Mac cheese
- Makaron kolanka (coquillettes) (250 g)
- Masło (50 g)
- Mąka pszenna typ 500 (40 g)
- Mleko 2% (500 ml)
- Ser cheddar (200 g)
- Oliwa z oliwek (15 ml)
Przepis na mac cheese krok po kroku
Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.
W rondlu rozgrzej masło. Przesiej do niego mąkę i zacznij energicznie mieszać.
Gdy całość zagotuje się, dodawaj małymi porcjami mleko, ciągle mieszając.
Gdy składniki połączą się, dodaj 3/4 startego sera, szczyptę soli i pieprzu oraz 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Gdy masa będzie gęsta i bez grudek wymieszaj ją z ugotowanym i odcedzonym makaronem.
Makaron przełóż do naczynia żaroodpornego pokrytego oliwą. Całość posyp resztą startego sera.
Makaron zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka z piersią z kurczaka
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat mac cheese
Mac cheese to niezwykle popularne i smaczne danie kuchni amerykańskiej, na które składa się makaron i duża ilość sera, a wszystko to zapieczone. Jest smacznie i szybko.
Przepis na mac cheese to doskonały pomysł na szybkie danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. To angielskie danie, którego nazwa może brzmieć dość egzotycznie i trudno, to po prostu makaron z serem. Jednak nie jest to wersja niezwykle popularna w Polsce, czyli makaron połączony z twarogiem. Wersja amerykańska to danie wytrawne, a do jego przygotowania wykorzystuje się ser żółty. Do przygotowania możesz wykorzystać różne gatunki sera, możesz też mieszać je razem. Najbardziej popularna jest jednak wersja z dodatkiem sera cheddar. Ten charakterystyczny, dość aromatyczny ser sprawdza się w daniu doskonale. Ser cheddar jest doskonałym źródłem wapnia. W 100 gramach sera znajduje się go aż 711 mg, co spełnia dzienne zapotrzebowanie niemal w 70 procentach. Oprócz tego jest dobrym źródłem białka, a także witamin z grupy B, które wspierają pracę mózgu, pamięć i koncentrację. Można połączyć go ze słodką cebulką, a także natką pietruszki, choć w klasycznej wersji składniki te nie są wykorzystywane. Jednak nadają całości wyjątkowego aromatu. W niektórych wersjach można spotkać się z dodatkiem kruszonki z bułki tartej, jednak jest to dodatek dostarczający sporo kalorii. Powinny na niego również uważać osoby, które mają problemy z gospodarką cukrową, ma on bowiem wysoki indeks glikemiczny. Jeśli zależy Ci na tym, by przepis był nieco zdrowszy, to możesz dokonać kilku prostych modyfikacji.
Jeśli szukasz inspiracji jak zrobić mac cheese, by był smaczny, szybki, a przy tym naprawdę ciekawy, to ten prosty przepis, stanowi najlepszy wybór. Istnieje wiele odmian potrawy, różniących się między sobą konsystencją oraz dodatkami. To danie znane już od bardzo dawna. Pierwsze przepisy na macaroni and cheese pochodzą z początku XIX wieku. Jednak do dziś jest znany i uwielbiany na całym świecie. Dla wielu osób określany jest jako comfort food, czyli danie o dobroczynnym wpływie na samopoczucie.
Alergeny w mac cheese
Lista alergenów dla mac cheese przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron kolanka (coquillettes)
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
- Ser cheddar
Wartości odżywcze mac cheese
To opcja, która zawiera sporo tłuszczów nasyconych, a także jest wysokokaloryczna, nie powinna więc gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(264g)
Węglowodany
(264g)
Tłuszcze
(264g)
Witaminy
(264g)
Składniki mineralne
(264g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.