Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Opublikowano: 26.10.2022 r., 14:30 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim podany na talerzu.
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Aromatyczny łosoś sprawdzi się idealnie zapieczony pod chrupiącym ciastem.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 50 min
831 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Łosoś filet (400 g)
  • Szpinak mrożony (300 g)
  • Suszone pomidory (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (150 g)
  • Ser Feta (100 g)
  • Ciasto francuskie (400 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki stołowe (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim krok po kroku

Filet oczyść z ości.

Dopraw solą i pieprzem.

Filet umieść na patelni i smaż przez 5 minut z obydwu stron.

Filet oddziel od skóry.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż czosnek.

Dodaj rozmrożony szpinak i smaż przez 3-4 minuty.

Wlej śmietanę i dopraw solą, gałką muszkatołową oraz pieprzem.

Dodaj posiekane pomidory suszone i pokruszony ser feta.

Ciasto francuskie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Na cieście ułóż szpinak oraz łososia.

Zwiń w sakiewkę i dokładnie zlep brzegi.

Wierzch ciasta posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.

Podziel na porcje i podawaj na dużym talerzu.

Jak oceniasz przepis na łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat łososia ze szpinakiem w cieście francuskim

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Łosoś zapiekany w cieście sprawdzi się doskonale na imprezę w gronie znajomych. Wykorzystać można zarówno świeży filet, jak i wędzony. Łososia wykorzystać można jako przekąskę. Przepis na łososia ze szpinakiem w cieście francuskim jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: filet z łososia, szpinak mrożony, czosnek, pomidory suszone, śmietana kremówka, ser feta, ciasto francuskie, jajko, sól, pieprz, olej rzepakowy, gałka muszkatołowa.

Jak zrobić łososia ze szpinakiem w cieście francuskim? Filet oczyść z ości. Dopraw solą i pieprzem. Filet umieść na patelni i smaż przez 5 minut z obydwu stron. Filet oddziel od skóry. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż czosnek. Dodaj rozmrożony szpinak i smaż przez 3-4 minuty. Wlej śmietanę i dopraw solą, gałką muszkatołową oraz pieprzem. Dodaj posiekane pomidory suszone i pokruszony ser feta. Ciasto francuskie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułóż szpinak oraz łososia. Zwiń w sakiewkę i dokładnie zlep brzegi. Wierzch ciasta posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Podziel na porcje i podawaj na dużym talerzu.

Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik ponadto pomaga regulować stężenie glukozy w naszej krwi. Jest także odpowiedzialny za obniżenie poziomu cholesterolu.

Podsumowując pyszny łosoś w cieście francuskim sprawdzi się zarówno na obiad, jak również bardziej uroczyste okazje. Przekąska z łososia sprawdzi się podana na zimno na imprezę ze znajomymi. Łosoś jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2 dni. Do przygotowania danie można wykorzystać także świeży szpinak.

Alergeny w łososiu ze szpinakiem w cieście francuskim

Lista alergenów dla łososia ze szpinakiem w cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser Feta
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie

Wartości odżywcze łososia ze szpinakiem w cieście francuskim

na 100g gotowej potrawy

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Łosoś jest świetnym źródłem kwasów tłuszczowych korzystnie wpływających na nasz organizm.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
277.16
831.47
Białko (g)
10.37
31.12
Fenyloalanina (mg)
0.41
1.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
16.92
50.76
Węglowodany przyswajalne (g)
15.15
45.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.77
5.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
19.04
57.13
Tłuszcze nasycone (g)
8.32
24.97
Tłuszcze nienasycone (g)
10.72
32.16
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.15
24.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.57
7.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
32.37
97.10
Brak danych dla: szpinak mrożony, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
167.80
503.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
1.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.70
14.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.53
1.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
49.64
148.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.06
12.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
65.10
195.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1419.48
4258.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
179.09
537.27
Potas (mg)
421.17
1263.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
76.38
229.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
153.76
461.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
58.27
174.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.81
5.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.73
2.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny łososia ze szpinakiem w cieście francuskim 56
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania łososia ze szpinakiem w cieście francuskim

Koszt składników
76.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
400 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
26.00
Za 400 g
Szpinak mrożony
300 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 300 g
Suszone pomidory
100 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Ciasto francuskie
400 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.70
Za 400 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
76.00