Łosoś w sosie teriyaki

Opublikowano: 01.10.2022 r., 15:39 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
łosoś w sosie teriyaki
Łosoś w sosie teriyaki
Łosoś w sosie teriyaki to niezwykle pyszne i aromatyczne danie, które dzięki mojemu przepisowi przygotujesz w krótką chwilę. Koniecznie poznaj mój prosty przepis.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Grillowanie 30 min
506 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Sos teriyaki 1/2 szklanki (125 ml)
  • Syrop klonowy 2 łyżki (20 g)
  • Sok z limonki 2 łyżki (20 ml)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Imbir korzeń (10 g)
  • Olej sezamowy 2 łyki (20 ml)
  • Sezam nasiona 3 łyżki (30 g)
  • Łosoś filet (500 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na łososia w sosie teriyaki krok po kroku

Rybę umyj i osusz, usuń widoczne ości.

Sos teriyaki wymieszaj z syropem klonowym, sokiem z limonki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i imbirem.

Namocz rybę w marynacie przez 30 minut.

Łososia grilluj na patelni, zaczynając od strony skóry.

Marynatę wlej do rondelka i delikatnie podgrzewaj do momentu, aż zgęstnieje.

Wymieszaj marynatę z olejem sezamowym i polej grillowaną rybę.

Całość posyp ziarnami sezamu.

Jak oceniasz przepis na łososia w sosie teriyaki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat łososia w sosie teriyaki

Bezmięsny obiad powinien gościć na Twoim stole minimum raz w tygodniu. Jeśli brakuje Ci przepisów, koniecznie poznaj mój przepis na łososia w sosie teriyaki. Pieczony łosoś w piekarniku lub na patelni grillowej świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad, lub kolację we dwoje.

Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.

Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.

Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.

Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.

Zatem, jak zrobić łososia w sosie teriyaki?

W pierwszej kolejności rybę umyj i osusz, usuń widoczne ości. Sos teriyaki wymieszaj z syropem klonowym, sokiem z limonki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i imbirem. Namocz rybę w marynacie przez 30 minut. Następnie łososia grilluj na patelni, zaczynając od strony skóry. Marynatę wlej do rondelka i delikatnie podgrzewaj do momentu, aż zgęstnieje. Wymieszaj marynatę z olejem sezamowym i polej grillowaną rybę. Pod koniec całość posyp ziarnami sezamu.

Nasz łosoś w sosie teriyaki jest dobry do podania. Nie zapominaj o dużej porcji warzyw, a nasz pyszny obiad jest gotowy.

Ryba w marynacie to najlepszy pomysł na szybki i prosty obiad.

Alergeny w łososiu w sosie teriyaki

Lista alergenów dla łososia w sosie teriyaki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos teriyaki
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos teriyaki
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos teriyaki
    • Olej sezamowy
    • Sezam nasiona
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet

Wartości odżywcze łososia w sosie teriyaki

na 100g gotowej potrawy

Dodatkowo możesz podprażyć ziarna sezamu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
202.70
506.75
Białko (g)
14.76
36.89
Fenyloalanina (mg)
0.58
1.45
Brak danych dla: sos teriyaki, syrop klonowy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
8.97
22.43
Węglowodany przyswajalne (g)
3.15
7.88
Brak danych dla: sos teriyaki.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.55
1.37
Brak danych dla: sos teriyaki.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
11.89
29.73
Tłuszcze nasycone (g)
3.11
7.78
Tłuszcze nienasycone (g)
8.78
21.95
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.84
12.11
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.94
9.84
Cholesterol (mg)
34.01
85.03

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
92.57
231.43
Brak danych dla: sos teriyaki.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.32
0.81
Brak danych dla: sos teriyaki.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.88
2.21
Brak danych dla: sos teriyaki.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.03
10.07
Brak danych dla: sos teriyaki.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.88
2.19
Brak danych dla: sos teriyaki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
92.52
231.29
Brak danych dla: sos teriyaki.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.18
Brak danych dla: sos teriyaki.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.31
Brak danych dla: sos teriyaki.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.94
14.85
Brak danych dla: sos teriyaki.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.83
62.07
Brak danych dla: sos teriyaki.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.09
2.72
Brak danych dla: sos teriyaki.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
359.74
899.35
Potas (mg)
307.18
767.96
Brak danych dla: sos teriyaki.
czytaj dalej
Wapń (mg)
63.32
158.30
Brak danych dla: sos teriyaki.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
225.25
563.13
Brak danych dla: sos teriyaki.
czytaj dalej
Magnez (mg)
80.67
201.67
Brak danych dla: sos teriyaki.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.80
2.01
Brak danych dla: sos teriyaki.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.68
1.70
Brak danych dla: sos teriyaki.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.20
0.51
Brak danych dla: sos teriyaki.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.22
0.55
Brak danych dla: sos teriyaki.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny łososia w sosie teriyaki 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania łososia w sosie teriyaki

Koszt składników
104.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sos teriyaki
125 ml
1/2 szklanki
8.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
6.67
Za 125 ml
Syrop klonowy
20 g
2 łyżki
23.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.84
Za 20 g
Sok z limonki
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 20 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Imbir korzeń
10 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 10 g
Olej sezamowy
20 ml
2 łyki
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 ml
Sezam nasiona
30 g
3 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Łosoś filet
500 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
32.50
Za 500 g
Koszt składników
104.50