Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem

Opublikowano: 24.07.2022 r., 16:04 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem
Łosoś zapiekany w cieście francuskim to pyszne i bardzo efektowe danie, które w prosty sposób przygotujesz w swoim domu.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 40 min
504 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Ciasto francuskie 1 rulon (200 g)
  • Łosoś filet 2 filety (400 g)
  • Szpinak 3 garści (180 g)
  • Cebula 1/2 sztuki (50 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Mascarpone 1/2 opakowania (100 g)
  • Masło 3 łyżki (30 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Przepis na łososia w cieście francuskim ze szpinakiem krok po kroku

Filet łososia pozbaw skóry, dopraw do smaku pieprzem i solą.

Masło rozgrzej na patelni, dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Wrzuć liście szpinaku i duś pod przykryciem do miękkości.

Dodaj serek mascarpone i wymieszaj, podgrzewaj 10 minut.

Ciasto francuskie rozłóż na stole, dodaj szpinak i ułóż filet łososia.

Zawiń ciasto francuskie i zagnij brzegi.

Jajko rozbij do miski i roztrzep za pomocą widelca, posmaruj ciasto z wierzchu i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na łososia w cieście francuskim ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat łososia w cieście francuskim ze szpinakiem

Nie masz pomysł na bezmięsny obiad, który każdy z nas powinien przygotowywać minimum 2 razy w ciągu tygodnia?

Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na łososia w cieście francuskim ze szpinakiem, będzie to idealny pomysł na obiad lub danie na przyjęcie. Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem jest niezwykle efektowny, dlatego z całą pewnością zrobi wrażenie na przybyłych gościach. Mój dzisiejszy przepis będzie bardzo ekspresowy, ponieważ skorzystam z gotowego ciasta francuskiego.

To jest mój szybki pomysł na obiad, gdy czas goni w ciągu dnia. Polecam zawsze mieć rulon gotowego ciasta w lodówce, nie wiemy, kiedy się przyda, a można z niego przygotować pyszne rzeczy.

Oprócz ciasta francuskiego będę potrzebować jeszcze szpinak, filet z łososia, cebulę, czosnek, jajko, masło i serek mascarpone.

Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.

Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.

Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.

Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.

Dokładnie jak zrobić łososia w cieście francuskim ze szpinakiem opisuję nieco niżej, skorzystaj z mojego przepisu na obiad i przekonaj się jaki jest smaczny.

Alergeny w łososiu w cieście francuskim ze szpinakiem

Lista alergenów dla łososia w cieście francuskim ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Masło

Wartości odżywcze łososia w cieście francuskim ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Zamiast korzystać z gotowego ciasta francuskiego, możesz przygotować je samodzielnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
252.49
504.99
Białko (g)
10.83
21.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
10.58
21.16
Węglowodany przyswajalne (g)
9.80
19.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.78
1.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
18.36
36.71
Tłuszcze nasycone (g)
9.27
18.54
Tłuszcze nienasycone (g)
9.09
18.17
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.82
13.63
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.27
4.54
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
57.18
114.36

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
164.04
328.08
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
0.44
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.56
1.12
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.16
14.32
Witamina E (mg)
0.71
1.41
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
81.30
162.60
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.24
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.32
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.24
8.49
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
64.56
129.12
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
993.40
1986.81
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
92.32
184.64
Potas (mg)
282.79
565.58
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
49.05
98.11
Fosfor (mg)
147.33
294.65
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
55.50
111.00
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.19
2.39
Cynk (mg)
0.46
0.92
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.14
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny łososia w cieście francuskim ze szpinakiem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania łososia w cieście francuskim ze szpinakiem

Koszt składników
64.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
200 g
1 rulon
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 1
4.35
Za 200 g
Łosoś filet
400 g
2 filety
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
26.00
Za 400 g
Szpinak
180 g
3 garści
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 180 g
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Mascarpone
100 g
1/2 opakowania
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 100 g
Masło
30 g
3 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
64.50