Mac cheese

Opublikowano: 05.06.2023 r., 8:23 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z serem w naczyniu
Mac cheese
Mac cheese to niezwykle popularne i smaczne danie kuchni amerykańskiej, na które składa się makaron i duża ilość sera, a wszystko to zapieczone. Jest smacznie i szybko.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 25 min
659 kcal
Kcal w porcji
264 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron kolanka (coquillettes) (250 g)
  • Masło (50 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (40 g)
  • Mleko 2% (500 ml)
  • Ser cheddar (200 g)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, rondel

Przepis na mac cheese krok po kroku

Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.

W rondlu rozgrzej masło. Przesiej do niego mąkę i zacznij energicznie mieszać.

Gdy całość zagotuje się, dodawaj małymi porcjami mleko, ciągle mieszając.

Gdy składniki połączą się, dodaj 3/4 startego sera, szczyptę soli i pieprzu oraz 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej.

Gdy masa będzie gęsta i bez grudek wymieszaj ją z ugotowanym i odcedzonym makaronem.

Makaron przełóż do naczynia żaroodpornego pokrytego oliwą. Całość posyp resztą startego sera.

Makaron zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut.

Jak oceniasz przepis na mac cheese
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób

Więcej informacji na temat mac cheese

Mac cheese to niezwykle popularne i smaczne danie kuchni amerykańskiej, na które składa się makaron i duża ilość sera, a wszystko to zapieczone. Jest smacznie i szybko.

Przepis na mac cheese to doskonały pomysł na szybkie danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. To angielskie danie, którego nazwa może brzmieć dość egzotycznie i trudno, to po prostu makaron z serem. Jednak nie jest to wersja niezwykle popularna w Polsce, czyli makaron połączony z twarogiem. Wersja amerykańska to danie wytrawne, a do jego przygotowania wykorzystuje się ser żółty. Do przygotowania możesz wykorzystać różne gatunki sera, możesz też mieszać je razem. Najbardziej popularna jest jednak wersja z dodatkiem sera cheddar. Ten charakterystyczny, dość aromatyczny ser sprawdza się w daniu doskonale. Ser cheddar jest doskonałym źródłem wapnia. W 100 gramach sera znajduje się go aż 711 mg, co spełnia dzienne zapotrzebowanie niemal w 70 procentach. Oprócz tego jest dobrym źródłem białka, a także witamin z grupy B, które wspierają pracę mózgu, pamięć i koncentrację. Można połączyć go ze słodką cebulką, a także natką pietruszki, choć w klasycznej wersji składniki te nie są wykorzystywane. Jednak nadają całości wyjątkowego aromatu. W niektórych wersjach można spotkać się z dodatkiem kruszonki z bułki tartej, jednak jest to dodatek dostarczający sporo kalorii. Powinny na niego również uważać osoby, które mają problemy z gospodarką cukrową, ma on bowiem wysoki indeks glikemiczny. Jeśli zależy Ci na tym, by przepis był nieco zdrowszy, to możesz dokonać kilku prostych modyfikacji.

Jeśli szukasz inspiracji jak zrobić mac cheese, by był smaczny, szybki, a przy tym naprawdę ciekawy, to ten prosty przepis, stanowi najlepszy wybór. Istnieje wiele odmian potrawy, różniących się między sobą konsystencją oraz dodatkami. To danie znane już od bardzo dawna. Pierwsze przepisy na macaroni and cheese pochodzą z początku XIX wieku. Jednak do dziś jest znany i uwielbiany na całym świecie. Dla wielu osób określany jest jako comfort food, czyli danie o dobroczynnym wpływie na samopoczucie.

Alergeny w mac cheese

Lista alergenów dla mac cheese przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron kolanka (coquillettes)
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
    • Ser cheddar

Wartości odżywcze mac cheese

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo tłuszczów nasyconych, a także jest wysokokaloryczna, nie powinna więc gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(264g)
Energia (kcal)
249.65
659.07
Białko (g)
9.84
25.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(264g)
Węglowodany (g)
23.20
61.24
Węglowodany przyswajalne (g)
22.44
59.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.76
2.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(264g)
Tłuszcz (g)
12.99
34.30
Tłuszcze nasycone (g)
8.29
21.90
Tłuszcze nienasycone (g)
4.70
12.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.97
10.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.72
1.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
32.75
86.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(264g)
Witamina A (µg (mcg))
121.61
321.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.21
Witamina B12 (µg (mcg))
0.44
1.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.09
0.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.71
1.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.50
1.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
121.00
319.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.24
Ryboflawina (mg)
0.18
0.48
Niacyna (mg)
0.71
1.88
Foliany (µg (mcg))
15.97
42.16
Beta karoten (µg (mcg))
25.02
66.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(264g)
Sód (mg)
142.65
376.61
Potas (mg)
148.57
392.23
Wapń (mg)
201.35
531.57
Fosfor (mg)
186.64
492.74
Magnez (mg)
24.82
65.53
Żelazo (mg)
0.56
1.47
Cynk (mg)
1.29
3.41
Miedź (mg)
0.08
0.22
Szacunkowy indeks glikemiczny mac cheese 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mac cheese

Koszt składników
48.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron kolanka (coquillettes)
250 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 250 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
40 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Mleko 2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Ser cheddar
200 g
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
8.67
Za 200 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Koszt składników
48.50