Łosoś z patelni
- Łosoś filet - 1 filet (200 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżeczka (6 ml)
- Masło - 1 łyżeczka (7 g)
- Czosnek - 1 ząbek (6 g)
- Rozmaryn świeży - gałązka (1 g)
Przepis na łososia z patelni krok po kroku
Patelnie mocno rozgrzej z olejem.
Na patelnię połóż łososia skórą do patelni. Smaż na średnim ogniu przez 4 minuty.
Przełóż łososia na drugą stronę, dodaj na patelnię masło, rozmaryn i ząbek czosnku.
Smaż 4 minuty.
-
Rolada szpinakowa
-
Łosoś z piekarnika
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Tortilla z łososiem
-
Ceviche
-
Tatar z łososia
-
Łosoś pieczony
-
Pieczony łosoś
-
Tortilla na zimno
-
Makaron z łososiem
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Łosoś smażony
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Kanapki z łososiem
-
Tarta z łososiem
-
Łosoś w cieście francuskim
-
Roladki z łososia
-
Dania z łososiem
Więcej informacji na temat łososia z patelni
Łosoś to obecnie jedna z najbardziej popularnych i cenionych ryb. Jej charakterystyczny czerwono-pomarańczowy kolor rozpoznają nawet dzieci. Łosoś jest bogactwem cennych witamin i składników mineralnych oraz zdrowych tłuszczy. Jest on bardzo dobrym źródłem białka oraz aminokwasów egzogennych, które nie są produkowane przez nasz organizm. Łosoś jest bardzo tłustą rybą przez co jest kaloryczny. Jednak tłuszcz zawarty w jego mięsie jest bardzo zdrowy. Spożywając tą rybę dostarczymy kwasów omega-3, które wpływają na obniżenie ciśnienia krwi, zmniejszenie stężenia cholesterolu i trójglicerydów, działają przeciwzakrzepowo, zapobiegają rozwojowi choroby wieńcowej, miażdżycy i cukrzycy, są przeciwzapalne, przeciwalergiczne i przeciwnowotworowe, pomagają w leczeniu chorób skórnych oraz zapobiegają depresji. Poza tłuszczami łosoś dostarcza witaminę D, witaminę B6 i B12 oraz witaminę A. Zawiera również związki mineralne takie jak potas, sód, selen, fosfor i magnez.
Łosoś z patelni to świetny pomysł na przyrządzenie ryby. Filet z łososia jest dobrym produktem zarówno do pieczenia, zamknięty w folii lub pergaminie, a nawet naczyniu żaroodpornym zachowuje wilgoć i delikatność struktury, jak i szybkiego smażenia. Soczysty łosoś smażony na patelni sprawdzi się nie tylko na obiad, ale także kolację lub przystawkę. Możesz podać go z wieloma dodatkami dzięki czemu danie zawsze będzie smakowało inaczej. Do przygotowania dania możesz wybrać filet z łososia bez skóry lub ze skórą, wybór zależy od Twoich osobistych preferencji. Jak długo smażyć łososia na patelni? W zależności od grubości filetu wystarczy parę minut z każdej strony. Jak przyrządzić i jak zrobić łososia na patelni dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy krok przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.
Łosoś to przepyszny pomysł nie tylko na obiad ale również na kolację czy grilla. Jego wyjątkowy smak pasuje do wielu dodatków, dzięki czemu jest jeszcze łatwiejszy do wykonania. Wypróbuj nasz pomysł na łososia z patelni a będziesz przygotowywać tą pyszną rybę częściej.
Alergeny w łososiu z patelni
Lista alergenów dla łososia z patelni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze łososia z patelni
Łosoś z patelni to jedna z propozycji podania wyśmienitej ryby. Przepis jest łatwy, szybki i ze zdrowymi dodatkami tworzy zdrowe danie.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.