy. Całość podpraw zawiesiną z mąki i wody. Bulion gotuj jeszcze chwilę, a następnie podaje go na ciepło.

Grzyby leśne stanowią produkt niskokaloryczny, które bogaty jest Błonnik pokarmowy zapewniające uczucie sytości oraz regulujący perystaltykę jelit. Grzyby stanowią również doskonałe źródło potasu, który wpływa na regulację ciśnienia tętniczego krwi oraz pracę serca. Znajdziemy w nich również witaminy z grupy B. Grzyby, zarówno świeże, jak i suszone, są ciężko strawne – dlatego powinny być eliminowane Z diety osób, które zmagają się z problemami związanymi ze strony układu pokarmowego oraz borykające się z chorobami wątroby czy nerek. Grzyby nie są produktem odpowiednim do spożywania przez dzieci i osoby starsze.

Podsumowując, ta pyszna zupa grzybowa podprawiana mąką podawana w okresie wigilijnym będzie doskonałą propozycją nie tylko w czasie świąt. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, dlatego warto włączyć ją do swojej diety. Należy pamiętać jednak, że zupa może być ciężko strawna, dlatego powinny uważać na nią osoby, które zmagają się z problemami ze strony układu pokarmowego.

Alergeny w maczce grzybowej na wigilię

Lista alergenów dla maczki grzybowej na wigilię przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • kostka warzywna - bulion warzywny
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kostka warzywna - bulion warzywny
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kostka warzywna - bulion warzywny

Wartości odżywcze maczki grzybowej na wigilię

na 100g gotowej potrawy

Maczka grzybowa na wigilię to doskonała propozycja na danie postne. Stanowić będzie również doskonałe źródło niektórych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
327.37
851.16
Białko (g)
24.03
62.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
52.98
137.74
Węglowodany przyswajalne (g)
30.78
80.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
1.28
3.33
Tłuszcze nasycone (g)
0.89
2.31
Tłuszcze nienasycone (g)
0.39
1.02

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
725.49
1886.28
Wapń (mg)
18.17
47.24
Brak danych dla: kostka warzywna - bulion warzywny.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
8.50
22.10
Brak danych dla: kostka warzywna - bulion warzywny.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny maczki grzybowej na wigilię 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania maczki grzybowej na wigilię

Koszt składników
99.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Suszone grzyby
250 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 13
87.50
Za 250 g
Mąka pszenna typ 550
25 g
2 czubate łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 25 g
Czosnek
30 g
1 mała główka
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Kostka warzywna - bulion warzywny
20 g
2.50
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 20 g
Koszt składników
99.50