Łosoś w cieście francuskim z porem

Opublikowano: 09.10.2022 r., 9:18 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Łosoś w cieście francuskim z porem podany na papierze do pieczenia.
Łosoś w cieście francuskim z porem
Łosoś w cieście francuskim z porem to świetna opcja na pyszny posiłek. Całość jest łatwa, prosta i szybka. Łosoś podany w taki sposób na pewno oczaruje domowników.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
530 kcal
Kcal w porcji
178 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Łosoś filet (250 g)
  • Ciasto francuskie (280 g)
  • Koperek (30 g)
  • Sok z cytryny (30 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Por (70 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, wałek

Przepis na łososia w cieście francuskim z porem krok po kroku

Łososia pozbaw skórki, natrzyj pieprzem, solą i sokiem z cytryny.

Ciasto francuskie rozwiń i rozwałkuj. Podziel na dwie równe części.

Ułóż na jednej połowie filety, każdy osobno. Z każdej strony obetnij ciasto tak, by został około centymetrowy brzeg.

Filety posyp posiekanym koperkiem i umytym i poszatkowanym porem.

Drugi płat ciasta podziel na pół. Przykryj nim oba kawałki ryby.

Krawędzie dociśnij widelcem.

Ciasto z łososiem posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Przełóż filety do naczynia żaroodpornego.

Wstaw całość do piekarnika i piecz 30 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na łososia w cieście francuskim z porem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,8% osób

Więcej informacji na temat łososiu w cieście francuskim z porem

Łosoś w cieście francuskim z porem to świetna opcja na pyszny posiłek. Całość jest łatwa, prosta i szybka. Łosoś podany w taki sposób na pewno oczaruje domowników.

Przepis na łososia w cieście francuskim z porem to pyszny sposób na wspaniałą rybę. Robi się ją z łososiem surowym, który jest jedną z najzdrowszych ryb. Zawiera naprawdę sporo Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, które wspierają funkcjonowanie całego organizmu. Są potrzebne do zachowania zdrowia układu krwionośnego, immunologicznego, czy nerwowego. Dlatego dobrze, by gościł w menu jak najczęściej, a ten przepis to umożliwia.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić łososia w cieście francuskim z porem, by był smaczny i dobry nawet dla początkujących, to ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Doskonale sprawdza się na obiad, ale również na kolację. Najlepiej przygotować go w piekarniku. Jego przygotowanie opiera się na kilku łatwych krokach. To wszystko zasługa wyjątkowego doboru przypraw i składników. Bazą całego dania jest ciasto francuskie, które sprawia, że całość jest zdecydowanie szybsza. Taka wersja zdecydowanie nie sprawdzi się na szybki i łatwy posiłek. Dlatego warto poszukać alternatywy. Idealną jest gotowe ciasto francuskie. Można je znaleźć w każdym większym sklepie, zwykle na dziale z chłodniami. Wiele osób obawia się, że sklepowy gotowiec nie będzie zbyt dobrą opcją na co dzień ze względu na dużą ilość dodatków. Jednak wcale nie musi tak być. Najlepiej znaleźć takie, które ma niewielką listę składników. Da się znaleźć też takie, które mają naprawdę dobre składy. W dodatku, gdy połączy się je z tak dużą ilością ryby, całość jest naprawdę dobra dla zdrowia. Łosoś, który odgrywa w niej główną rolę, jest wspaniałym źródłem zdrowych kwasów tłuszczów Omega 3, które są niezwykle korzystne dla całego organizmu. Są nie tylko przeciwzapalne, ale również wspierają działanie układu immunologicznego i nerwowego. Są pełne pysznych warzyw i łososia, dzięki czemu to bardzo zdrowy wybór. Ten prosty przepis pozwala przygotować naprawdę pyszne przekąski, które zaskakują wspaniałym smakiem, choć nie dodaje się do nich żadnych sosów czy ostrych przypraw. To dobry wybór na co dzień.

Alergeny w łososiu w cieście francuskim z porem

Lista alergenów dla łososiu w cieście francuskim z porem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie

Wartości odżywcze łososiu w cieście francuskim z porem

na 100g gotowej potrawy

To opcja zdrowa, jednak ze względu na duży udział ciasta francuskiego, które jest bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(178g)
Energia (kcal)
298.06
530.55
Białko (g)
11.09
19.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(178g)
Węglowodany (g)
19.69
35.04
Węglowodany przyswajalne (g)
18.82
33.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.86
1.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(178g)
Tłuszcz (g)
19.37
34.49
Tłuszcze nasycone (g)
6.00
10.68
Tłuszcze nienasycone (g)
13.38
23.81
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.31
18.36
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.06
5.45
Cholesterol (mg)
46.10
82.05

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(178g)
Witamina A (µg (mcg))
84.18
149.84
Witamina B6 (mg)
0.19
0.34
Witamina B12 (µg (mcg))
0.52
0.93
Witamina C (mg)
7.76
13.82
Witamina E (mg)
0.81
1.44
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
59.86
106.55
Tiamina (mg)
0.19
0.33
Ryboflawina (mg)
0.20
0.36
Niacyna (mg)
4.69
8.35
Foliany (µg (mcg))
58.05
103.33
Beta karoten (µg (mcg))
97.94
174.34
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(178g)
Sód (mg)
129.43
230.38
Potas (mg)
225.17
400.81
Wapń (mg)
32.07
57.08
Fosfor (mg)
146.31
260.43
Magnez (mg)
45.71
81.36
Żelazo (mg)
1.71
3.04
Cynk (mg)
0.51
0.91
Miedź (mg)
0.08
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny łososiu w cieście francuskim z porem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania łososiu w cieście francuskim z porem

Koszt składników
50.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
250 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
16.25
Za 250 g
Ciasto francuskie
280 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
6.09
Za 280 g
Koperek
30 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 30 g
Sok z cytryny
30 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Por
70 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Koszt składników
50.00