Łopatka pieczona w rękawie

Opublikowano: 26.05.2023 r., 23:09 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Łopatka pieczona w rękawie
Łopatka pieczona w rękawie
Łopatka pieczona w rękawie to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na soczyste i aromatyczne mięso z łopatki.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Marynowanie 105 min
377 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Łopatka wieprzowa (1500 g)
  • Czosnek - 4 ząbki (20 g)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki stołowe (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, tymianek, papryka ostra, estragon suszony
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia, rękaw do pieczenia

Przepis na łopatkę pieczoną w rękawie krok po kroku

Mięso dokładnie umyj i osusz.

W miseczce wymieszaj olej z dodatkiem przypraw (po 1 łyżeczce tymianku, estragonu, majeranku, soli i pieprzu oraz po pół łyżeczki papryki ostrej, oraz papryki słodkiej).

Marynatą dokładnie natrzyj mięso. W mięsie zrób małe nacięcia i włóż w nie kawałki czosnku.

Mięso wstaw do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na całą noc).

Następie mięso umieść w rękawie do pieczenia i szczelnie zwiąż z dwóch stron.

Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez 15 minut, następnie temperaturę zmniejsz do 180 st. C i mięso piecz jeszcze przez 90 minut.

Mięso po upieczeniu wyciągnij z piekarnika i pozostaw na 10 minut.

Po tym czasie gotowe mięso podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na łopatkę pieczoną w rękawie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 74,9% osób

Więcej informacji na temat łopatki pieczonej w rękawie

Łopatka pieczona w rękawie w całości stanowi doskonałą propozycję na obiad dla całej rodziny. Mięso warto podać z dodatkiem ugorowanych ziemniaków oraz surówki przygotowanej na bazie sezonowych warzyw lub kiszonek. Przepis na pieczoną łopatkę wieprzową jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: łopatka wieprzowa, czosnek, olej rzepakowy, sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, tymianek, papryka ostra oraz estragon suszony.

A jak zrobić łopatkę pieczoną w rękawie? Mięso dokładnie umyj i osusz. W miseczce wymieszaj olej z dodatkiem przypraw (po 1 łyżeczce tymianku, estragonu, majeranku, soli i pieprzu oraz po pół łyżeczki papryki ostrej, oraz papryki słodkiej). Marynatą dokładnie natrzyj mięso. W mięsie zrób małe nacięcia i włóż w nie kawałki czosnku. Mięso wstaw do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na całą noc). Następie mięso umieść w rękawie do pieczenia i szczelnie zwiąż z dwóch stron. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez 15 minut, następnie temperaturę zmniejsz do 180°C i mięso piecz jeszcze przez 90 minut. Mięso po upieczeniu wyciągnij z piekarnika i pozostaw na 10 minut. Po tym czasie gotowe mięso podawaj z ulubionymi dodatkami.

Łopatka wieprzowa zawiera nasycone kwasy tłuszczowe oraz cholesterol. Dodatkowo w łopatce znajdziemy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź oraz mangan. Żelazo w organizmie człowieka odpowiada za transport tlenu do mięśni oraz wszystkich narządów. Dodatkowo żelazo wykorzystywane jest do produkcji erytrocytów. Niedobór żelaza może objawiać się bladością skóry, osłabieniem oraz wypadaniem włosów.

Podsumowując: wiesz już ile czasu piec łopatkę w rękawie. Temperatura pieczenia potrawy zaczyna się od 220°C, aby mięso pozostało soczyste. Pyszna łopatka pieczona w rękawie jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i warto podać ją z dodatkiem ziemniaków oraz Surówki przygotowanej na bazie świeżych warzyw. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w łopatce pieczonej w rękawie

Lista alergenów dla łopatki pieczonej w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na łopatkę pieczoną w rękawie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • estragon suszony
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze łopatki pieczonej w rękawie

na 100g gotowej potrawy

Łopatka pieczona w rękawie propozycja na pyszny obiad. Łopatka jest mięsem dość tłustym, dlatego warto ograniczyć jej ilość w diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
251.91
377.87
Białko (g)
16.62
24.93
Fenyloalanina (mg)
0.66
1.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
0.42
0.64
Węglowodany przyswajalne (g)
0.40
0.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.03
0.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
19.88
29.82
Tłuszcze nasycone (g)
7.94
11.91
Tłuszcze nienasycone (g)
11.94
17.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.39
14.09
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.54
3.81

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina D (µg (mcg))
1.63
2.45

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
62.72
94.08
Potas (mg)
295.53
443.29
Wapń (mg)
16.74
25.12
Żelazo (mg)
1.03
1.55
Szacunkowy indeks glikemiczny łopatki pieczonej w rękawie 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania łopatki pieczonej w rękawie

Koszt składników
61.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
1500 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
36.43
Za 1500 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
61.00