Maccheroni al ferretto

Opublikowano: 25.06.2023 r., 14:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Maccheroni al ferretto w naczyniu
Maccheroni al ferretto
Maccheroni al ferretto to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe z wykorzystaniem sosu kurkowego. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na makaron w sosie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
564 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron maccheroni (200 g)
  • Kurki świeże (200 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry - 2 małe sztuki (400 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - niepełna szklanka (200 g)
  • Mąka ziemniaczana - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Olej rzepakowy - ćwierć szklanki (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na maccheroni al ferretto krok po kroku

Mięso z kurczaka pokrój w kostkę.

Do miseczki wlej połowę oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę soku z cytryny oraz po pół łyżeczki soli, oraz pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj.

Do miski z marynatą włóż pokrojonego kurczaka, dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut.

Makaron ugotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut. Następnie odcedź go na sicie.

Kurki oczyść i przekrój na pół.

Na patelni rozgrzej pozostały olej, podsmaż na nim kurki i dopraw je do smaku solą oraz pieprze.

Patelnię przykryj pokrywką i grzyby duś na małej mocy palnika przez około 10 minut.

W szklance wymieszaj śmietanę z mąką ziemniaczaną. Taką mieszankę dodaj na patelnię z kurkami, wymieszaj i duś bez przykrycia, aby zredukować sos.

Drugą patelnię rozgrzej i podsmaż na niej kurczaka do miękkości.

Na patelnię z sosem dodaj usmażone mięso z kurczaka oraz makaron i dokładnie wymieszaj.

Gotowy makaron przełóż na talerze i podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na maccheroni al ferretto
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,7% osób

Więcej informacji na temat maccheroni al ferretto

Maccheroni al ferretto to makaron, który przypomina cienkie, zwijane rureczki. A z czym podawać makaron maccheroni al ferretto? Najlepszy makaron świetnie komponuje się z różnymi sosami. Danie z maccheroni al ferretto to doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Przepis na danie z maccheroni al ferretto jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: makaron maccheroni, kurki świeże, mięso z piersi kurczaka, śmietanka 30%, mąka ziemniaczana, czosnek, olej rzepakowy, sól, pieprz oraz sok z cytryny.

A jak zrobić danie z maccheroni al ferretto? W misce przygotuj marynatę, włóż do niej pokrojone mięso i odstaw na 30 minut. Makaron ugotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut. Następnie odcedź go na sicie. Na patelni rozgrzej pozostały olej, podsmaż na nim oczyszczone kurki i dopraw je do smaku solą oraz pieprze. Patelnię przykryj pokrywką i grzyby duś na małej mocy palnika przez około 10 minut. W szklance wymieszaj śmietanę z mąką ziemniaczaną. Taką mieszankę dodaj na patelnię z kurkami, wymieszaj i duś bez przykrycia, aby zredukować sos. Drugą patelnię rozgrzej i podsmaż na niej kurczaka do miękkości. Na patelnię z sosem dodaj usmażone mięso z kurczaka oraz makaron i dokładnie wymieszaj.

Grzyby leśne poza walorami smakowo-zapachowymi posiadają również niektóre składniki odżywcze, które spożywane w odpowiednich ilościach przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Grzyby są także niskokaloryczne, dlatego warto włączyć je do diety, aby ją urozmaicić. Do składników mineralnych obecnych w grzybach możemy zaliczyć potas, fosfor, magnez, miedź, cynk, żelazo, mangan, molibden czy selen.

Podsumowując: wiesz już, do czego wykorzystać makaron w kształcie rurek. Podanie makaronu maccheroni z dodatkiem sosu to doskonała propozycja na obiad. Smaczny makaron jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania dania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w maccheroni al ferretto

Lista alergenów dla maccheroni al ferretto przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron maccheroni
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze maccheroni al ferretto

na 100g gotowej potrawy

Maccheroni al ferretto to doskonała propozycja na pyszny obiad z kurczakiem oraz kurkami. Mięso drobiowe stanowi doskonałe źródło białka, dlatego warto wykorzystać je do przygotowania pysznych dań.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
225.61
564.03
Białko (g)
11.45
28.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
16.14
40.36
Węglowodany przyswajalne (g)
14.81
37.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.33
3.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
12.56
31.39
Tłuszcze nasycone (g)
6.70
16.75
Tłuszcze nienasycone (g)
5.86
14.65
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
19.97
49.92
Szacunkowy indeks glikemiczny maccheroni al ferretto 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania maccheroni al ferretto

Koszt składników
71.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron maccheroni
200 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Kurki świeże
200 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 200 g
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 małe sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
niepełna szklanka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Mąka ziemniaczana
10 g
1 płaska łyżka stołowa
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
60 ml
ćwierć szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
71.00