Przepis na łosoś pieczony w folii krok po kroku

Składniki
  • Łosoś filet 300 g
  • Cukinia 100 g
  • Szpinak 200 g
  • Pomidor 100 g
  • Ser Feta 70 g
  • Olej rzepakowy 30 ml
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, czosnek, koper
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka do pieczenia, folia aluminiowa

Łososia dopraw solą i pieprzem. Ułóż w foli aluminiowej.

Na patelni rozgrzej olej podsmaż czosnek i szpinak. Przełóż na łososia.

Następnie podsmaż cukinię pokrojoną w słupki. Ułóż ją obok ryby.

Folię zawiń w sakiewkę.

Rybę piecz w 210 stopniach przez 18 minut.

Na gotową rybę pokrusz ser feta.

Danie podawaj na ciepło

Łosoś pieczony w folii podany z sałatą i plastrami cytryny na białym talerzu.
Łosoś pieczony w folii
Koszt przygotowania dania
32.58 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
536 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
25

Łosoś pieczony w folii - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o łososiu pieczonym w foli

Łosoś pieczony w folii to idealny pomysł na dietetyczny obiad. Obiad upieczony w foli jest pyszny i fantastycznie sprawdza się na obiad dla całej rodziny. Przepis na łososia jest łatwy do przyrządzenia dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Żeby przygotować ten zdrowy posiłek będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: filet z łososia, szpinak, cukinia, czosnek, sól i pieprz.

Jak zrobić łososia w folii? Przygotuj folię aluminiową. Filet z łososia przypraw solą i pieprzem. Na patelni podduś poszatkowany drobno czosnek i szpinak, dopraw, przełóż na łososia. Cukinie pokrój w słupki. Podduś na patelni. Ułóż cukinię wzdłuż ryby. Pomidora pokrój w kostkę i ułóż na szpinaku. Zawiń tworząc sakiewkę z folii aluminiowej. Piecz w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez 18 minut. Na gotową rybę pokrusz ser feta.

Łosoś jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Ryby powinny zastępować mięso w naszej diecie. Mają lepszy profil lipidowy. Zawierają kwasy omega 3, które mają silne działanie przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na prewencję w chorobach układu sercowo - naczyniowego. Zapobiegają miażdżycy, podnoszą poziom dobrego cholesterolu (HDL). Łosoś jest rybą tłustą, zawiera witaminy z grupy B, witaminę D oraz szereg minerałów takich jak potas, fosfor, selen, żelazo, magnez czy cynk. Pamiętajmy jednak aby przy zakupie ryby zwracać uwagę na miejsce jej pochodzenia. Zdrowsze są ryby wolno żyjące i złowione w morzu lub oceanie niż ryby hodowlane. Dodatek warzyw takich jak cukinia, pomidor i szpinak powoduje, że danie zawiera dużą ilość błonnika, jest niskokaloryczne, ale zapewnia nam sytość na dłużej. Łosoś pieczony jest niskokaloryczny i sprawdzi się idealnie na diecie redukcyjnej.

Podsumowując łosoś pieczony w piekarniku to zdrowe danie na obiad dla całej rodziny. Łosoś jest dobrym źródłem kwasów omega 3, które zapobiegają chorobom układu krążenia. Spożywaj ryby jak najczęściej. Pamiętaj, że minimum do 2-3 razy w tygodniu. Tłuste ryby zawierają więcej dobrych kwasów tłuszczowych. Przepis na łososia pieczonego w folii możesz wykonać również bez tłuszczu.

Wartości odżywcze łososia pieczonego w folii

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (400g)
Energia (kalorie)
134.19 kcal
536.75 kcal
Białko
9.68 g
38.72 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (400g)
Tłuszcz
9.69 g
38.78 g
Tłuszcze nasycone
2.98 g
11.92 g
Tłuszcze nienasycone
6.71 g
26.86 g
Tłuszcze jednonasycone
4.54 g
18.15 g
Tłuszcze wielonasycone
2.18 g
8.71 g

Witaminy w przepisie na łosoś pieczony w folii

Na 100g
Na porcję (400g)
Witamina A
185.69 µg (mcg)
742.75 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.27 mg
1.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.56 mg
14.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
67.42 µg (mcg)
269.70 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na łosoś pieczony w folii

Na 100g
Na porcję (400g)
Sód
138.75 mg
555.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
354.93 mg
1419.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
80.89 mg
323.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
157.86 mg
631.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
60.66 mg
242.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.91 mg
3.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.61 mg
2.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny łososia pieczonego w folii 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w łososiu pieczonym w foli

Lista alergenów dla łososia pieczonego w folii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, sok z cytryny, czosnek, koper.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Cena przygotowania łososia pieczonego w folii

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
300 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
19.50
Za 300 g
Cukinia
100 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 100 g
Szpinak
200 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 200 g
Pomidor
100 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Ser Feta
70 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 70 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Liczba porcji:
Razem
59.00
Łączny koszt
32.58
Jak oceniasz przepis na łosoś pieczony w folii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób