Łosoś ze szparagami
- Łosoś filet (500 g)
- Cytryna - 1 średnia sztuka (100 g)
- Szparagi (300 g)
- Masło - miękkie (30 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
Przepis na łososia ze szparagami krok po kroku
Filet z łososia połóż na desce do krojenia skórą do dołu i przesuwając delikatnie nożem, usuń z niego skórę.
Łososia bez skóry podziel na porcje.
Filety łososia umyj i osusz. Następnie dopraw solą, pieprzem oraz skrop sokiem z połowy cytryny.
Drugą połowę cytryny pokrój w plasterki.
Szparagi umyj i mogłam z nich twarde końce.
W naczyniu żaroodpornym ułóż szparagi, a na ich wierzchu porcje łososia.
Masło włóż do miseczki, przeciśnij do nieco czosnek oraz dodaj posiekany koper. Składniki dokładnie wymieszaj.
Masłem posmaruj wierzch łososia i ułóż na nim plastry cytryny.
Łososia piecz w piekarniku nagrzanym do 230°C przez około 15 minut.
Upieczonego łososia podawaj ze szparagami bezpośrednio po przygotowaniu.
-
Rolada szpinakowa
-
Łosoś z piekarnika
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Tortilla z łososiem
-
Ceviche
-
Tatar z łososia
-
Łosoś pieczony
-
Pieczony łosoś
-
Tortilla na zimno
-
Makaron z łososiem
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Łosoś z patelni
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Łosoś smażony
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Kanapki z łososiem
-
Tarta z łososiem
-
Łosoś w cieście francuskim
-
Dania z łososiem
Więcej informacji na temat łososia ze szparagami
Łosoś ze szparagami to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pieczony łosoś świetnie sprawdzi się jako danie podane podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na łososia ze szparagami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: filet z łososia, cytryna, szparagi, masło, czosnek, koper, sól oraz pieprz.
A jak zrobić łososia ze szparagami? Filet z łososia połóż na desce do krojenia skórą do dołu i przesuwając delikatnie nożem, usuń z niego skórę. Łososia bez skóry podziel na porcje. Filety łososia umyj i osusz. Następnie dopraw solą, pieprzem oraz skrop sokiem z połowy cytryny. Drugą połowę cytryny pokrój w plasterki. Szparagi umyj i mogłam z nich twarde końce. W naczyniu żaroodpornym ułóż szparagi, a na ich wierzchu porcje łososia. Masło włóż do miseczki, przeciśnij do nieco czosnek oraz dodaj posiekany koper. Składniki dokładnie wymieszaj. Masłem posmaruj wierzch łososia i ułóż na nim plastry cytryny. Łososia piecz w piekarniku nagrzanym do 230°C przez około 15 minut. Upieczonego łososia podawaj ze szparagami bezpośrednio po przygotowaniu.
Łosoś zaliczany jest do tłustych ryb morskich i zawiera spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. W łososiu znajdziemy spore ilości białka, które jest łatwo przyswajalne. Dodatkowo łosoś stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. W łososiu znajdziemy również niektóre witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę E oraz witaminę D. Do składników mineralnych obecnych w łososiu możemy zaliczyć potas, fosfor, selen, wapń, żelazo, magnez, cynk, fluor oraz jod.
Podsumowując: wiesz już jak przygotować fit łososia ze szparagami w piekarniku. Smaczny łosoś jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Dietetyczny łosoś najlepiej smakuje na ciepło. Pyszny łosoś to doskonała propozycja na najlepszy obiad dla całej rodziny. Rybę watro włączyć do diety, ponieważ zawiera spore ilości składników odżywczych.
Alergeny w łososiu ze szparagami
Lista alergenów dla łososia ze szparagami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze łososia ze szparagami
Łosoś ze szparagami to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Łosoś stanowi doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego warto włączyć go do diety.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.