Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem
- Ciasto francuskie - 1 rulon (200 g)
- Łosoś filet - 2 filety (400 g)
- Szpinak - 3 garści (180 g)
- Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Mascarpone - 1/2 opakowania (100 g)
- Masło - 3 łyżki (30 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na łososia w cieście francuskim ze szpinakiem krok po kroku
Filet łososia pozbaw skóry, dopraw do smaku pieprzem i solą.
Masło rozgrzej na patelni, dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Wrzuć liście szpinaku i duś pod przykryciem do miękkości.
Dodaj serek mascarpone i wymieszaj, podgrzewaj 10 minut.
Ciasto francuskie rozłóż na stole, dodaj szpinak i ułóż filet łososia.
Zawiń ciasto francuskie i zagnij brzegi.
Jajko rozbij do miski i roztrzep za pomocą widelca, posmaruj ciasto z wierzchu i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 st. C.
-
Rolada szpinakowa
-
Łosoś z piekarnika
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Tortilla z łososiem
-
Ceviche
-
Tatar z łososia
-
Łosoś pieczony
-
Pieczony łosoś
-
Tortilla na zimno
-
Makaron z łososiem
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Łosoś z patelni
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Łosoś smażony
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Kanapki z łososiem
-
Tarta z łososiem
-
Łosoś w cieście francuskim
-
Dania z łososiem
Więcej informacji na temat łososia w cieście francuskim ze szpinakiem
Nie masz pomysł na bezmięsny obiad, który każdy z nas powinien przygotowywać minimum 2 razy w ciągu tygodnia?
Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na łososia w cieście francuskim ze szpinakiem, będzie to idealny pomysł na obiad lub danie na przyjęcie. Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem jest niezwykle efektowny, dlatego z całą pewnością zrobi wrażenie na przybyłych gościach. Mój dzisiejszy przepis będzie bardzo ekspresowy, ponieważ skorzystam z gotowego ciasta francuskiego.
To jest mój szybki pomysł na obiad, gdy czas goni w ciągu dnia. Polecam zawsze mieć rulon gotowego ciasta w lodówce, nie wiemy, kiedy się przyda, a można z niego przygotować pyszne rzeczy.
Oprócz ciasta francuskiego będę potrzebować jeszcze szpinak, filet z łososia, cebulę, czosnek, jajko, masło i serek mascarpone.
Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.
Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.
Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.
Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.
Dokładnie jak zrobić łososia w cieście francuskim ze szpinakiem opisuję nieco niżej, skorzystaj z mojego przepisu na obiad i przekonaj się jaki jest smaczny.
Alergeny w łososiu w cieście francuskim ze szpinakiem
Lista alergenów dla łososia w cieście francuskim ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Masło
Wartości odżywcze łososia w cieście francuskim ze szpinakiem
Zamiast korzystać z gotowego ciasta francuskiego, możesz przygotować je samodzielnie.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.