Łopatka w sosie własnym
- Łopatka wieprzowa (1200 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Por (200 g)
- Masło klarowane (40 g)
Przepis na łopatka w sosie własnym krok po kroku
Mięso dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
Umieść w lodówce na 12 godzin.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.
Marchew obierz ze skórki i pokrój w talarki.
Pora posiekaj drobniej.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż warzywa.
Łopatkę umieść w naczyniu żaroodpornym.
Dookoła mięsa wyłóż warzywa, liść laurowy i ziele angielskie.
Mięso natrzyj masłem klarowanym.
Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 3-4 godziny.
Mięso podziel na porcje.
Podawaj z dodatkiem warzyw.
-
Tamale
-
Ziemniaki faszerowane
-
Gulasz do placków po węgiersku
-
Cassoulet
-
Gulasz z papryką
-
Gulasz wieprzowy tradycyjny
-
Gulasz segedyński
-
Rosolnik
-
Gulasz z łopatki wieprzowej w sosie własnym
-
Bitki z łopatki wieprzowej
-
Łopatka pieczona w rękawie
-
Kofty wieprzowe
-
Gulasz z wieprzowiny
-
Staropolska zupa fasolowa
-
Gulasz węgierski do placków ziemniaczanych
-
Kotlety z łopatki wieprzowej
-
Gulasz z kurkami
-
Zrazy nadziewane
-
Dania z łopatki wieprzowej na obiad
Więcej informacji na temat łopatki w sosie własnym
Łopatka w sosie własnym to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pyszna łopatka pieczona w piekarniku z warzywami będzie bardzo aromatyczna i soczysta. Duszona łopatka może zostać podana tradycyjnie z kopytkami lub innym dodatkiem skrobiowym. Przepis na łopatkę w sosie własnym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia łopatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łopatka wieprzowa, cebula, marchew, por, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, tymianek, masło klarowane.
Jak zrobić łopatkę w sosie własnym? Mięso dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Umieść w lodówce na 12 godzin. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra. Marchew obierz ze skórki i pokrój w talarki. Pora posiekaj drobniej. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż warzywa. Łopatkę umieść w naczyniu żaroodpornym. Dookoła mięsa wyłóż warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Mięso natrzyj masłem klarowanym. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 3-4 godziny. Mięso podziel na porcje. Podawaj z dodatkiem warzyw.
Łopatka wieprzowa jest mięsem o średniej kaloryczności. Zawiera dużo białka zwierzęcego, które jest łatwo przyswajalne, gdyż zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Białko jest makroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Buduje wszystkie komórki oraz jest niezbędne do produkcji hormonów białkowych i różnych enzymów. Łopatka wieprzowa jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza. Żelazo jest mikroskładnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego układu krwiotwórczego. Niedobory żelaza prowadzą do anemii. Marchew jest warzywem korzeniowym zawierającym dużą ilość błonnika pokarmowego. Marchew jest doskonałym źródłem prowitaminy A, czyli beta-karotenu.
Podsumowując pyszna łopatka w sosie własnym będzie idealnym daniem obiadowym na niedzielę. Smaczna łopatka sprawdzi się idealnie jako dodatek do świeżego pieczywa. Najlepsza łopatka z warzywami przyprawiona może zostać w dowolny sposób. Łopatka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w łopatce w sosie własnym
Lista alergenów dla łopatki w sosie własnym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze łopatki w sosie własnym
Łopatka w sosie własnym to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Łopatka jest mięsem dość kalorycznym i nie powinny go spożywać osoby na diecie redukcyjnej. Łopatka zawiera dużą ilość witamin z grupy B.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.