Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim
- Łosoś filet (400 g)
- Szpinak mrożony (300 g)
- Suszone pomidory (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% (150 g)
- Ser Feta (100 g)
- Ciasto francuskie (400 g)
- Jajko (1 szt.)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Przepis na łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim krok po kroku
Filet oczyść z ości.
Dopraw solą i pieprzem.
Filet umieść na patelni i smaż przez 5 minut z obydwu stron.
Filet oddziel od skóry.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż czosnek.
Dodaj rozmrożony szpinak i smaż przez 3-4 minuty.
Wlej śmietanę i dopraw solą, gałką muszkatołową oraz pieprzem.
Dodaj posiekane pomidory suszone i pokruszony ser feta.
Ciasto francuskie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Na cieście ułóż szpinak oraz łososia.
Zwiń w sakiewkę i dokładnie zlep brzegi.
Wierzch ciasta posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.
Podziel na porcje i podawaj na dużym talerzu.
-
Rolada szpinakowa
-
Łosoś z piekarnika
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Tortilla z łososiem
-
Ceviche
-
Tatar z łososia
-
Łosoś pieczony
-
Pieczony łosoś
-
Tortilla na zimno
-
Makaron z łososiem
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Łosoś z patelni
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Łosoś smażony
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Kanapki z łososiem
-
Tarta z łososiem
-
Łosoś w cieście francuskim
-
Dania z łososiem
Więcej informacji na temat łososia ze szpinakiem w cieście francuskim
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Łosoś zapiekany w cieście sprawdzi się doskonale na imprezę w gronie znajomych. Wykorzystać można zarówno świeży filet, jak i wędzony. Łososia wykorzystać można jako przekąskę. Przepis na łososia ze szpinakiem w cieście francuskim jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: filet z łososia, szpinak mrożony, czosnek, pomidory suszone, śmietana kremówka, ser feta, ciasto francuskie, jajko, sól, pieprz, olej rzepakowy, gałka muszkatołowa.
Jak zrobić łososia ze szpinakiem w cieście francuskim? Filet oczyść z ości. Dopraw solą i pieprzem. Filet umieść na patelni i smaż przez 5 minut z obydwu stron. Filet oddziel od skóry. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż czosnek. Dodaj rozmrożony szpinak i smaż przez 3-4 minuty. Wlej śmietanę i dopraw solą, gałką muszkatołową oraz pieprzem. Dodaj posiekane pomidory suszone i pokruszony ser feta. Ciasto francuskie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułóż szpinak oraz łososia. Zwiń w sakiewkę i dokładnie zlep brzegi. Wierzch ciasta posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Podziel na porcje i podawaj na dużym talerzu.
Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik ponadto pomaga regulować stężenie glukozy w naszej krwi. Jest także odpowiedzialny za obniżenie poziomu cholesterolu.
Podsumowując pyszny łosoś w cieście francuskim sprawdzi się zarówno na obiad, jak również bardziej uroczyste okazje. Przekąska z łososia sprawdzi się podana na zimno na imprezę ze znajomymi. Łosoś jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2 dni. Do przygotowania danie można wykorzystać także świeży szpinak.
Alergeny w łososiu ze szpinakiem w cieście francuskim
Lista alergenów dla łososia ze szpinakiem w cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser Feta
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
Wartości odżywcze łososia ze szpinakiem w cieście francuskim
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Łosoś jest świetnym źródłem kwasów tłuszczowych korzystnie wpływających na nasz organizm.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.