Łosoś w sosie teriyaki

Opublikowano: 30.06.2025 r.
Sos teriyaki, syrop klonowy, sok z limonki, czosnek i imbir—te składniki dodają niezapomnianego smaku w połączeniu z soczystym filetem z łososia. Idealnym dopełnieniem jest olej sezamowy i posypka z prażonego sezamu. To połączenie sprawia, że łosoś w sosie teriyaki to eksplozja smaków w każdym kęsie!
Składniki dla 2 porcji:
- Sos teriyaki - 125 ml (1/2 szklanki)
- Syrop klonowy - 20 g (2 łyżki)
- Sok z limonki - 20 ml (2 łyżki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Imbir korzeń - 10 g
- Olej sezamowy - 20 ml (2 łyki)
- Sezam nasiona - 30 g (3 łyżki)
- Łosoś filet - 500 g
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Rybę umyj i osusz, usuń widoczne ości.
- Sos teriyaki wymieszaj z syropem klonowym, sokiem z limonki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i imbirem.
- Namocz rybę w marynacie przez 30 minut.
- Łososia grilluj na patelni, zaczynając od strony skóry.
- Marynatę wlej do rondelka i delikatnie podgrzewaj do momentu, aż zgęstnieje.
- Wymieszaj marynatę z olejem sezamowym i polej grillowaną rybę.
- Całość posyp ziarnami sezamu.
Komentarz dietetyka
Dodatkowo możesz podprażyć ziarna sezamu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk