Łosoś pieczony z koperkiem

Opublikowano: 26.09.2022 r., 22:27 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczony łosoś z koperkiem
Łosoś pieczony z koperkiem
Łosoś pieczony z koperkiem to bardzo szybkie i zdrowe danie, które dostarczy Ci sporą dawkę cennych kwasów omega 3 i 6.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
322 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Łosoś filet - 4 filety (800 g)
  • Masło - 3 łyżki (30 g)
  • Koperek - 1 pęczek (30 g)
  • Cytryna - 1 sztuka (100 g)
  • Cukinia - 1 sztuka (200 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na łososia pieczonego z koperkiem krok po kroku

Rybę umyj i osusz.

Przełóż rybę na blaszkę do pieczenia, dodaj odrobinę masła, posiekany koperek i plastry cytryny.

Cukinię pokrój w półksiężyce i ułóż na blaszkę obok ryby.

Warzywa skropl oliwą z oliwek i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na łososia pieczonego z koperkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,1% osób

Więcej informacji na temat łososia pieczonego z koperkiem

Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.

Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.

Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.

Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.

Zatem, jak zrobić pieczonego łososia z koperkiem?

W pierwszej kolejności łososia dopraw do smaku i skropl oliwą z oliwek. Przełóż rybę na blachę do pieczenia, dodaj odrobinę masła, posiekany koperek i plastry cytryny. Cukinię pokrój w półksiężyce i ułóż na blaszkę obok ryby. Warzywa skropl oliwą z oliwek i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.

Nasz łosoś pieczony z koperkiem jest gotowy.

O rodzaju warzyw możesz zadecydować sam, idealnie sprawdzą się też ziemniaki lub bataty, które po upieczeniu będą jak domowe frytki. Cały obiad jest niezwykle szybki i zdrowy, dlatego koniecznie zachęcam Cię do jego wypróbowania.

Skoro już znasz ten sprawdzony przepis na łososia pieczonego z koperkiem i wiesz ile piec rybę, koniecznie wykorzystaj go i przekonaj się, jaki jest pyszny.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w łososiu pieczonym z koperkiem

Lista alergenów dla łososia pieczonego z koperkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze łososia pieczonego z koperkiem

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób przygotujesz większość rodzajów ryby.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
161.00
322.00
Białko (g)
13.90
27.80
Fenyloalanina (mg)
0.54
1.08
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
1.50
2.99
Węglowodany przyswajalne (g)
1.04
2.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.46
0.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
10.92
21.83
Tłuszcze nasycone (g)
3.90
7.80
Tłuszcze nienasycone (g)
7.02
14.03
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.84
9.68
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.18
4.36
Cholesterol (mg)
39.36
78.73

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
121.19
242.37
Witamina B6 (mg)
0.31
0.62
Witamina B12 (µg (mcg))
0.89
1.77
Witamina C (mg)
12.40
24.80
Witamina E (mg)
1.16
2.33
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
109.26
218.53
Tiamina (mg)
0.05
0.10
Ryboflawina (mg)
0.10
0.20
Niacyna (mg)
5.83
11.67
Foliany (µg (mcg))
29.23
58.46
Beta karoten (µg (mcg))
24.61
49.22
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
35.25
70.51
Potas (mg)
342.44
684.88
Wapń (mg)
28.46
56.92
Fosfor (mg)
206.02
412.03
Magnez (mg)
69.58
139.17
Żelazo (mg)
0.41
0.83
Cynk (mg)
0.38
0.77
Miedź (mg)
0.04
0.09
Mangan (mg)
0.08
0.15
Brak danych dla: cytryna.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny łososia pieczonego z koperkiem 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania łososia pieczonego z koperkiem

Koszt składników
82.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
800 g
4 filety
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 4
52.00
Za 800 g
Masło
30 g
3 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koperek
30 g
1 pęczek
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 30 g
Cytryna
100 g
1 sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Cukinia
200 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
82.30