Maca
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (400 g)
- Mąka żytnia typ 2000 - 2 szklanki (400 g)
Przepis na maca krok po kroku
Mąkę pszenną i żytnią umieść w misce, dodaj wodę (około szklanki) i sól.
Zagnieć gładkie ciasto.
Pozostaw je do odpoczęcia na 50 minut.
Po tym czasie ciasto podziel na 8 równych kawałków i rozwałkuj cienko.
Upiecz na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą z oliwek.
Maca powinna być lekko przyrumieniona.
-
Jajka faszerowane
-
Tort bezowy
-
Churros
-
Mazurek wielkanocny
-
Babka wielkanocna
-
Baranek wielkanocny
-
Rogaliki drożdżowe
-
Tarta ze szpinakiem
-
Koreczki
-
Bajaderki
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Pasztet domowy
-
Sernik puszysty
-
Jajka faszerowane pieczarkami
-
Jajka po wiedeńsku
-
Pasztet z ciecierzycy
-
Przekąski na Wielkanoc
Więcej informacji na temat maca
Maca to świetny pomysł na pyszny chleb maca domowej roboty. Maca jest tradycyjnym żydowskim wyrobem, przygotowywanym na święto Pascha. Chleb na bazie mąki i wody ma płaski kształt i wypiekany jest w Izraelu na specjalnych formach. W domowych warunkach możesz chleb przygotować na patelni lub na grillu elektrycznym. Przepis na macę jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia macy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mąka żytnia, sól, oliwa z oliwek.
Jak zrobić macę? Mąkę pszenną i żytnią umieść w misce, dodaj wodę i sól. Zagnieć gładkie ciasto. Pozostaw je do odpoczęcia na 50 minut. Po tym czasie ciasto podziel na 8 równych kawałków i rozwałkuj cienko. Upiecz na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą z oliwek. Maca powinna być lekko przyrumieniona.
Mąka pszenna zawiera gluten, jest on białkiem występującym w zbożach takich jak pszenica, orkisz, żyto czy jęczmień. Gluten ma właściwości tworzenia przestrzennych struktur w połączeniu z wodą. Dlatego właśnie wyrabia się ciasto, aby dokładnie połączyć wodę z cząsteczkami glutenu zawartego w mące i nadać mu elastyczną konsystencję. Im mąka zawiera więcej glutenu, tym konsystencja ciasta jest bardziej elastyczna. Mąka żytnia razowa to raz zmielone ziarno nieoczyszczone z otrąb. Całe ziarno zboża jest źródłem wielu składników mineralnych oraz błonnika wpływającego korzystnie na perystaltykę naszych jelit. Mąka razowa zawiera składniki mineralne takie jak witaminy z grupy B oraz witaminę E. Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowych przemian energii w naszym organizmie. Witamina E z kolei jest silnym przeciwutleniaczem, zwana jest witaminą młodości nie bez powodu, wpływa ona na dobry stan naszych włosów, skóry i paznokci. Mąka razowa ma zdrowotne właściwości.
Podsumowując pieczywo żydowskie przygotowywane bez zakwasu, którego posiadanie nie jest dozwolone, podczas Paschy jest dobrym dodatkiem do różnych dań. Pieczywo maca, można kupić w sklepie, jest ono bardzo chrupiące i najczęściej spożywane przez kobiety dbającej o linie, które w cienkim pieczywie pokładają nadzieję na utrzymanie wagi.
Alergeny w maca
Lista alergenów dla maca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Mąka żytnia typ 2000
Wartości odżywcze maca
Maca to domowy wyrób zawierający dużą ilość węglowodanów. Połączenie mąki pszennej i żytniej obniża indeks glikemiczny. Chleb zawiera dużą ilość błonnika.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.