Łosoś w sosie śmietanowym
- Łosoś filet (500 g)
- Koperek - 1 pęczek (45 g)
- Śmietana 18% - 1 opakowanie (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% - pół opakowania (125 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
- Cebula - 1 szt (100 g)
Przepis na łososia w sosie śmietanowym krok po kroku
Rybę pokrój na mniejsze porcje. Skrop każdą sokiem z cytryny i posyp solą oraz pieprzem. Rybę poukładaj w naczyniu jedną obok drugiej.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, by się zarumieniła. Zalej ją śmietaną i śmietanką i dodaj pokrojony koperek.
Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Całość gotuj przez chwilę, by składniki dobrze się połączyły.
Sosem zalej kawałki ryby i wstaw całość do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
Piecz przez 15 minut.
-
Rolada szpinakowa
-
Łosoś z piekarnika
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Tortilla z łososiem
-
Ceviche
-
Tatar z łososia
-
Łosoś pieczony
-
Pieczony łosoś
-
Tortilla na zimno
-
Makaron z łososiem
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Łosoś z patelni
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Łosoś smażony
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Kanapki z łososiem
-
Tarta z łososiem
-
Łosoś w cieście francuskim
-
Dania z łososiem
Więcej informacji na temat łososia w sosie śmietanowym
Łosoś w sosie śmietanowym to pomysł na naprawdę pyszny i wyszukany obiad. Zachwyca wszystkich kremowym sosem i wspaniałym ziołowym smakiem. To danie, które na pewno skradnie serca wszystkich miłośników dań z udziałem ryb. Można go podawać z ugotowanymi ziemniakami, ryżem, a nawet makaronem. To pomysł na delikatną i bardzo przepyszną potrawę, która świetnie sprawdzi się na obiad czy kolację.
Jeśli szukasz inspiracji na to jak zrobić łososia w sosie śmietanowym, który będzie bardzo smaczny, a przy tym łatwy w przygotowaniu, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego danie o idealnie kremowej konsystencji z dużą ilością koperku, który świetnie komponuje się z pieczonym łososiem.
Przepis na łososia w śmietanie pozwala na przygotowanie dania łatwego, ale również pysznego. W którym przepyszna pieczona ryba kryje się w aksamitnym i dobrze doprawionym sosie. Danie choć łagodne, wcale nie jest nudne czy zbyt oczywiste. Cała kompozycja smakowa jest idealnie dobrana i sprawia, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie.
Sos śmietanowy połączony z koperkiem, zyskuje wspaniałego ziołowego smaku. To połączenie może wydawać się zbyt zwyczajne, jednak dodatek słodkiej śmietanki i odrobiny czosnku przełamuje go w idealny sposób tworząc wspaniałą i spójną kompozycję.
Ten pieczony w piekarniku łosoś będzie idealnym pomysłem na pyszny obiad czy kolację. Zawiera on dużą ilość dobrej jakości białka i zdrowe tłuszcze z rodziny Omega 3, które działają przeciwzapalnie. Choć ryby wciąż goszczą zbyt rzadko w codziennym menu większości ludzi, z tym przepisem łatwo to zmienić. Ryba, która z niego wychodzi, nie tylko pięknie się prezentuje, jest również niezwykle smaczna. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom. W wersji bardziej fit śmietanę można zamienić na gęsty jogurt naturalny, który również świetnie się w tym daniu sprawdzi.
Osoby, które nie posiadają piekarnika, mogą lekko zmodyfikować przepis i przyrządzić dnie w innej odsłonie. Łosoś gotowany w sosie śmietanowym też będzie smakował fantastycznie. I będzie nawet bardziej zdrowym i lekkim wyborem.
Alergeny w łososiu w sosie śmietanowym
Lista alergenów dla łososia w sosie śmietanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze łososia w sosie śmietanowym
To świetny i zdrowy pomysł na włączenie do swojego menu ryby, która jest najlepszym źródłem przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych Omega 3.
Energia i białka
(254g)
Węglowodany
(254g)
Tłuszcze
(254g)
Witaminy
(254g)
Składniki mineralne
(254g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.