Lomo saltado
- Polędwica wołowa (600 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Papryka czerwona - 1 duża sztuka (250 g)
- Ryż jaśminowy (600 g)
- Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (400 g)
- Masło klarowane (50 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
Przepis na lomo saltado krok po kroku
Ryż ugotuj w osolonej wodzie.
Polędwicę pokrój w paski.
W miseczce umieść sos sojowy, ocet, kumin, rozciśnięty ząbek czosnku, sól i zamarynuj mięso.
Paprykę pokrój w dużą kostkę, cebulę posiekaj z pióra.
Obierz ziemniaki, pokrój w grube paski, dopraw solą, pieprzem ziołowym, papryką ostrą, skrop oliwą z oliwek i upiecz w piekarniku.
Na bardzo gorącej patelni usmaż mięso wołowe na maśle klarowanym.
Następnie dodaj paprykę i cebulę, wlej odrobinę marynaty i duś przez 5 minut.
Dodaj pomidory, frytki i oregano, smaż przez 2-3 minuty.
-
Ziemniaczki z piekarnika
-
Frytki z batatów
-
Frytki z piekarnika
-
Frytki belgijskie
-
Frytki
-
Bataty z piekarnika
-
Frytki z marchewki
-
Poutine
-
Frytki z dyni
-
Frytki z cukinii
-
Frytki stekowe
-
Domowe frytki z piekarnika
-
Frytki w piekarniku
-
Zakręcone frytki
-
Frytki z serem
-
Frytki z selera
-
Sos do frytek
-
Frytki z buraków
-
Frytki domowe
Więcej informacji na temat lomo saltado
Lomo saltado to danie z widocznym wpływem różnych rodzajów kuchni na kuchnię peruwiańską. Bardzo proste składniki podane w sposób, który zapewnia im unikatowy smak. Danie polecane przez największych szefów kuchni, możesz przygotować w swojej kuchni bez większego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze; polędwica wołowa, cebula, papryka, ziemniaki, olej rzepakowy, masło klarowane, sos sojowy, ryż jaśminowy, papryczka chili, natka pietruszki, sól, pieprz, ocet jabłkowy, kumin, pomidory koktajlowe.
Jak zrobić lomo saltado? Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Polędwicę pokrój w paski. W miseczce umieść sos sojowy, ocet, kumin, rozciśnięty ząbek czosnku, sól i zamarynuj mięso. Paprykę pokrój w dużą kostkę, cebulę posiekaj z pióra. Pokrój drobno papryczkę chilli. Obierz ziemniaki, pokrój w grube paski, dopraw solą, pieprzem ziołowym, papryką ostrą, skrop oliwą z oliwek i upiecz w piekarniku. Na bardzo gorącej patelni usmaż mięso wołowe, dodaj chilli, paprykę i cebulę, wlej odrobinę marynaty i duś przez 5 minut. Dodaj pomidory koktajlowe przekrojone w połówki, frytki i oregano, smaż przez 2-3 minuty. Podawaj na płaskim talerzu z ryżem ułożonym obok dania.
Papryka czerwona zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit. Mięso wołowe jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Jest drogim mięsem, dość ciężkim w prawidłowej obróbce termicznej. Pamiętaj, aby wybierać wołowinę dobrej jakości najlepiej sezonowaną, wtedy możesz mieć pewność, że mięso będzie miękkie.
Podsumowując lomo saltado to doskonałe szybkie danie obiadowe. Możesz je przygotować także z innego rodzaju mięsa takiego jak kurczak lub wieprzowina. Najlepiej spożyć je od razu po przygotowaniu.
Alergeny w lomo saltado
Lista alergenów dla lomo saltado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze lomo saltado
Lomo saltado to danie zawierające pełnowartościowe białko zwierzęce. Jest także dobrym źródłem żelaza. Danie zawiera niezbędne składniki mineralne. Jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.