Łosoś pieczony z koperkiem
- Łosoś filet - 4 filety (800 g)
- Masło - 3 łyżki (30 g)
- Koperek - 1 pęczek (30 g)
- Cytryna - 1 sztuka (100 g)
- Cukinia - 1 sztuka (200 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na łososia pieczonego z koperkiem krok po kroku
Rybę umyj i osusz.
Przełóż rybę na blaszkę do pieczenia, dodaj odrobinę masła, posiekany koperek i plastry cytryny.
Cukinię pokrój w półksiężyce i ułóż na blaszkę obok ryby.
Warzywa skropl oliwą z oliwek i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.
-
Rolada szpinakowa
-
Łosoś z piekarnika
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Tortilla z łososiem
-
Ceviche
-
Tatar z łososia
-
Łosoś pieczony
-
Pieczony łosoś
-
Tortilla na zimno
-
Makaron z łososiem
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Łosoś z patelni
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Łosoś smażony
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Kanapki z łososiem
-
Tarta z łososiem
-
Łosoś w cieście francuskim
-
Dania z łososiem
Więcej informacji na temat łososia pieczonego z koperkiem
Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.
Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.
Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.
Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.
Zatem, jak zrobić pieczonego łososia z koperkiem?
W pierwszej kolejności łososia dopraw do smaku i skropl oliwą z oliwek. Przełóż rybę na blachę do pieczenia, dodaj odrobinę masła, posiekany koperek i plastry cytryny. Cukinię pokrój w półksiężyce i ułóż na blaszkę obok ryby. Warzywa skropl oliwą z oliwek i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.
Nasz łosoś pieczony z koperkiem jest gotowy.
O rodzaju warzyw możesz zadecydować sam, idealnie sprawdzą się też ziemniaki lub bataty, które po upieczeniu będą jak domowe frytki. Cały obiad jest niezwykle szybki i zdrowy, dlatego koniecznie zachęcam Cię do jego wypróbowania.
Skoro już znasz ten sprawdzony przepis na łososia pieczonego z koperkiem i wiesz ile piec rybę, koniecznie wykorzystaj go i przekonaj się, jaki jest pyszny.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w łososiu pieczonym z koperkiem
Lista alergenów dla łososia pieczonego z koperkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze łososia pieczonego z koperkiem
W podobny sposób przygotujesz większość rodzajów ryby.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.