Łopatka pieczona w rękawie
- Łopatka wieprzowa (1500 g)
- Czosnek - 4 ząbki (20 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki stołowe (40 ml)
Przepis na łopatkę pieczoną w rękawie krok po kroku
Mięso dokładnie umyj i osusz.
W miseczce wymieszaj olej z dodatkiem przypraw (po 1 łyżeczce tymianku, estragonu, majeranku, soli i pieprzu oraz po pół łyżeczki papryki ostrej, oraz papryki słodkiej).
Marynatą dokładnie natrzyj mięso. W mięsie zrób małe nacięcia i włóż w nie kawałki czosnku.
Mięso wstaw do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na całą noc).
Następie mięso umieść w rękawie do pieczenia i szczelnie zwiąż z dwóch stron.
Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez 15 minut, następnie temperaturę zmniejsz do 180 st. C i mięso piecz jeszcze przez 90 minut.
Mięso po upieczeniu wyciągnij z piekarnika i pozostaw na 10 minut.
Po tym czasie gotowe mięso podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej informacji na temat łopatki pieczonej w rękawie
Łopatka pieczona w rękawie w całości stanowi doskonałą propozycję na obiad dla całej rodziny. Mięso warto podać z dodatkiem ugorowanych ziemniaków oraz surówki przygotowanej na bazie sezonowych warzyw lub kiszonek. Przepis na pieczoną łopatkę wieprzową jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: łopatka wieprzowa, czosnek, olej rzepakowy, sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, tymianek, papryka ostra oraz estragon suszony.
A jak zrobić łopatkę pieczoną w rękawie? Mięso dokładnie umyj i osusz. W miseczce wymieszaj olej z dodatkiem przypraw (po 1 łyżeczce tymianku, estragonu, majeranku, soli i pieprzu oraz po pół łyżeczki papryki ostrej, oraz papryki słodkiej). Marynatą dokładnie natrzyj mięso. W mięsie zrób małe nacięcia i włóż w nie kawałki czosnku. Mięso wstaw do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na całą noc). Następie mięso umieść w rękawie do pieczenia i szczelnie zwiąż z dwóch stron. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 15 minut, następnie temperaturę zmniejsz do 180°C i mięso piecz jeszcze przez 90 minut. Mięso po upieczeniu wyciągnij z piekarnika i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie gotowe mięso podawaj z ulubionymi dodatkami.
Łopatka wieprzowa zawiera nasycone kwasy tłuszczowe oraz cholesterol. Dodatkowo w łopatce znajdziemy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź oraz mangan. Żelazo w organizmie człowieka odpowiada za transport tlenu do mięśni oraz wszystkich narządów. Dodatkowo żelazo wykorzystywane jest do produkcji erytrocytów. Niedobór żelaza może objawiać się bladością skóry, osłabieniem oraz wypadaniem włosów.
Podsumowując: wiesz już ile czasu piec łopatkę w rękawie. Temperatura pieczenia potrawy zaczyna się od 220°C, aby mięso pozostało soczyste. Pyszna łopatka pieczona w rękawie jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i warto podać ją z dodatkiem ziemniaków oraz Surówki przygotowanej na bazie świeżych warzyw. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w łopatce pieczonej w rękawie
Lista alergenów dla łopatki pieczonej w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na łopatkę pieczoną w rękawie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- estragon suszony
Wartości odżywcze łopatki pieczonej w rękawie
Łopatka pieczona w rękawie propozycja na pyszny obiad. Łopatka jest mięsem dość tłustym, dlatego warto ograniczyć jej ilość w diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.