Lukier Thermomix

Opublikowano: 25.02.2022 r., 12:50 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Lukier Thermomix na ciasteczkach w kształcie serca
Lukier Thermomix
Poznajcie ten prosty przepis na lukier Thermomix. Jego przygotowanie zajmie tylko chwilę, a na pewno nada dodatkowego smaku wszelkim wypiekom.
Przygotowanie 5 min
533 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Cukier (150 g)
  • Białko jajka (1 szt.)
  • Sok z cytryny (5 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, cukier
Sprzęt kuchenny
thermomix, motylek (thermomix)

Przepis na lukier z thermomixa krok po kroku

Do naczynia Thermomixa wsyp cukier. Zmiel go na cukier puder przez 25 sekund / obroty 10.

Załóż motylek w naczyniu Thermomixa. Dodaj białko i kilka kropel soku z cytryny.

Ubijaj całość przez 1 minutę / obroty 3.

Lukier jest gotowy do użytku.

Jak oceniasz przepis na lukier z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat lukru z thermomixa

Poznajcie ten prosty przepis na lukier Thermomix. Jego przygotowanie zajmie tylko chwilę, a na pewno nada dodatkowego smaku wszelkim wypiekom.

Potrzebne składniki do przygotowania lukru to cukier, białko jaja oraz kilka kropel soku z cytryny. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić lukier w Thermomixie, to na samym początku zmiel cukier na puder. Aby to osiągnąć należy ustawić Thermomix na obroty 10 i mielić cukier przez 25 sekund. Następnie dodaj już tylko białko i kilka kropel soku. Takie składniki ubija się z pomocą motylka przez minutę. Otrzymany lukier jest słodki i śnieżnobiały. Ten szybki i łatwy przepis na lukier z Thermomixa szczególnie przyda się w czasie ozdabiania świątecznych pierniczków. Ale równie świetnie pasuje do babek wielkanocnych, maślanych ciasteczek i do ciasta jogurtowego. Tak przygotowany domowy lukier to idealne rozwiązanie na pyszny, słodki akcent do wypieków.

Lukier to nic innego jak polewa, którą przyrządza się z cukru wymieszanego z odrobiną wody lub soku cytrynowego oraz białkiem. Dobry lukier powinien być gładki i błyszczący. Z naszego przepisu wykonasz tradycyjny lukier królewski. Z niego można zrobić również precyzyjne dekoracje.

Pierwszy prawdopodobny przepis na lukier pojawił się w książce kucharskiej wydanej w 1769 roku. Używany był do przystrajania wypieków na angielskim dworze. Rozróżnić można również lukier cukierniczy tzw. glazura. Przyrządza się go z cukru pudru oraz wody i soku. Takim lukrem najczęściej polewa się ciasta. Do niego również bardzo łatwo przyklejają się ozdoby tj. wiórki kokosowe, posypki, rozdrobnione orzechy. Ostatnim rodzajem lukru jest lukier plastyczny. Jest zdecydowanie bardziej gumowaty i stały, dlatego świetnie nadaje się do tworzenia figurek. Z niego przygotowuje się ozdoby takie jak zwierzątka, kwiaty lub postaci ludzkie w celu przystrojenia np. tortu weselnego. Do lukru dodać można również barwnik w paście lub żelu, dzięki czemu uzyskuje się go we wszystkich możliwych kolorach. Płynny barwnik mógłby rozrzedzić lukier.

Alergeny w lukrze z thermomixa

Lista alergenów dla lukru z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze lukru z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Lukier przygotować można również z erytrolu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
314.11
533.98
Białko (g)
2.02
3.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
78.95
134.21
Węglowodany przyswajalne (g)
78.94
134.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.01
0.01

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
0.29
0.49
Tłuszcze nasycone (g)
0.29
0.49
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.00
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.03
Witamina C (mg)
1.02
1.73
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.00
0.00
Ryboflawina (mg)
0.10
0.17
Niacyna (mg)
0.02
0.04
Foliany (µg (mcg))
1.26
2.15
Beta karoten (µg (mcg))
0.03
0.04

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
31.39
53.37
Potas (mg)
34.32
58.34
Wapń (mg)
2.24
3.80
Fosfor (mg)
2.97
5.06
Magnez (mg)
2.18
3.71
Żelazo (mg)
0.06
0.10
Cynk (mg)
0.01
0.03
Miedź (mg)
0.01
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny lukru z thermomixa 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lukru z thermomixa

Koszt składników
9.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Białko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Sok z cytryny
5 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 5 ml
Koszt składników
9.50