Łosoś pieczony w folii
- Łosoś filet (300 g)
- Cukinia (100 g)
- Szpinak (200 g)
- Pomidor (100 g)
- Ser Feta (70 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
Przepis na łosoś pieczony w folii krok po kroku
Łososia dopraw solą i pieprzem. Ułóż w foli aluminiowej.
Na patelni rozgrzej olej podsmaż czosnek i szpinak. Przełóż na łososia.
Następnie podsmaż cukinię pokrojoną w słupki. Ułóż ją obok ryby.
Folię zawiń w sakiewkę.
Rybę piecz w 210 stopniach przez 18 minut.
Na gotową rybę pokrusz ser feta.
Danie podawaj na ciepło
-
Rolada szpinakowa
-
Łosoś z piekarnika
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Tortilla z łososiem
-
Ceviche
-
Tatar z łososia
-
Łosoś pieczony
-
Pieczony łosoś
-
Tortilla na zimno
-
Makaron z łososiem
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Łosoś z patelni
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Łosoś smażony
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Kanapki z łososiem
-
Tarta z łososiem
-
Łosoś w cieście francuskim
-
Dania z łososiem
Więcej informacji na temat łososia pieczonego w folii
Łosoś pieczony w folii to idealny pomysł na dietetyczny obiad. Obiad upieczony w foli jest pyszny i fantastycznie sprawdza się na obiad dla całej rodziny. Przepis na łososia jest łatwy do przyrządzenia dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego. Żeby przygotować ten zdrowy posiłek będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: filet z łososia, szpinak, cukinia, czosnek, sól i pieprz.
Jak zrobić łososia w folii? Przygotuj folię aluminiową. Filet z łososia przypraw solą i pieprzem. Na patelni podduś poszatkowany drobno czosnek i szpinak, dopraw, przełóż na łososia. Cukinie pokrój w słupki. Podduś na patelni. Ułóż cukinię wzdłuż ryby. Pomidora pokrój w kostkę i ułóż na szpinaku. Zawiń tworząc sakiewkę z folii aluminiowej. Piecz w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez 18 minut. Na gotową rybę pokrusz ser feta.
Łosoś jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Ryby powinny zastępować mięso w naszej diecie. Mają lepszy profil lipidowy. Zawierają kwasy omega 3, które mają silne działanie przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na prewencję w chorobach układu sercowo - naczyniowego. Zapobiegają miażdżycy, podnoszą poziom dobrego cholesterolu (HDL). Łosoś jest rybą tłustą, zawiera witaminy z grupy B, witaminę D oraz szereg minerałów takich jak potas, fosfor, selen, żelazo, magnez czy cynk. Pamiętajmy jednak aby przy zakupie ryby zwracać uwagę na miejsce jej pochodzenia. Zdrowsze są ryby wolno żyjące i złowione w morzu lub oceanie niż ryby hodowlane. Dodatek warzyw takich jak cukinia, pomidor i szpinak powoduje, że danie zawiera dużą ilość błonnika, jest niskokaloryczne, ale zapewnia nam sytość na dłużej. Łosoś pieczony jest niskokaloryczny i sprawdzi się idealnie na diecie redukcyjnej.
Podsumowując łosoś pieczony w piekarniku to zdrowe danie na obiad dla całej rodziny. Łosoś jest dobrym źródłem kwasów omega 3, które zapobiegają chorobom układu krążenia. Spożywaj ryby jak najczęściej. Pamiętaj, że minimum do 2-3 razy w tygodniu. Tłuste ryby zawierają więcej dobrych kwasów tłuszczowych. Przepis na łososia pieczonego w folii możesz wykonać również bez tłuszczu.
Alergeny w łososiu pieczonym w foli
Lista alergenów dla łososia pieczonego w folii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
Wartości odżywcze łososia pieczonego w folii
Łosoś pieczony w piekarniku jest potrawą bez dodatku tłuszczu. Łosoś przygotowany w ten sposób jest łatwo strawny. Ryby powinny zastępować mięso w naszej diecie jak najczęściej, a przynajmniej 2-3 razy w tygodniu.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.