Łosoś w cieście francuskim

Opublikowano: 22.05.2021 r., 12:14 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Łosoś w cieście z dekoracją
Łosoś w cieście francuskim
Nie masz pomysłu na smaczną przystawkę na imprezę z rodziną i znajomymi? Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na łososia w cieście francuskim. Zachwyci każdego, kto go spróbuje.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 20 min
622 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Łosoś filet - 2 średniej wielkości sztuki (500 g)
  • Ciasto francuskie (250 g)
  • Oliwa z oliwek (50 ml)
  • Suszone pomidory w oleju (50 g)
  • Migdały (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, sok z cytryny, bazylia, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blender, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na łososia w cieście francuskim krok po kroku

Łososia podziel na paski o wymiarach około 5cmx10cm. Mięso z łososia włóż do miski, dodaj do niego sól, pieprz, 30 ml oliwy z oliwek, łyżkę sosu sojowego i soku z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i pozostaw na około godzinę).

Do miseczki włóż suszone pomidory, ząbek czosnku, migdały, pozostałą oliwę oraz pęczek bazylii. Składniki za pomocą blendera zmiksuj na masę z grudkami.

Piekarnik nagrzej do 190 stopni C, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasto francuskie wyciągnij z opakowania i rozłóż na stole. Filety z łososia obłóż z jednej strony połową pesto i połóż mięso łososia na cieście posmarowaną stroną do dołu (łososia połóż na jednej części ciasta).

Wierzch łososia obłóż pozostałym pesto.

Ciasto zawiń na filety, dociśnij i odkrój nadmiar ciasta.

Ciasto z łososiem posmaruj roztrzepanym jajkiem, pokrój na 5 części i połóż na wcześniej przygotowanej blaszce.

Blaszkę wstaw do piekarnika i precz przez około 20 minut.

Upieczone ciasto z łososiem wyjmij z piekarnika i zdejmij z blaszki.

Jak oceniasz przepis na łososia w cieście francuskim
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat łososia w cieście francuskim

Łosoś w cieście francuskim z piekarnika to doskonała propozycja na smaczną przystawkę na wiele imprez rodzinnych czy ze znajomymi. Danie świetnie skasuje na zimno, dlatego bez obawy możemy zabrać je ze sobą do pracy. Dodatkowo świetnie sprawdzi się jako kolacja. Przepis na łososia w cieście francuskim jest bardzo prosty, dlatego do jego wykonania nie potrzebujesz dużych umiejętności kulinarnych. Aby przygotować zapiekany filet z łososia niezbędne będą Tonie następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, filet z łososia, oliwa z oliwek, suszone pomidory, migdały oraz przyprawy (sól, pieprz, sos sojowy, sok z cytryny, bazylia i czosnek). Pesto do łososia możesz przygotować również ze szpinakiem.

A więc jak przygotować łososia pieczonego w cieście francuskim? Wystarczy, że pokrojonego łososia zamarynujesz w przyprawach. Z pomidorów, bazylii, czosnku, migdałów oraz oliwy przygotujesz pesto. Następnie łososia z pesto układać będziesz na cieście francuskim, które zawiniesz. Tak przygotowane ciasto piecz w nagrzanym piekarniku. Łososia możesz podać również jako smaczne danie obiadowe, które przygotujesz bardzo szybko.

Łosoś to bardzo tłusta ryba, która w swoim składzie zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe (dlatego tłuszcz ten uważany jest za bardzo zdrowy). Kwasy te zmniejszają stany zapalne w naszym organizmie, pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi czy wspomagają pracę układu nerwowego. Dodatkowo łosoś zawiera witaminę D, która poprawia przyswajalność wapnia i ma pozytywny wpływ na mineralizację kości. SUplementację witaminą D zaleca się przede wszystkim w okresie zimowym, kiedy ograniczona jest synteza skórna witaminy.

Podsumowując łosoś pieczony w cieście francuskim to doskonała propozycja na smaczną przekąskę dla gości. Świetnie sprawdzi się również jako posiłek do pracy. Ten prosty przepis przygotuje każdy, dlatego warto włączyć go do swojego jadłospisu. Jest to potrawa, która dostarczy do naszego organizmu sporej ilości składników odżywczych, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie.

Alergeny w łososiu w cieście francuskim

Lista alergenów dla łososia w cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
    • sos sojowy
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze łososia w cieście francuskim

na 100g gotowej potrawy

Łosoś w cieście francuskim to doskonałe źródło witaminy D oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest to danie, które świetnie sprawdzi się jako smaczna przekąska dla całej rodziny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
345.61
622.10
Białko (g)
14.54
26.18
Fenyloalanina (mg)
0.60
1.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
15.02
27.04
Węglowodany przyswajalne (g)
13.59
24.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.43
2.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
25.47
45.85
Tłuszcze nasycone (g)
6.44
11.59
Tłuszcze nienasycone (g)
19.03
34.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
14.74
26.53
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.29
7.73
Cholesterol (mg)
27.78
50.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
79.11
142.40
Witamina B6 (mg)
0.25
0.46
Witamina B12 (µg (mcg))
0.72
1.30
Witamina C (mg)
7.88
14.18
Witamina E (mg)
3.05
5.49
Brak danych dla: suszone pomidory w oleju.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
75.56
136.00
Tiamina (mg)
0.16
0.29
Ryboflawina (mg)
0.22
0.40
Niacyna (mg)
6.24
11.23
Foliany (µg (mcg))
42.06
75.70
Beta karoten (µg (mcg))
3.61
6.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
110.22
198.40
Potas (mg)
363.56
654.40
Wapń (mg)
34.83
62.70
Fosfor (mg)
211.67
381.00
Magnez (mg)
76.72
138.10
Żelazo (mg)
1.24
2.23
Cynk (mg)
0.61
1.10
Miedź (mg)
0.14
0.25
Mangan (mg)
0.29
0.53
Szacunkowy indeks glikemiczny łososia w cieście francuskim 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania łososia w cieście francuskim

Koszt składników
90.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
500 g
2 średniej wielkości sztuki
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
32.50
Za 500 g
Ciasto francuskie
250 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
5.43
Za 250 g
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Suszone pomidory w oleju
50 g
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 50 g
Migdały
50 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 50 g
Koszt składników
90.00