Łosoś smażony na maśle z czosnkiem

Opublikowano: 09.10.2023 r., 11:20 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Łosoś smażony na maśle z czosnkiem podany z ziemniakami z wody.
Łosoś smażony na maśle z czosnkiem
Łosoś smażony na maśle z czosnkiem to niezwykle smaczna opcja, która sprawdzi się na obiad, również na zdrowej diecie. Całość jest prosta, ale fantastyczna.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
486 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
13
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Łosoś filet (600 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Sok z cytryny (20 ml)
  • Masło klarowane (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na łososia smażonego na maśle z czosnkiem krok po kroku

Filety umyj i osusz. Nasmaruj go solą, pieprzem i czosnkiem, dodaj sok z cytryny.

Odstaw do lodówki na 30 min.

Filety smaż na mocno rozgrzanym maśle klarowanym, kładąc rybę skórą do dołu.

Smaż około 6 minut z każdej strony.

Zmniejsz gaz i przykryj filety folią aluminiową.

Smaż jeszcze około 5 minut, im grubszy filet, tym dłużej się smaży.

Wyłącz kuchenkę i pozostaw 2-3 minuty rybę na patelni, aby odpoczęła.

Jak oceniasz przepis na łososia smażonego na maśle z czosnkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 76,9% osób

Więcej informacji na temat łososia smażonego na maśle z czosnkiem

Łosoś smażony na maśle z czosnkiem to niezwykle smaczna opcja, która sprawdzi się na obiad, również na zdrowej diecie. Całość jest prosta, ale fantastyczna.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić łososia smażonego na maśle z czosnkiem, by był pyszny i dobry dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To smaczny sposób na włączenie większej ilości ryb do swojej diety. By łosoś był soczysty, musisz pamiętać jednak o tym, by nie smażyć go zbyt długo. To najlepszy sposób na rybę pełną smaku. Łosoś jest rybą tłustą, dlatego ma znacznie więcej smaku. Nie potrzebuje zbyt dużej ilości dodatków, czy przypraw, by zachwycać. Wystarczy odrobina soku z cytryny, sól i pieprz. Całość dopełnia masło i czosnek. Czosnek, choć na surowo jest niezwykle ostro, po obróbce termicznej staje się kremowy i słodkawy. Idealnie łączy się z delikatnym smakiem ryby. Do całości możesz dodać również odrobinę surowej natki pietruszki.

Przepis na łososia smażonego na maśle z czosnkiem to doskonała opcja na smaczny i zdrowy posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na odżywczą kolację. Możesz podać go z dodatkiem skrobiowym lub lekką, warzywną sałatką, w zależności od tego jak bardzo chcesz, by był to odżywczy posiłek. Z tego przepisu dowiesz się jak usmażyć go na maśle. Dzięki temu ma doskonały smak. Najlepiej do tego przepisu wykorzystać filet z łososia. Jeśli jesteś początkującym kucharzem, na pewno sprawdzi się idealnie. Przepis jest krótki i nie wymaga doświadczenia kulinarnego. A więc bez względu na to od jak dawna gotujesz, na pewno sobie poradzisz. Warto po niego sięgnąć, bo pozwala w prosty sposób włączyć do swojego menu więcej ryb. A jak wiadomo, są one niezwykle ważne dla zdrowia. Zawierają wiele cennych witamin i minerałów. Przez co wpływają doskonale na zdrowie układu nerwowego, krążenia, czy odpornościowego. Wciąż jednak goszczą w polskim menu zbyt rzadko. Dlaczego? Wiele osób nie lubi ich smaku, czy struktury, a także nie ma pojęcia jak zabrać się do ich przygotowania. Jeśli to również Twój problem, koniecznie sięgnij do tego przepisu.

Alergeny w łososiu smażonym na maśle z czosnkiem

Lista alergenów dla łososia smażonego na maśle z czosnkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze łososia smażonego na maśle z czosnkiem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
216.41
486.92
Białko (g)
17.84
40.14
Fenyloalanina (mg)
0.71
1.60
Brak danych dla: sok z cytryny.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
0.94
2.12
Węglowodany przyswajalne (g)
0.88
1.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.06
0.12
Sacharoza (cukier) (g)
0.01
0.03
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.03
0.07
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.03
0.07
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Skrobia (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
15.19
34.17
Tłuszcze nasycone (g)
6.83
15.36
Tłuszcze nienasycone (g)
8.36
18.82
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.63
12.67
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.73
6.15
Cholesterol (mg)
62.22
140.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A (µg (mcg))
170.67
384.00
Witamina B6 (mg)
0.38
0.87
Witamina B12 (µg (mcg))
1.16
2.60
Witamina C (mg)
5.40
12.14
Witamina E (mg)
1.25
2.82
Retinol (µg (mcg))
169.72
381.87
Tiamina (mg)
0.05
0.11
Ryboflawina (mg)
0.10
0.23
Niacyna (mg)
7.50
16.88
Foliany (µg (mcg))
27.33
61.48
Beta karoten (µg (mcg))
11.58
26.05

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
42.30
95.18
Potas (mg)
362.48
815.58
Wapń (mg)
27.55
61.98
Fosfor (mg)
260.70
586.58
Magnez (mg)
85.18
191.65
Żelazo (mg)
0.26
0.59
Cynk (mg)
0.42
0.94
Miedź (mg)
0.04
0.10
Mangan (mg)
0.06
0.12
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny łososia smażonego na maśle z czosnkiem 13
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania łososia smażonego na maśle z czosnkiem

Koszt składników
54.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
600 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
39.00
Za 600 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Masło klarowane
40 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Koszt składników
54.00