Lody z mleka w proszku
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Mleko w proszku - 2 szklanki (200 g)
- Cukier - 2 łyżki (20 g)
- Cukier wanilinowy (8 g)
- Śmietanka kremowa 36% - 3/4 szklanki (200 ml)
Przepis na lody z mleka w proszku krok po kroku
W rondelku podgrzej mleko.
Do mleka dodaj mleko w proszku, cukier waniliowy i cukier puder. Podgrzewaj do zmieszania składników.
Mleko zagotuj i ostudź.
W misce ubij kremową śmietankę na pianę.
Dodawaj do niej małymi porcjami ostudzone mleko.
Lody przelej do pojemnika do mrożenia i zamrażaj 5 h.
- Panna cotta
- Ptysie
- Porzeczkowiec
- Śmietanowiec
- Bita śmietana
- Ciasto leśny mech
- Deser z galaretki
- Biszkopt z owocami
- Tort z bitą śmietaną
- Ptysie z kremem
- Sernik ze śmietany
- Lody śmietankowe
- Kawa po wiedeńsku
- Deser z malinami
- Ciasto z bitą śmietaną
- Naleśniki z nutellą
- Mus kokosowy
- Ciasto z kajmakiem
- Deser z bitą śmietaną
Więcej informacji na temat lodów z mleka w proszku
Lody z mleka w proszku to doskonały wybór dla wszystkich miłośników prostych domowych przepisów, które można przygotować w kilka chwil, nawet bez maszynki. Całość jest smaczna i prosta. Te lody mogą też być wspaniałą bazą do stworzenia innych smaków, wersja podana w przepisie jest najbardziej klasyczna. Będzie idealnym dopełnieniem domowych deserów, zwłaszcza tych letnich, gdyż wspaniale orzeźwiają.
Przepis na lody z mleka w proszku to doskonała opcja dla wszystkich, którzy poszukują ciekawej opcji na pyszny deser. Choć w sklepie można znaleźć całą gamę produktów smacznych, to jednak większość z nich wypełniona jest po brzegi cukrem, a także innymi dodatkami, które niekoniecznie chcemy umieścić w naszej diecie. Zamiast stawiać na gotowce z gorszym składem albo przeszukiwać sklep, by znaleźć te nieco lepsze, warto poświęcić odrobinę czasu i przygotować je własnoręcznie, zupełnie od podstaw w swoim własnym domu. Całość jest smaczna, pełna aromatu i naprawdę szybka do stworzenia. Wszystkie składniki, które potrzebne są do stworzenia lodów, można znaleźć w każdym większym sklepie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić lody z mleka w proszku, które są pyszne, a przy tym łatwe. Do ich przygotowania nie potrzeba specjalnych sprzętów, dlatego spokojnie sprawdzą się na co dzień. Całość zabiera kilkanaście minut. Do zrobienia tych lodów potrzeba tylko kilku składników. Głównym jest śmietanka, to właśnie na jej podstawie tworzy się całą kompozycję. Te lody można z łatwością przygotować w domowych warunkach. Do ich zrobienia wcale nie potrzeba żadnych skomplikowanych i specjalnych urządzeń. Wystarczy tylko blender, a także zamrażarka. Dzięki temu łatwo można je zrobić w domu. Można je zamrozić w specjalnie stworzonych do tego celu pojemniczkach, które da się z łatwością kupić w sklepie, albo wykorzystać jeden duży plastikowy pojemnik, który nadaje się do mrożenia.
To doskonały pomysł na dobre lody dla dzieci. Są tak smaczne, że najlepiej od razu przygotować ich większą ilość. To najlepsze, domowe lody śmietankowe.
Alergeny w lodach z mleka w proszku
Lista alergenów dla lodów z mleka w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Mleko w proszku
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze lodów z mleka w proszku
Te lody zawierają dość sporo cukru, jednak spokojnie można zamienić go na dowolny słodzik, by całość była bardziej zdrowa.
Energia i białka
(68g)
Węglowodany
(68g)
Tłuszcze
(68g)
Składniki mineralne
(68g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.