Lukier na makowiec
- Cukier puder (100 g)
- Sok z cytryny - 4 łyżki (60 ml)
Przepis na lukier na makowiec krok po kroku
Do rondelka przelej sok z cytryny. Dodaj do niego wodę. Całość dobrze wymieszaj i podgrzej.
Do soku dodaj cukier puder. Cały czas mieszaj, by nie powstały grudki, ale również by cukier się nie przypalił.
Gdy całość będzie odpowiednio gęsta udekoruj lukrem ciasto.
-
Makowiec
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Seromak
-
Makowiec z jabłkami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Makowiec z jabłkiem
-
Seromakowiec z gotowej masy makowej
-
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
-
Wilgotny makowiec na kruchym spodzie
-
Makowiec japoński z puszki
-
Makowiec drożdżowy
-
Makowiec na biszkopcie
-
Ciasto z makiem z puszki
-
Masa makowa z mielonego maku
-
Makowiec
Więcej informacji na temat lukru na makowiec
Lukier na makowiec jest wspaniałym dodatkiem do tego tradycyjnego ciasta, który sprawia, że całość smakuje znacznie lepiej. Powoduje też, że ciasto prezentuje się bardziej elegancko. Lukier ma biały kolor, dlatego wspaniale kontrastuje z ciemną masą makową. My pyszny, lekko cytrynowy smak, dzięki czemu nie jest zbyt mdlący.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić lukier do makowca, który będzie niezbyt skomplikowany, a przy tym naprawdę smaczny, to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Całość jest bardzo łatwa, dlatego poradzi sobie z nią nawet początkujący cukiernik. Choć bez problemu można dostać gotowy lukier w każdym sklepie, to ten zrobiony samodzielnie smakuje lepiej, a przy tym pozbawiony jest konserwantów, czy wzmacniaczy smaku i koloru. Choć jest bardzo delikatny w smaku, to wciąż znacznie lepsza opcja niż ten dostępny w sprzedaży. Samodzielne wykonanie lukru zabiera naprawdę niewiele czasu. Wystarczy tylko kilka minut, by całość była gotowa do użycia. Choć to lukier do makowca, równie dobrze sprawdzi się także na innych wypiekach. Można nim dekorować babeczki, ciastka, pierniczki czy inne ciasta. Ma uniwersalny smak dlatego sprawdzi się naprawdę wszędzie.
Domowy lukier robi się tylko z kilku produktów, które zwykle dostępne są w spiżarni domowej na co dzień. By zrobić dobry lukier wystarczy odrobina cukru pudru, sok z cytryny i woda. Jeśli nie ma się cukru pudru wystarczy zmielić w młynku odrobinę cukru w kryształkach. W taki sposób powstanie cukier puder idealny do lukru. Można również pominąć dodatek soku z cytryny, jeśli nie lubi się tego posmaku. W takim wypadku należy zastąpić sok taką samą ilością wody i to w niej rozpuścić cukier. Nie należy jednak przesadzać z ilością płynów, gdyż wtedy lukier będzie zbyt rzadki, nie będzie też miał odpowiedniego koloru.
To sprawdzony przepis na bardzo prosty lukier do ulubionych deserów. Jest tak łatwy że, spokojnie poradzą sobie z jego zrobieniem nawet młodzi kucharze. Ten przepis na lukier do makowca pozwoli ci przygotować lukier w wersji domowej i nieco zdrowszej. Z przepisu powstaje biały lukier, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do niego odrobinę barwnika spożywczego i stworzyć dodatek różnokolorowy. To dodatek idealny, który w łatwy sposób odmieni każdy wypiek.
Alergeny w lukrze na makowiec
Lista alergenów dla lukru na makowiec przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na lukier na makowiec
Wartości odżywcze lukru na makowiec
To dodatek, który nie powinien pojawiać się w menu zbyt często, gdyż nie jest zbyt odżywczy i zawiera sporo cukru.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.