Łosoś pieczony

Opublikowano: 29.05.2021 r., 11:59 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczony łosoś z cytrusami
Łosoś pieczony
Łosoś pieczony to szybki i bardzo zdrowy pomysł na obiad lub dodatek do sałatki. Idealnie smakuje z gotowanymi ziemniaczkami oraz lekką sałatką ze świeżych warzyw.
Przygotowanie 5 min
Pieczenie 20 min
402 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Łosoś filet (200 g)
  • Cytryna - pół cytryny (55 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka (5 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia, folia aluminiowa

Przepis na łososia pieczonego krok po kroku

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Na blasze do pieczenia ułóż duży kawałek foli aluminiowej.

Około 3 cm od brzegu foli ułóż łososia.

Cytrynę pokrój na plasterki.

Łososia skrop oliwą, posyp szczyptą soli i pieprzu, odrobiną rozmarynu i ułóż na wierzchu plasterki cytryny.

Zawiń łososia w folię.

Piecz w 180 C przez 15-20 minut.

Jak oceniasz przepis na łososia pieczonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,3% osób

Więcej informacji na temat łososia pieczonego

Łosoś pieczony może być dodatkiem zarówno do obiadu, jak i sałatki, czy kanapki. Jest to bardzo dobry, szybki i prosty przepis. Robi się go dosłownie w 20-25 minut. Wystarczy rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. To jak przygotować łososia pieczonego, zależy w dużej mierze od Ciebie, ponieważ możesz upiec do z różnymi dodatkami. Mój przepis na łososia pieczonego jest taki podstawowy i łosoś przyprawiony jest jedynie solą, pieprzem i cytryną, ale zależnie od gustu możesz się bawić ziołami i innymi dodatkami. Ja w przepisie przedstawiam ci tylko jeden, klasyczny pomysł na jego przyprawianie, ale to nie znaczy, że nie możesz go urozmaicić.

Przygotowywanie mięsa czy ryby w piekarniku, zawsze stwarza ryzyko przesuszenia produktu, a wtedy nie jest on już taki smaczny. Dlatego właściwe przygotowanie, jest kluczem do tego, jak zrobić łososia pieczonego, który jest soczysty. Najlepiej wziąć dość duży kawałek folii aluminiowej, taki mniej więcej 3 razy większy niż kawałek łososia, który będziesz piec. Kawałek łososia układamy około 3 cm od brzegu folii, posypujemy szczyptą soli i pieprzu, skrapiamy oliwą z oliwek i układamy na wierzchu plasterki cytryny. Teraz zawijamy folie tak, żeby przykryć łososia i zawijamy brzegi folii, tworząc a’la pieroga z folii aluminiowej, w którym jest łosoś. Tak przygotowaną rybę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, przez około 15-20 minut, zależnie jak duży mamy kawałek łososia.

Taki łosoś to dobry pomysł na obiad, ale też sałatkę, czy dodatek do kanapki. Pamiętaj, że zalecane jest spożywanie około 2 porcji ryb na tydzień. Najlepiej, jeżeli są to tłuste ryby, takie jak na przykład łosoś. Niestety populacje dziko żyjącego łososia, są przełowione, dlatego często łosoś, którego znajdziesz w sklepie to łosoś hodowlany. Mimo że hodowlane ryby negatywnie nam się kojarzą, to jest sposób, aby wybrać dobre ryby. Kupując, zwróć uwagę czy ryba ma certyfikat ASC lub MSC. ASC odnosi się właśnie do ryb hodowlanych i oznacza, że hodowla ryb, z której pochodzi dana ryba, jest prowadzona w sposób odpowiedzialny, a MSC jest związane z rybami dzikimi i zapewnia, że pochodzą one ze zrównoważonych połowów.

Alergeny w łososiu pieczonym

Lista alergenów dla Łososia pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet

Wartości odżywcze łososia pieczonego

na 100g gotowej potrawy

Łosoś pieczony to zdrowy pomysł na obiad bezglutenowy i o niskim indeksie glikemicznym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
160.83
402.07
Białko (g)
15.54
38.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
1.97
4.93
Węglowodany przyswajalne (g)
1.38
3.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.59
1.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
9.99
24.97
Tłuszcze nasycone (g)
2.82
7.05
Tłuszcze nienasycone (g)
7.17
17.91
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.79
11.98
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.37
5.94
Cholesterol (mg)
38.46
96.15

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
104.83
262.07
Witamina B6 (mg)
0.32
0.81
Witamina B12 (µg (mcg))
1.00
2.50
Witamina C (mg)
14.29
35.72
Witamina E (mg)
1.25
3.12
Retinol (µg (mcg))
104.62
261.54
Tiamina (mg)
0.05
0.12
Ryboflawina (mg)
0.09
0.22
Niacyna (mg)
6.50
16.25
Foliany (µg (mcg))
25.40
63.51
Beta karoten (µg (mcg))
0.63
1.59

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
36.62
91.54
Potas (mg)
332.29
830.72
Wapń (mg)
25.52
63.80
Fosfor (mg)
225.69
564.23
Magnez (mg)
74.77
186.92
Żelazo (mg)
0.22
0.54
Cynk (mg)
0.35
0.88
Miedź (mg)
0.04
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny łososia pieczonego 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania łososia pieczonego

Koszt składników
34.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
200 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
13.00
Za 200 g
Cytryna
55 g
pół cytryny
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 55 g
Oliwa z oliwek
5 ml
1 łyżeczka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 5 ml
Koszt składników
34.30