Przepis na łososia na wigilię w sosie chrzanowym krok po kroku
- Łosoś filet 1000 g
- Masło klarowane 20 g
- Cebula 100 g
- Szpinak 100 g
- Śmietanka kremowa 30% 250 g
- Chrzan 40 g
Umyj rybę, usuń z niej kości oraz skórę. Ponownie umyj i osusz. Pokrój w podłużne paski o szerokości około 5 cm.
Na patelnię wyłóż masło i rozgrzej je.
Podsmaż rybę na maśle - około 7-10 minuty z każdej strony. Powinien nie być surowy. Łososia zdejmij z patelni i odstaw na bok.
Podsmaż na patelni po łososiu pokrojoną drobno cebulę i szpinak.
Gdy szpinak zmięknie dolej śmietankę oraz dodaj chrzan. Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i sokiem z połowy cytryny. Wszystko zagotuj i poczekaj aż sos zgęstnieje.
Dodaj do gotowego sosu rybę i podgotuj całość pod przykryciem około 2 minuty.
Potrawę podawaj z ulubionymi dodatkami.
Często zadawane pytania
-
Ogórki małosolne
-
Rolada szpinakowa
-
Łosoś z piekarnika
-
Tortilla z łososiem
-
Tatar z łososia
-
Łosoś pieczony
-
Pieczony łosoś
-
Tortilla na zimno
-
Makaron z łososiem
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Łosoś z patelni
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Łosoś smażony
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Tarta z łososiem
-
Kanapki z łososiem
-
Łosoś w cieście francuskim
-
Roladki z łososia
-
Dania z łososiem

(liczba kalorii)
Łosoś na wigilię w sosie chrzanowym - cechy przepisu
Więcej o łososiu na wigilię w sosie chrzanowym
Soczysty, aromatyczny i pyszny przepis na najlepszego łososia na wigilię. Łosoś w kremowym, wyrazistym sosie chrzanowym ze szpinakiem to taki duet, którego nie przebijesz. Ryba na wigilię czy inne święta w tej odsłonie sprawdzi się jak żaden inny przepis. To fajny sposób na urozmaicenie świątecznych potraw i podanie ryby w trochę innej, niż tradycyjna, wersji. Potrawa jest lekka, ale za razem ma znakomity smak. Co więcej – możesz go podawać na gorąco, ale także jako przystawkę na zimno. Przepis jest ekspresowy i bardzo prosty.
Łosoś na wigilię w sosie chrzanowym ze szpinakiem możesz podać na gorąco jako danie. Dodaj do niego kaszę bądź ziemniaki w ulubionej wersji (na przykład z frytkami lub puree). Pasuje też ryż, a nawet makaron. Pyszne surówki z sosem vinegret lub kiszonki to dobry dodatek do takiej kompozycji. Na zimno potrawa smakuje z pieczywem i warzywami konserwowanymi. Nie zapomnij do łososia dodać cytryny, by goście mogli skropić sobie danie według uznania. Cytryna pasuje do łososia świetnie, więc taki dodatek powinien być koniecznie zaserwowany oddzielnie do dowolnego skorzystania.
Przygotowując łososia należ pamiętać, aby nie podsmażać go za długo. Ryby potrzebują krótkiej obróbki termicznej. Jeżeli za długo ogrzewa się potrawę ryba zamiast zostać soczysta, staje się sucha i twarda. Pilnuj więc stopnia wysmażenia łososia. Do sosu dodaj szpinak. Zarówno świeży szpinak jak i mrożony będzie dobry. Mrożonego szpinaku nie trzeba wcześniej rozmrażać, można dodać go od razu na patelnię. W razie gdyby było trzeba dodaj mniej lub więcej chrzanu. Intensywność sosu zależy od Twoich preferencji smakowych, więc dopraw sos po ugotowaniu tak, by Tobie smakował. Jeśli sos by się za bardzo zredukował możesz dodać wody, by go rozcieńczyć. Jeśli zaś sos jest za rzadki, pogotuj go dłużej. Z tego względu tez nie dodawaj za wcześnie ryby do sosu, by móc ocenić czy trzeba jeszcze dłużej go gotować czy też nie.
Sam przepis ma bardzo mało węglowodanów, a zawiera dużo białka i tłuszczu. By przepis był bardziej wartościowy dodaj do niego źródło węglowodanów. W wersji dietetycznej poleca się grube kasze (gryczana, pęczak…), pełnoziarnisty makaron albo ryż brązowy. Ziemniaki, bataty, dynia, kalafior czy brokuły to dobry pomysł na zwiększenie podaży warzyw. Takim posiłkiem się najesz, a jednocześnie nie dostarczysz zbyt wysokiej ilości energii. Do sosu możesz użyć śmietanki 12% przeznaczonej do przygotowywania zupy albo sosu. Taka śmietanka jest rzadka i nie waży się podczas gotowania.
Wartości odżywcze łososia na wigilię w sosie chrzanowym
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w łososiu na wigilię w sosie chrzanowym
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na łososia na wigilię w sosie chrzanowym
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na łososia na wigilię w sosie chrzanowym
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w łososiu na wigilię w sosie chrzanowym
Lista alergenów dla łososia na wigilię w sosie chrzanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Śmietanka kremowa 30%