Lomo saltado

Opublikowano: 17.11.2021 r., 12:08 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Składowe lomo saltado podane w trzech różnych miseczkach.
Lomo saltado
Lomo saltado jest to danie będące połączeniem doskonałym kilku rodzajów kuchni w tym peruwiańskiej i chińskiej. Smażone kawałki wołowego steku podane w aromatycznym sosie.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Pieczenie 40 min
582 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Składniki dla 7 porcji
  • Polędwica wołowa (600 g)
  • Cebula 3 duże sztuki (300 g)
  • Papryka czerwona 1 duża sztuka (250 g)
  • Ryż jaśminowy (600 g)
  • Ziemniaki późne 4 średnie sztuki (400 g)
  • Masło klarowane (50 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, kumin, oregano, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na lomo saltado krok po kroku

Ryż ugotuj w osolonej wodzie.

Polędwicę pokrój w paski.

W miseczce umieść sos sojowy, ocet, kumin, rozciśnięty ząbek czosnku, sól i zamarynuj mięso.

Paprykę pokrój w dużą kostkę, cebulę posiekaj z pióra.

Obierz ziemniaki, pokrój w grube paski, dopraw solą, pieprzem ziołowym, papryką ostrą, skrop oliwą z oliwek i upiecz w piekarniku.

Na bardzo gorącej patelni usmaż mięso wołowe na maśle klarowanym.

Następnie dodaj paprykę i cebulę, wlej odrobinę marynaty i duś przez 5 minut.

Dodaj pomidory, frytki i oregano, smaż przez 2-3 minuty.

Jak oceniasz przepis na lomo saltado
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,1% osób

Więcej informacji na temat lomo saltado

Lomo saltado to danie z widocznym wpływem różnych rodzajów kuchni na kuchnię peruwiańską. Bardzo proste składniki podane w sposób, który zapewnia im unikatowy smak. Danie polecane przez największych szefów kuchni, możesz przygotować w swojej kuchni bez większego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze; polędwica wołowa, cebula, papryka, ziemniaki, olej rzepakowy, masło klarowane, sos sojowy, ryż jaśminowy, papryczka chili, natka pietruszki, sól, pieprz, ocet jabłkowy, kumin, pomidory koktajlowe.

Jak zrobić lomo saltado? Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Polędwicę pokrój w paski. W miseczce umieść sos sojowy, ocet, kumin, rozciśnięty ząbek czosnku, sól i zamarynuj mięso. Paprykę pokrój w dużą kostkę, cebulę posiekaj z pióra. Pokrój drobno papryczkę chilli. Obierz ziemniaki, pokrój w grube paski, dopraw solą, pieprzem ziołowym, papryką ostrą, skrop oliwą z oliwek i upiecz w piekarniku. Na bardzo gorącej patelni usmaż mięso wołowe, dodaj chilli, paprykę i cebulę, wlej odrobinę marynaty i duś przez 5 minut. Dodaj pomidory koktajlowe przekrojone w połówki, frytki i oregano, smaż przez 2-3 minuty. Podawaj na płaskim talerzu z ryżem ułożonym obok dania.

Papryka czerwona zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit. Mięso wołowe jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Jest drogim mięsem, dość ciężkim w prawidłowej obróbce termicznej. Pamiętaj, aby wybierać wołowinę dobrej jakości najlepiej sezonowaną, wtedy możesz mieć pewność, że mięso będzie miękkie.

Podsumowując lomo saltado to doskonałe szybkie danie obiadowe. Możesz je przygotować także z innego rodzaju mięsa takiego jak kurczak lub wieprzowina. Najlepiej spożyć je od razu po przygotowaniu.

Alergeny w lomo saltado

Lista alergenów dla lomo saltado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze lomo saltado

na 100g gotowej potrawy

Lomo saltado to danie zawierające pełnowartościowe białko zwierzęce. Jest także dobrym źródłem żelaza. Danie zawiera niezbędne składniki mineralne. Jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
194.18
582.53
Białko (g)
7.45
22.34

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
25.83
77.48
Węglowodany przyswajalne (g)
4.19
12.58
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.47
4.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
6.75
20.25
Tłuszcze nasycone (g)
2.87
8.60
Tłuszcze nienasycone (g)
3.88
11.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.92
8.77
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.85
2.56
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
27.47
82.40
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
36.11
108.33
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
0.70
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
1.02
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
18.68
56.03
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.31
0.93
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.31
54.93
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.14
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.30
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.56
7.69
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.78
41.33
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
185.04
555.13
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
24.49
73.47
Potas (mg)
206.31
618.93
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
9.00
27.00
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
72.69
218.07
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.16
39.47
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.43
1.28
Brak danych dla: ryż jaśminowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.78
2.35
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.17
Brak danych dla: ryż jaśminowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lomo saltado 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lomo saltado

Koszt składników
157.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
600 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
72.00
Za 600 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Papryka czerwona
250 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Ryż jaśminowy
600 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 600 g
Ziemniaki późne
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Masło klarowane
50 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
157.50