Przepis na łososia w cieście francuskim ze szpinakiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Filet łososia pozbaw skóry, dopraw do smaku pieprzem i solą.

Masło rozgrzej na patelni, dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Wrzuć liście szpinaku i duś pod przykryciem do miękkości.

Dodaj serek mascarpone i wymieszaj, podgrzewaj 10 minut.

Ciasto francuskie rozłóż na stole, dodaj szpinak i ułóż filet łososia.

Zawiń ciasto francuskie i zagnij brzegi.

Jajko rozbij do miski i roztrzep za pomocą widelca, posmaruj ciasto z wierzchu i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.

łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem
Koszt przygotowania dania
41.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
504 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
80

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o łososiu w cieście francuskim ze szpinakiem

Nie masz pomysł na bezmięsny obiad, który każdy z nas powinien przygotowywać minimum 2 razy w ciągu tygodnia?

Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na łososia w cieście francuskim ze szpinakiem, będzie to idealny pomysł na obiad lub danie na przyjęcie. Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem jest niezwykle efektowny, dlatego z całą pewnością zrobi wrażenie na przybyłych gościach. Mój dzisiejszy przepis będzie bardzo ekspresowy, ponieważ skorzystam z gotowego ciasta francuskiego.

To jest mój szybki pomysł na obiad, gdy czas goni w ciągu dnia. Polecam zawsze mieć rulon gotowego ciasta w lodówce, nie wiemy, kiedy się przyda, a można z niego przygotować pyszne rzeczy.

Oprócz ciasta francuskiego będę potrzebować jeszcze szpinak, filet z łososia, cebulę, czosnek, jajko, masło i serek mascarpone.

Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.

Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.

Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.

Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.

Dokładnie jak zrobić łososia w cieście francuskim ze szpinakiem opisuję nieco niżej, skorzystaj z mojego przepisu na obiad i przekonaj się jaki jest smaczny.

Wartości odżywcze łososia w cieście francuskim ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
252.49 kcal
504.99 kcal
Białko
10.83 g
21.66 g

Węglowodany w łososiu w cieście francuskim ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
10.58 g
21.16 g
Węglowodany przyswajalne
9.80 g
19.60 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.78 g
1.56 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
18.36 g
36.71 g
Tłuszcze nasycone
9.27 g
18.54 g
Tłuszcze nienasycone
9.09 g
18.17 g
Tłuszcze jednonasycone
6.82 g
13.63 g
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.27 g
4.54 g
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol
57.18 mg
114.36 mg

Witaminy w przepisie na łososia w cieście francuskim ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
164.04 µg (mcg)
328.08 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6
0.22 mg
0.44 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12
0.56 µg (mcg)
1.12 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C
7.16 mg
14.32 mg
Witamina E
0.71 mg
1.41 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol
81.30 µg (mcg)
162.60 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.24 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.32 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna
4.24 mg
8.49 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany
64.56 µg (mcg)
129.12 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten
993.40 µg (mcg)
1986.81 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na łososia w cieście francuskim ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
92.32 mg
184.64 mg
Potas
282.79 mg
565.58 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
49.05 mg
98.11 mg
Fosfor
147.33 mg
294.65 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez
55.50 mg
111.00 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo
1.19 mg
2.39 mg
Cynk
0.46 mg
0.92 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.14 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny łososia w cieście francuskim ze szpinakiem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w łososiu w cieście francuskim ze szpinakiem

Lista alergenów dla łososia w cieście francuskim ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Masło

Cena przygotowania łososia w cieście francuskim ze szpinakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
200 g
1 rulon
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 1
4.35
Za 200 g
Łosoś filet
400 g
2 filety
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
26.00
Za 400 g
Szpinak
180 g
3 garści
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 180 g
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Mascarpone
100 g
1/2 opakowania
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 100 g
Masło
30 g
3 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
64.50
Jak oceniasz przepis na łososia w cieście francuskim ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób