Łosoś smażony

Opublikowano: 25.04.2022 r., 23:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smażący się filet z łososia
Łosoś smażony
Łosoś smażony to świetna propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Smażony łosoś ma lekko chrupiącą skórkę i jest bardzo soczysty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na rybę.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 25 min
350 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Łosoś filet (1000 g)
  • Musztarda miodowa (200 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 większy pęczek (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, sok z cytryny, sos sriracha
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na łosoś smażony krok po kroku

W misce umieść musztardę, dodaj sos sojowy, sok z cytryny i wymieszaj.

Dodaj sos sriracha, posiekany koper i wymieszaj dokładnie.

Filet z łososia oczyść z ewentualnych ości.

Dopraw solą, pieprzem.

Łososia ułóż na papierze do pieczenia.

Na wierzch ryby wyłóż przygotowaną marynatę.

Smaż na papierze na rozgrzanej patelni przez 10-12 minut.

Łososia podziel na porcje.

Podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub ryżu.

Jak oceniasz przepis na łosoś smażony
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat łososia smażonego

Łosoś smażony to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smażony łosoś jest potrawą wegetariańską i świetnie sprawdzi się jako zamiennik mięsa w naszej diecie. Łosoś jest rybą o dość intensywnym smaku. Można go podawać na wiele sposobów i w wielu różnych wersjach smakowych. Przepis na łososia smażonego jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: świeży łosoś, musztarda miodowa, koper, sos sojowy, sól, pieprz, sok z cytryny, sos sriracha.

Jak usmażyć łososia? W misce umieść musztardę, dodaj sos sojowy, sok z cytryny i wymieszaj. Dodaj sos sriracha, posiekany koper i wymieszaj dokładnie. Filet z łososia oczyść z ewentualnych ości. Dopraw solą, pieprzem. Wyłóż go na papierze do pieczenia. Na wierzch ryby wyłóż przygotowaną marynatę. Smaż na patelni na papierze przez 10-12 minut. Łososia podziel na porcje. Podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub ryżu.

Łosoś jest rybą, której mięso ma czerwone zabarwienie. Łosoś jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Ryby powinny zastępować mięso w naszej diecie. Mają lepszy profil lipidowy. Zawierają kwasy omega 3, które mają silne działanie przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na prewencję w chorobach układu sercowo — naczyniowego. Zapobiegają miażdżycy, podnoszą poziom dobrego cholesterolu (HDL). Łosoś jest rybą tłustą, zawiera witaminy z grupy B, witaminę D oraz szereg minerałów takich jak potas, fosfor, selen, żelazo, magnez czy cynk. Pamiętajmy jednak, aby przy zakupie ryby zwracać uwagę na miejsce jej pochodzenia. Zdrowsze są ryby wolno żyjące i złowione w morzu lub oceanie niż ryby hodowlane.

Podsumowując wiesz już jak przyrządzić łososia. Ryba nie powinna być poddawana obróbce termicznej zbyt długo, gdyż będzie sucha. Pyszny łosoś doskonale sprawdzi się na obiad oraz wiele innych okazji. Smaczny łosoś w marynacie jest świetnym dodatkiem do makaronu i sałatki. Filet z łososia jest dobry do spożycia od razu po upieczeniu. Nie powinno się go przechowywać w lodówce, lecz spożyć na świeżo.

Alergeny w łososiu smażonym

Lista alergenów dla łososia smażonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda miodowa
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

W przepisie na łosoś smażony nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • sos sriracha
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze łososia smażonego

na 100g gotowej potrawy

Łosoś smażony to wspaniałe źródło pełnowartościowego białka. Łosoś zawiera także kwasy omega 3 korzystnie wpływające na nasz organizm. Łosoś smażony jest nisko kaloryczny i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
155.58
350.06
Białko (g)
16.85
37.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
1.08
2.43
Węglowodany przyswajalne (g)
0.32
0.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.76
1.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
8.97
20.18
Tłuszcze nasycone (g)
3.13
7.05
Cholesterol (mg)
40.32
90.73

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A (µg (mcg))
122.77
276.24
Witamina B6 (mg)
0.34
0.77
Witamina B12 (µg (mcg))
1.05
2.36
Witamina C (mg)
6.03
13.57
Retinol (µg (mcg))
109.68
246.77
Tiamina (mg)
0.07
0.16
Ryboflawina (mg)
0.11
0.25
Niacyna (mg)
6.93
15.60
Foliany (µg (mcg))
30.16
67.86

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
217.29
488.90
Potas (mg)
365.74
822.92
Wapń (mg)
37.84
85.14
Fosfor (mg)
252.61
568.38
Magnez (mg)
86.13
193.79
Żelazo (mg)
0.67
1.51
Cynk (mg)
0.49
1.10
Miedź (mg)
0.05
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny łososia smażonego 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania łososia smażonego

Koszt składników
76.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
1000 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 5
65.00
Za 1000 g
Musztarda miodowa
200 g
3.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
40 g
1 większy pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 40 g
Koszt składników
76.00