Maczanka krakowska

Opublikowano: 16.06.2023 r., 15:02 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne danie z mięsem
Maczanka krakowska
Poznaj przepis na tradycyjną maczankę krakowską, którą przygotujesz samodzielnie w domu.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Smażenie 240 min
419 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Karkówka wieprzowa (1000 g)
  • Boczek wędzony bez kości (400 g)
  • Pieczarki - ok. 10 sztuk (200 g)
  • Cebula - 4 sztuki (400 g)
  • Bulion drobiowy (2000 g)
  • Masło - 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, kminek mielony
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, garnek

Przepis na maczankę krakowską krok po kroku

Przygotuj solankę z ok. 100 g soli na 1 litr wody. Mięso zamarynuj w przyprawach i solance i odstaw do lodówki na całą noc.

Zamarynowane mięso pokrój w kostkę i obsmaż na patelni na maśle.

Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, dodaj kawałki boczku, pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę.

Dopraw, wymieszaj i zalej połową ilości bulionu.

Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze ok. 140 st. C przed ok. 3 h. Co jakiś czas zamieszaj.

Zbierz zebrany na wierzchu tłuszcz i całość przełóż do garnka.

Zalej resztą bulionu i gotuj ok. 1 h.

Tak przygotowany sos jedz z bułką, musztardą i ogórkami kiszonymi.

Jak oceniasz przepis na maczankę krakowską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat maczanki krakowskiej

Maczanka krakowska to jeden z niewielu polskich streetfoodów. Na pierwszy rzut oka wyglądem przypomina tradycyjnego, mięsnego burgera. Trudno jednak zaliczyć ją do fast foodów, ponieważ jej przygotowanie zajmuje sporo czasu, a prawdziwa maczanka krakowska powstaje z lokalnych składników wysokiej jakości. Mięso na maczankę krakowską powinno marynować się co najmniej jedną noc, a najlepiej dwie doby! Bardzo długi jest również czas pieczenia mięsa, aż będzie kruche i delikatne. Zajmuje to kilka godzin. Tradycyjny sos do maczanki również wymaga sporo zachodu. Oryginalnie robi się go z wywaru z kości cielęcych i czerwonego wina. Mimo że na takie nie wygląda, maczanka krakowska to naprawdę nie jest proste do przygotowania danie. Jak zrobić maczankę krakowską, aby była domowa, ale pyszna i smaczna, jak tradycyjna? Sprawdź nasz pomysł na jej przygotowanie, który na pewno Cię zainspiruje. Składniki, których potrzebujesz to karkówka, boczek wędzony surowy, pieczarki, cebula, masło lub smalec, dużo przypraw oraz bulion mięsny. Niektórzy dodają również czerwone, wytrawne wino. Jeśli chodzi o przyprawy, główną rolę odgrywa kminek. Możesz jednak samodzielnie modyfikować rodzaj i ilość przypraw w zależności od swoich preferencji. Przepis na maczankę krakowską jest dość skomplikowany, jednak jest tak dobra, że warto poświęcić na to trochę czasu. Po długim marynowaniu mięso należy pokroić w kostkę, piec kilka godzin w bulionie z przyprawami, cebulą i pieczarkami, a na koniec gotować do miękkości i kruchości. Potrzebna będzie też bułka, musztarda oraz ogórek kiszony, które będziesz maczać w przygotowanym mięsnym sosie. Przepis na maczankę krakowską przypadnie do gustu przede wszystkim miłośnikom mięsnych, dobrze doprawionych dań. Czytaj dalej i sprawdź jak ją zrobić!

Alergeny w maczance krakowskiej

Lista alergenów dla maczanki krakowskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze maczanki krakowskiej

na 100g gotowej potrawy

Maczanka krakowska jest stosunkowo kaloryczna i ciężkostrawna, dlatego u osób z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi, może powodować ich nasilenie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
104.99
419.96
Białko (g)
10.37
41.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
1.48
5.91
Węglowodany przyswajalne (g)
1.26
5.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.22
0.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
6.19
24.77
Tłuszcze nasycone (g)
2.62
10.50
Tłuszcze nienasycone (g)
3.57
14.28
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.60
10.38
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.97
3.90
Cholesterol (mg)
29.29
117.17

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
6.43
25.73
Witamina B6 (mg)
0.16
0.65
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
1.42
Witamina C (mg)
0.84
3.35
Witamina D (µg (mcg))
0.29
1.16
Witamina E (mg)
0.15
0.60
Retinol (µg (mcg))
6.33
25.34
Tiamina (mg)
0.22
0.89
Ryboflawina (mg)
0.15
0.58
Niacyna (mg)
2.62
10.49
Foliany (µg (mcg))
3.74
14.98
Beta karoten (µg (mcg))
1.77
7.09

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
368.37
1473.48
Potas (mg)
172.54
690.14
Wapń (mg)
9.11
36.44
Fosfor (mg)
109.36
437.44
Magnez (mg)
9.99
39.96
Żelazo (mg)
0.43
1.71
Cynk (mg)
1.16
4.64
Miedź (mg)
0.07
0.28
Szacunkowy indeks glikemiczny maczanki krakowskiej 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania maczanki krakowskiej

Koszt składników
100.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
1000 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 1000 g
Boczek wędzony bez kości
400 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
18.00
Za 400 g
Pieczarki
200 g
ok. 10 sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Cebula
400 g
4 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Bulion drobiowy
2000 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Masło
30 g
3 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
100.00