Łosoś smażony na maśle z czosnkiem
- Łosoś filet (600 g)
- Czosnek (15 g)
- Sok z cytryny (20 ml)
- Masło klarowane (40 g)
Przepis na łososia smażonego na maśle z czosnkiem krok po kroku
Filety umyj i osusz. Nasmaruj go solą, pieprzem i czosnkiem, dodaj sok z cytryny.
Odstaw do lodówki na 30 min.
Filety smaż na mocno rozgrzanym maśle klarowanym, kładąc rybę skórą do dołu.
Smaż około 6 minut z każdej strony.
Zmniejsz gaz i przykryj filety folią aluminiową.
Smaż jeszcze około 5 minut, im grubszy filet, tym dłużej się smaży.
Wyłącz kuchenkę i pozostaw 2-3 minuty rybę na patelni, aby odpoczęła.
-
Ryba smażona
-
Łosoś w sosie koperkowym
-
Ryba w sosie koperkowym
-
Pstrąg smażony
-
Makrela pieczona
-
Łosoś w sosie śmietanowym
-
Dorsz w cieście
-
Pstrąg łososiowy pieczony
-
Ryba zapiekana z warzywami
-
Zapiekanka rybna
-
Polędwiczki z dorsza pieczone
-
Mrożona ryba z piekarnika
-
Ryba zapiekana w piekarniku
-
Dorada z grilla
-
Halibut smażony
-
Flądra smażona
-
Zielony śledź
-
Zupa rybna na rosole
-
Ryba na obiad
Więcej informacji na temat łososia smażonego na maśle z czosnkiem
Łosoś smażony na maśle z czosnkiem to niezwykle smaczna opcja, która sprawdzi się na obiad, również na zdrowej diecie. Całość jest prosta, ale fantastyczna.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić łososia smażonego na maśle z czosnkiem, by był pyszny i dobry dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To smaczny sposób na włączenie większej ilości ryb do swojej diety. By łosoś był soczysty, musisz pamiętać jednak o tym, by nie smażyć go zbyt długo. To najlepszy sposób na rybę pełną smaku. Łosoś jest rybą tłustą, dlatego ma znacznie więcej smaku. Nie potrzebuje zbyt dużej ilości dodatków, czy przypraw, by zachwycać. Wystarczy odrobina soku z cytryny, sól i pieprz. Całość dopełnia masło i czosnek. Czosnek, choć na surowo jest niezwykle ostro, po obróbce termicznej staje się kremowy i słodkawy. Idealnie łączy się z delikatnym smakiem ryby. Do całości możesz dodać również odrobinę surowej natki pietruszki.
Przepis na łososia smażonego na maśle z czosnkiem to doskonała opcja na smaczny i zdrowy posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na odżywczą kolację. Możesz podać go z dodatkiem skrobiowym lub lekką, warzywną sałatką, w zależności od tego jak bardzo chcesz, by był to odżywczy posiłek. Z tego przepisu dowiesz się jak usmażyć go na maśle. Dzięki temu ma doskonały smak. Najlepiej do tego przepisu wykorzystać filet z łososia. Jeśli jesteś początkującym kucharzem, na pewno sprawdzi się idealnie. Przepis jest krótki i nie wymaga doświadczenia kulinarnego. A więc bez względu na to od jak dawna gotujesz, na pewno sobie poradzisz. Warto po niego sięgnąć, bo pozwala w prosty sposób włączyć do swojego menu więcej ryb. A jak wiadomo, są one niezwykle ważne dla zdrowia. Zawierają wiele cennych witamin i minerałów. Przez co wpływają doskonale na zdrowie układu nerwowego, krążenia, czy odpornościowego. Wciąż jednak goszczą w polskim menu zbyt rzadko. Dlaczego? Wiele osób nie lubi ich smaku, czy struktury, a także nie ma pojęcia jak zabrać się do ich przygotowania. Jeśli to również Twój problem, koniecznie sięgnij do tego przepisu.
Alergeny w łososiu smażonym na maśle z czosnkiem
Lista alergenów dla łososia smażonego na maśle z czosnkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze łososia smażonego na maśle z czosnkiem
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo białka i witamin.
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.