Przepis na łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Filet oczyść z ości.

Dopraw solą i pieprzem.

Filet umieść na patelni i smaż przez 5 minut z obydwu stron.

Filet oddziel od skóry.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż czosnek.

Dodaj rozmrożony szpinak i smaż przez 3-4 minuty.

Wlej śmietanę i dopraw solą, gałką muszkatołową oraz pieprzem.

Dodaj posiekane pomidory suszone i pokruszony ser feta.

Ciasto francuskie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Na cieście ułóż szpinak oraz łososia.

Zwiń w sakiewkę i dokładnie zlep brzegi.

Wierzch ciasta posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.

Podziel na porcje i podawaj na dużym talerzu.

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim podany na talerzu.
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim
Koszt przygotowania dania
49.95 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
831 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
56

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o łososiu ze szpinakiem w cieście francuskim

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Łosoś zapiekany w cieście sprawdzi się doskonale na imprezę w gronie znajomych. Wykorzystać można zarówno świeży filet, jak i wędzony. Łososia wykorzystać można jako przekąskę. Przepis na łososia ze szpinakiem w cieście francuskim jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: filet z łososia, szpinak mrożony, czosnek, pomidory suszone, śmietana kremówka, ser feta, ciasto francuskie, jajko, sól, pieprz, olej rzepakowy, gałka muszkatołowa.

Jak zrobić łososia ze szpinakiem w cieście francuskim? Filet oczyść z ości. Dopraw solą i pieprzem. Filet umieść na patelni i smaż przez 5 minut z obydwu stron. Filet oddziel od skóry. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż czosnek. Dodaj rozmrożony szpinak i smaż przez 3-4 minuty. Wlej śmietanę i dopraw solą, gałką muszkatołową oraz pieprzem. Dodaj posiekane pomidory suszone i pokruszony ser feta. Ciasto francuskie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułóż szpinak oraz łososia. Zwiń w sakiewkę i dokładnie zlep brzegi. Wierzch ciasta posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Podziel na porcje i podawaj na dużym talerzu.

Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik ponadto pomaga regulować stężenie glukozy w naszej krwi. Jest także odpowiedzialny za obniżenie poziomu cholesterolu.

Podsumowując pyszny łosoś w cieście francuskim sprawdzi się zarówno na obiad, jak również bardziej uroczyste okazje. Przekąska z łososia sprawdzi się podana na zimno na imprezę ze znajomymi. Łosoś jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2 dni. Do przygotowania danie można wykorzystać także świeży szpinak.

Wartości odżywcze łososia ze szpinakiem w cieście francuskim

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
277.16 kcal
831.47 kcal
Białko
10.37 g
31.12 g
Fenyloalanina
0.41 mg
1.23 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w łososiu ze szpinakiem w cieście francuskim

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
16.92 g
50.76 g
Węglowodany przyswajalne
15.15 g
45.45 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.77 g
5.31 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
19.04 g
57.13 g
Tłuszcze nasycone
8.32 g
24.97 g
Tłuszcze nienasycone
10.72 g
32.16 g
Tłuszcze jednonasycone
8.15 g
24.46 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.57 g
7.70 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
32.37 mg
97.10 mg
Brak danych dla: szpinak mrożony, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
167.80 µg (mcg)
503.41 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.20 mg
0.60 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.37 µg (mcg)
1.12 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
4.70 mg
14.10 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.53 mg
1.58 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
49.64 µg (mcg)
148.92 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.18 mg
0.55 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.75 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.06 mg
12.19 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
65.10 µg (mcg)
195.31 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1419.48 µg (mcg)
4258.43 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
179.09 mg
537.27 mg
Potas
421.17 mg
1263.52 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
76.38 mg
229.14 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
153.76 mg
461.29 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
58.27 mg
174.81 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.81 mg
5.43 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.73 mg
2.19 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.16 mg
0.49 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny łososia ze szpinakiem w cieście francuskim 56
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w łososiu ze szpinakiem w cieście francuskim

Lista alergenów dla łososia ze szpinakiem w cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser Feta
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie

Cena przygotowania łososia ze szpinakiem w cieście francuskim

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
400 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
26.00
Za 400 g
Szpinak mrożony
300 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 300 g
Suszone pomidory
100 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Ciasto francuskie
400 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.70
Za 400 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
76.00
Jak oceniasz przepis na łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób