Łosoś pieczony
- Łosoś filet (200 g)
- Cytryna - pół cytryny (55 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka (5 ml)
Przepis na łososia pieczonego krok po kroku
Rozgrzej piekarnik do 180 C.
Na blasze do pieczenia ułóż duży kawałek foli aluminiowej.
Około 3 cm od brzegu foli ułóż łososia.
Cytrynę pokrój na plasterki.
Łososia skrop oliwą, posyp szczyptą soli i pieprzu, odrobiną rozmarynu i ułóż na wierzchu plasterki cytryny.
Zawiń łososia w folię.
Piecz w 180 C przez 15-20 minut.
-
Rolada szpinakowa
-
Łosoś z piekarnika
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Tortilla z łososiem
-
Ceviche
-
Tatar z łososia
-
Pieczony łosoś
-
Tortilla na zimno
-
Makaron z łososiem
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Łosoś z patelni
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Łosoś smażony
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Kanapki z łososiem
-
Tarta z łososiem
-
Łosoś w cieście francuskim
-
Roladki z łososia
-
Dania z łososiem
Więcej informacji na temat łososia pieczonego
Łosoś pieczony może być dodatkiem zarówno do obiadu, jak i sałatki, czy kanapki. Jest to bardzo dobry, szybki i prosty przepis. Robi się go dosłownie w 20-25 minut. Wystarczy rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. To jak przygotować łososia pieczonego, zależy w dużej mierze od Ciebie, ponieważ możesz upiec do z różnymi dodatkami. Mój przepis na łososia pieczonego jest taki podstawowy i łosoś przyprawiony jest jedynie solą, pieprzem i cytryną, ale zależnie od gustu możesz się bawić ziołami i innymi dodatkami. Ja w przepisie przedstawiam ci tylko jeden, klasyczny pomysł na jego przyprawianie, ale to nie znaczy, że nie możesz go urozmaicić.
Przygotowywanie mięsa czy ryby w piekarniku, zawsze stwarza ryzyko przesuszenia produktu, a wtedy nie jest on już taki smaczny. Dlatego właściwe przygotowanie, jest kluczem do tego, jak zrobić łososia pieczonego, który jest soczysty. Najlepiej wziąć dość duży kawałek folii aluminiowej, taki mniej więcej 3 razy większy niż kawałek łososia, który będziesz piec. Kawałek łososia układamy około 3 cm od brzegu folii, posypujemy szczyptą soli i pieprzu, skrapiamy oliwą z oliwek i układamy na wierzchu plasterki cytryny. Teraz zawijamy folie tak, żeby przykryć łososia i zawijamy brzegi folii, tworząc a’la pieroga z folii aluminiowej, w którym jest łosoś. Tak przygotowaną rybę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, przez około 15-20 minut, zależnie jak duży mamy kawałek łososia.
Taki łosoś to dobry pomysł na obiad, ale też sałatkę, czy dodatek do kanapki. Pamiętaj, że zalecane jest spożywanie około 2 porcji ryb na tydzień. Najlepiej, jeżeli są to tłuste ryby, takie jak na przykład łosoś. Niestety populacje dziko żyjącego łososia, są przełowione, dlatego często łosoś, którego znajdziesz w sklepie to łosoś hodowlany. Mimo że hodowlane ryby negatywnie nam się kojarzą, to jest sposób, aby wybrać dobre ryby. Kupując, zwróć uwagę czy ryba ma certyfikat ASC lub MSC. ASC odnosi się właśnie do ryb hodowlanych i oznacza, że hodowla ryb, z której pochodzi dana ryba, jest prowadzona w sposób odpowiedzialny, a MSC jest związane z rybami dzikimi i zapewnia, że pochodzą one ze zrównoważonych połowów.
Alergeny w łososiu pieczonym
Lista alergenów dla Łososia pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
Wartości odżywcze łososia pieczonego
Łosoś pieczony to zdrowy pomysł na obiad bezglutenowy i o niskim indeksie glikemicznym.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.