Lody z mleka skondensowanego
- Mleko skondensowane (zagęszczone) (500 g)
- Śmietanka kremowa 36% - 1 opakowanie (500 ml)
- Truskawki mrożone - 2 szklanki (500 g)
- Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
Przepis na lody z mleka skondensowanego krok po kroku
Truskawki zmiksuj na gładkie puree za pomocą miksera.
Następnie przetrzyj owoce przez sitko, dodaj mleko skondensowane i dokładnie wymieszaj.
Śmietankę wlej do miski, zmiksuj na gęstą pianę z odrobiną cukru pudru.
Tak przygotowane lody przełóż do foremki i odstaw do zamrażalnika na 8 godzin.
-
Ciasto z truskawkami
-
Placek z truskawkami
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
Tarta z truskawkami
-
Semifreddo
-
Jak zrobić pancake
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Semifredo
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Ciasto ucierane z truskawkami
-
Placki na maślance
-
Biszkopt z truskawkami
-
Drożdżówki z truskawkami
-
Deser z galaretki
-
Tort truskawkowy
-
Slushy
-
Mus truskawkowy
-
Deser z truskawkami
Więcej informacji na temat lodów z mleka skondensowanego
Mleko skondensowane to produkt, z którego bez problemu w krótkim czasie przygotujesz wiele propozycji ciast i deserów. Dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na lody z mleka skondensowanego.
Będzie to świetny pomysł na pyszne, domowe lody dla Ciebie i dla dzieci.
Do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko trzech składników: owoce, w moim przypadku będą to truskawki, mleko skondensowane, cukier puder i śmietanka 36% tłuszczu. Opcjonalnie aromat waniliowy lub laska wanilii.
Wykorzystane w tym przepisie mleko skondensowane, prościej mówiąc, zagęszczone. Jest bardziej kaloryczne niż zwykłe mleko. Dodatkowo zawiera więcej białka i tłuszczu, jeśli już korzystamy z mleka skondensowanego, z którego jesteśmy w stanie przygotować rozmaite produkty, pamiętajmy, aby wybierać to, które nie jest dodatkowo dosładzane. Będzie charakteryzowało się ono niższą kalorycznością w 100 g produktu.
Co ważne takie mleko jest dobrym źródłem witaminy B12, wapnia oraz fosforu, podobnie jak większość produktów pochodzenia zwierzęcego.
Co ważne, zawiera też sporą ilość fosforu, który zaburza wchłanianie wapnia i może przyczyniać się powstania osteopenii, a w konsekwencji osteoporozy. Oczywiście nie dajmy się zwariować, wszystkie produkty spożywane z umiarem są bezpieczne dla naszego zdrowia.
Owoce mogą być świeże lub mrożone. Ważne jest, tylko aby je odpowiednio odmrozić. Sposobów jest kilka albo wsyp zamrożone owoce do miski i ułóż ją do lodówki, możesz także wsypać mrożone owoce do gotującej się wody.
Nie powinno się jednak rozmrażać owoców, ale także innych produktów w temperaturze pokojowej, sprzyja to rozmnażaniu się bakterii i utracie witamin. Idealnie sprawdzą się tutaj owoce jagodowe takie jak maliny, truskawki czy jagody. Owoce takie jak ananas czy inne egzotyczne będą potrzebowały nieco więcej czasu do zamrożenia. Dlatego koniecznie weź to pod uwagę w czasie planowania lodów.
Dokładnie jak zrobić lody z mleka skondensowanego krok po kroku przedstawiam nieco niżej. Koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj dobre lody z mleka skondensowanego. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego.
Alergeny w lodach z mleka skondensowanego
Lista alergenów dla lodów z mleka skondensowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mleko skondensowane (zagęszczone)
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze lodów z mleka skondensowanego
Domowe lody to zdecydowanie lepszy wybór niż wersje kupne. Do ich przygotowania możesz użyć dowolnych owoców.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.