Lody z mleka skondensowanego

Opublikowano: 29.03.2022 r., 21:59 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
lody z mleka skondensowanego
Lody z mleka skondensowanego
Domowe lody to najlepszy pomysł na słodkie łakocie. Koniecznie poznaj mój prosty przepis i przygotuj lody z mleka skondensowanego.
Przygotowanie 20 min
Miksowanie i Czas chłodzenia 60 min
232 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Mleko skondensowane (zagęszczone) (500 g)
  • Śmietanka kremowa 36% 1 opakowanie (500 ml)
  • Truskawki mrożone 2 szklanki (500 g)
  • Cukier puder 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
foremka keksówka, lodówka

Przepis na lody z mleka skondensowanego krok po kroku

Truskawki zmiksuj na gładkie puree za pomocą miksera.

Następnie przetrzyj owoce przez sitko, dodaj mleko skondensowane i dokładnie wymieszaj.

Śmietankę wlej do miski, zmiksuj na gęstą pianę z odrobiną cukru pudru.

Tak przygotowane lody przełóż do foremki i odstaw do zamrażalnika na 8 godzin.

Jak oceniasz przepis na lody z mleka skondensowanego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat lodów z mleka skondensowanego

Mleko skondensowane to produkt, z którego bez problemu w krótkim czasie przygotujesz wiele propozycji ciast i deserów. Dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na lody z mleka skondensowanego.

Będzie to świetny pomysł na pyszne, domowe lody dla Ciebie i dla dzieci.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko trzech składników: owoce, w moim przypadku będą to truskawki, mleko skondensowane, cukier puder i śmietanka 36% tłuszczu. Opcjonalnie aromat waniliowy lub laska wanilii.

Wykorzystane w tym przepisie mleko skondensowane, prościej mówiąc, zagęszczone. Jest bardziej kaloryczne niż zwykłe mleko. Dodatkowo zawiera więcej białka i tłuszczu, jeśli już korzystamy z mleka skondensowanego, z którego jesteśmy w stanie przygotować rozmaite produkty, pamiętajmy, aby wybierać to, które nie jest dodatkowo dosładzane. Będzie charakteryzowało się ono niższą kalorycznością w 100 g produktu.

Co ważne takie mleko jest dobrym źródłem witaminy B12, wapnia oraz fosforu, podobnie jak większość produktów pochodzenia zwierzęcego.

Co ważne, zawiera też sporą ilość fosforu, który zaburza wchłanianie wapnia i może przyczyniać się powstania osteopenii, a w konsekwencji osteoporozy. Oczywiście nie dajmy się zwariować, wszystkie produkty spożywane z umiarem są bezpieczne dla naszego zdrowia.

Owoce mogą być świeże lub mrożone. Ważne jest, tylko aby je odpowiednio odmrozić. Sposobów jest kilka albo wsyp zamrożone owoce do miski i ułóż ją do lodówki, możesz także wsypać mrożone owoce do gotującej się wody.

Nie powinno się jednak rozmrażać owoców, ale także innych produktów w temperaturze pokojowej, sprzyja to rozmnażaniu się bakterii i utracie witamin. Idealnie sprawdzą się tutaj owoce jagodowe takie jak maliny, truskawki czy jagody. Owoce takie jak ananas czy inne egzotyczne będą potrzebowały nieco więcej czasu do zamrożenia. Dlatego koniecznie weź to pod uwagę w czasie planowania lodów.

Dokładnie jak zrobić lody z mleka skondensowanego krok po kroku przedstawiam nieco niżej. Koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj dobre lody z mleka skondensowanego. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego.

Alergeny w lodach z mleka skondensowanego

Lista alergenów dla lodów z mleka skondensowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze lodów z mleka skondensowanego

na 100g gotowej potrawy

Domowe lody to zdecydowanie lepszy wybór niż wersje kupne. Do ich przygotowania możesz użyć dowolnych owoców.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
232.79
232.79
Białko (g)
3.38
3.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
23.70
23.70
Węglowodany przyswajalne (g)
23.01
23.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.69
0.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
14.64
14.64
Tłuszcze nasycone (g)
13.72
13.72
Szacunkowy indeks glikemiczny lodów z mleka skondensowanego 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lodów z mleka skondensowanego

Koszt składników
33.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko skondensowane (zagęszczone)
500 g
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
7.08
Za 500 g
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
1 opakowanie
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Truskawki mrożone
500 g
2 szklanki
8.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
8.89
Za 500 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
33.50