Łosoś w sosie teriyaki
- Sos teriyaki - 1/2 szklanki (125 ml)
- Syrop klonowy - 2 łyżki (20 g)
- Sok z limonki - 2 łyżki (20 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Imbir korzeń (10 g)
- Olej sezamowy - 2 łyki (20 ml)
- Sezam nasiona - 3 łyżki (30 g)
- Łosoś filet (500 g)
Przepis na łososia w sosie teriyaki krok po kroku
Rybę umyj i osusz, usuń widoczne ości.
Sos teriyaki wymieszaj z syropem klonowym, sokiem z limonki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i imbirem.
Namocz rybę w marynacie przez 30 minut.
Łososia grilluj na patelni, zaczynając od strony skóry.
Marynatę wlej do rondelka i delikatnie podgrzewaj do momentu, aż zgęstnieje.
Wymieszaj marynatę z olejem sezamowym i polej grillowaną rybę.
Całość posyp ziarnami sezamu.
-
Rolada szpinakowa
-
Łosoś z piekarnika
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Tortilla z łososiem
-
Ceviche
-
Tatar z łososia
-
Łosoś pieczony
-
Pieczony łosoś
-
Tortilla na zimno
-
Makaron z łososiem
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Łosoś z patelni
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Łosoś smażony
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Kanapki z łososiem
-
Tarta z łososiem
-
Łosoś w cieście francuskim
-
Dania z łososiem
Więcej informacji na temat łososia w sosie teriyaki
Bezmięsny obiad powinien gościć na Twoim stole minimum raz w tygodniu. Jeśli brakuje Ci przepisów, koniecznie poznaj mój przepis na łososia w sosie teriyaki. Pieczony łosoś w piekarniku lub na patelni grillowej świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad, lub kolację we dwoje.
Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.
Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.
Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.
Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.
Zatem, jak zrobić łososia w sosie teriyaki?
W pierwszej kolejności rybę umyj i osusz, usuń widoczne ości. Sos teriyaki wymieszaj z syropem klonowym, sokiem z limonki, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i imbirem. Namocz rybę w marynacie przez 30 minut. Następnie łososia grilluj na patelni, zaczynając od strony skóry. Marynatę wlej do rondelka i delikatnie podgrzewaj do momentu, aż zgęstnieje. Wymieszaj marynatę z olejem sezamowym i polej grillowaną rybę. Pod koniec całość posyp ziarnami sezamu.
Nasz łosoś w sosie teriyaki jest dobry do podania. Nie zapominaj o dużej porcji warzyw, a nasz pyszny obiad jest gotowy.
Ryba w marynacie to najlepszy pomysł na szybki i prosty obiad.
Alergeny w łososiu w sosie teriyaki
Lista alergenów dla łososia w sosie teriyaki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos teriyaki
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos teriyaki
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos teriyaki
- Olej sezamowy
- Sezam nasiona
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
Wartości odżywcze łososia w sosie teriyaki
Dodatkowo możesz podprażyć ziarna sezamu.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
-
syrop klonowy,
czosnek,
imbir,
sezam,
łosoś,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.