Łosoś ze szpinakiem

Opublikowano: 15.06.2022 r., 8:49 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Łosoś ze szpinakiem podany na białym talerzu.
Łosoś ze szpinakiem
Łosoś ze szpinakiem to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Łosoś jest bardzo aromatyczny i delikatny. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na rybę ze szpinakiem.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
666 kcal
Kcal w porcji
380 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Łosoś filet (1000 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Szpinak (500 g)
  • Ser Feta (200 g)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 pęczek (20 g)
  • Olej rzepakowy niepełne pół szklanki (100 ml)
  • Cytryna 1 średnia sztuka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na łosoś ze szpinakiem krok po kroku

Filet z łososia oczyść z ości.

Dopraw go solą i pieprzem i podziel na porcje.

Szpinak umyj dokładnie i osusz na ręczniku papierowym.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dodaj szpinak i dopraw go solą i pieprzem.

Podduś na średnim ogniu przez 3-4 minuty.

Łososia umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Na łososia wyłóż szpinak i dodaj pokruszoną fetę.

Cytrynę pokrój w plastry i ułóż je na szpinaku.

Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 20 minut.

Na koniec posyp całość posiekanym koprem.

Podawaj z dodatkiem świeżych warzyw i kaszy.

Jak oceniasz przepis na łosoś ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat łososia ze szpinakiem

Łosoś ze szpinakiem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Łosoś świetnie sprawdzi się podany na imprezę ze znajomymi. Można go przygotować dzień wcześniej i upiec bezpośrednio przed podaniem. Przepis na łososia ze szpinakiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łosoś filet, czosnek, szpinak, ser feta, sól, pieprz, koper, olej rzepakowy, cytryna.

Jak zrobić łososia ze szpinakiem? Filet z łososia oczyść z ości. Dopraw go solą i pieprzem i podziel na porcje. Szpinak umyj dokładnie i osusz na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj szpinak i dopraw go solą i pieprzem. Podduś na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Łososia umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na łososia wyłóż szpinak i dodaj pokruszoną fetę. Cytrynę pokrój w plastry i ułóż je na szpinaku. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Na koniec posyp całość posiekanym koprem. Podawaj z dodatkiem świeżych warzyw i kaszy.

Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Ser feta jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Feta jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i sodu. Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowej pracy naszego organizmu, odpowiadają między innymi za nasz metabolizm.

Podsumowując pyszny łosoś ze szpinakiem sprawdzi się idealnie na obiad dla całej rodziny. Świeży szpinak należy podsmażyć na patelni, jeśli chcesz zastąpić go mrożonym, pamiętaj, aby rozmrozić go przed podaniem. Pieczony łosoś ze szpinakiem jest bardzo delikatny. Szpinak z czosnkiem nadaje rybie więcej aromatu. Łosoś jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się go przechowywać w lodówce.

Alergeny w łososiu ze szpinakiem

Lista alergenów dla łososia ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze łososia ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Łosoś ze szpinakiem to wspaniałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Łosoś świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej, gdyż pozwoli zachować sytość na dłużej. Danie jest odpowiednie także dla osób chorujących na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(380g)
Energia (kcal)
175.52
666.97
Białko (g)
12.65
48.07
Fenyloalanina (mg)
0.51
1.95
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(380g)
Węglowodany (g)
2.07
7.86
Węglowodany przyswajalne (g)
1.32
5.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.75
2.84

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(380g)
Tłuszcz (g)
12.93
49.13
Tłuszcze nasycone (g)
3.78
14.35
Tłuszcze nienasycone (g)
9.15
34.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.19
23.52
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.96
11.26
Cholesterol (mg)
35.13
133.49

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(380g)
Witamina A (µg (mcg))
208.97
794.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.32
1.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.67
2.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
13.14
49.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.68
2.59
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
83.42
316.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.68
17.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
71.26
270.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1459.04
5544.36
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(380g)
Sód (mg)
163.78
622.35
Potas (mg)
372.01
1413.62
Wapń (mg)
94.65
359.66
Fosfor (mg)
199.66
758.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
72.77
276.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.98
3.72
Cynk (mg)
0.68
2.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.27
1.02
Brak danych dla: olej rzepakowy, cytryna.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny łososia ze szpinakiem 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania łososia ze szpinakiem

Koszt składników
110.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
1000 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 5
65.00
Za 1000 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Szpinak
500 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
16.67
Za 500 g
Ser Feta
200 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Cytryna
100 g
1 średnia sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Koszt składników
110.80