Łosoś ze szpinakiem
- Łosoś filet (1000 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Szpinak (500 g)
- Ser Feta (200 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (20 g)
- Olej rzepakowy - niepełne pół szklanki (100 ml)
- Cytryna - 1 średnia sztuka (100 g)
Przepis na łosoś ze szpinakiem krok po kroku
Filet z łososia oczyść z ości.
Dopraw go solą i pieprzem i podziel na porcje.
Szpinak umyj dokładnie i osusz na ręczniku papierowym.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodaj szpinak i dopraw go solą i pieprzem.
Podduś na średnim ogniu przez 3-4 minuty.
Łososia umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Na łososia wyłóż szpinak i dodaj pokruszoną fetę.
Cytrynę pokrój w plastry i ułóż je na szpinaku.
Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 20 minut.
Na koniec posyp całość posiekanym koprem.
Podawaj z dodatkiem świeżych warzyw i kaszy.
-
Rolada szpinakowa
-
Łosoś z piekarnika
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Tortilla z łososiem
-
Ceviche
-
Tatar z łososia
-
Łosoś pieczony
-
Pieczony łosoś
-
Tortilla na zimno
-
Makaron z łososiem
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Łosoś z patelni
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Łosoś smażony
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Kanapki z łososiem
-
Tarta z łososiem
-
Łosoś w cieście francuskim
-
Dania z łososiem
Więcej informacji na temat łososia ze szpinakiem
Łosoś ze szpinakiem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Łosoś świetnie sprawdzi się podany na imprezę ze znajomymi. Można go przygotować dzień wcześniej i upiec bezpośrednio przed podaniem. Przepis na łososia ze szpinakiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łosoś filet, czosnek, szpinak, ser feta, sól, pieprz, koper, olej rzepakowy, cytryna.
Jak zrobić łososia ze szpinakiem? Filet z łososia oczyść z ości. Dopraw go solą i pieprzem i podziel na porcje. Szpinak umyj dokładnie i osusz na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj szpinak i dopraw go solą i pieprzem. Podduś na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Łososia umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na łososia wyłóż szpinak i dodaj pokruszoną fetę. Cytrynę pokrój w plastry i ułóż je na szpinaku. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Na koniec posyp całość posiekanym koprem. Podawaj z dodatkiem świeżych warzyw i kaszy.
Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Ser feta jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Feta jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i sodu. Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowej pracy naszego organizmu, odpowiadają między innymi za nasz metabolizm.
Podsumowując pyszny łosoś ze szpinakiem sprawdzi się idealnie na obiad dla całej rodziny. Świeży szpinak należy podsmażyć na patelni, jeśli chcesz zastąpić go mrożonym, pamiętaj, aby rozmrozić go przed podaniem. Pieczony łosoś ze szpinakiem jest bardzo delikatny. Szpinak z czosnkiem nadaje rybie więcej aromatu. Łosoś jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się go przechowywać w lodówce.
Alergeny w łososiu ze szpinakiem
Lista alergenów dla łososia ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
Wartości odżywcze łososia ze szpinakiem
Łosoś ze szpinakiem to wspaniałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Łosoś świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej, gdyż pozwoli zachować sytość na dłużej. Danie jest odpowiednie także dla osób chorujących na cukrzycę.
Energia i białka
(380g)
Węglowodany
(380g)
Tłuszcze
(380g)
Witaminy
(380g)
Składniki mineralne
(380g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.