Lody truskawkowe Thermomix

Opublikowano: 25.02.2022 r., 12:49 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Lody truskawkowe Thermomix w papierowym kubeczku
Lody truskawkowe Thermomix
Domowe lody truskawkowe Thermomix to idealny deser na lato. Do ich przygotowania potrzebne będą świeże truskawki, śmietanka i cukier.
Przygotowanie 10 min
163 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Truskawki (300 g)
  • Cukier (80 g)
  • Śmietana 12% (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
thermomix

Przepis na lody truskawkowe z thermomixa krok po kroku

Cukier wsyp do naczynia Thermomixa i zmiel przez 25 sekund / obroty 10.

Dodaj truskawki i zmiksuj przez 15 sekund / obroty 10. Zgarnij kopystką na dno naczynia i ponownie zmiksuj 15 sekund / obroty 10.

Zgarnij truskawki na dno naczynia i wlej śmietanę. Zmiksuj przez 35 sekund / obroty 5.

Przełóż do zamykanego pojemnika i odstaw do zamrażalnika na około 20 minut.

Jak oceniasz przepis na lody truskawkowe z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat lodów truskawkowych z thermomixa

Domowe lody truskawkowe Thermomix to idealny deser na lato. Do ich przygotowania potrzebne będą świeże truskawki, śmietanka i cukier.

Przepis na lody truskawkowe z Thermomixa to świetny pomysł na pyszne i zdrowe lody. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić lody truskawkowe w Thermomixie, to pierwszym krokiem jest zmielenie cukru na puder. Aby to wykonać wystarczy wsypać cukier do naczynia Thermomixa i zmielić go przez 25 sekund na obrotach 10. Teraz wystarczy dodać świeże truskawki i dwukrotnie zblendować je z cukrem. Dobrze jest zgarniać truskawki na dno naczynia, by równomiernie się rozdrobniły. Na koniec dodaje się śmietankę i wszystko razem miksuje. Gotowe lody schowaj w zamykanym pojemniku i włóż do zamrażalnika na około 20 minut.

Jeśli chcesz, by te dobre lody były niskokaloryczne, możesz użyć jogurtu zamiast śmietany lub erytrolu zamiast cukru.

Truskawki jako jedne z niewielu owoców nie są wytworem natury. W XVIII w. francuski botanik Antoine Nicolas Duchesne skrzyżował dwie odmiany poziomek chilijskiej oraz wirginijskiej. Efekt jego pracy zachwycił cały świat. Dziś możemy spotkać kilkaset odmian tych pięknych, słodkich owoców. Chociaż każdy doskonale zna te owoce, to mało kto wie, że szypułki truskawek są… jadalne!

Szypułka to zielona część truskawki, którą czerwony owoc przymocowany jest do krzaczka. I choć większość z nas usuwa ją przed spożyciem, to jest to bardzo dobre źródło witaminy C! Dodatkowo zawiera wapń i żelazo, składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z szypułek można przyrządzać sosy a’la pesto, koktajle, sałatki lub podawać truskawki z szypułkami polane galaretką. Żeby jak najbardziej cieszyć się smakiem truskawek z szypułkami dokładnie umyjcie je pod bieżącą wodą. Z pomocą szczoteczki delikatnie usuńcie piasek, który może się chować pod listkami. Truskawki same w sobie to bardzo dobre owoce z niskim indeksem glikemicznym, dlatego warto, wybierać je robiąc zakupy. Szklanka truskawek (150 g) to tylko 50 kcal, przez co świetnie nadają się jako uzupełnienie podwieczorku.

Alergeny w lodach truskawkowych z thermomixa

Lista alergenów dla lodów truskawkowych z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze lodów truskawkowych z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Cukier można wymienić na słodzik, co znacznie obniży Indeks Glikemiczny lodów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
116.55
163.17
Białko (g)
1.55
2.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
20.16
28.22
Węglowodany przyswajalne (g)
19.12
26.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.03
1.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
3.85
5.40
Tłuszcze nasycone (g)
2.54
3.56
Tłuszcze nienasycone (g)
1.31
1.83
Cholesterol (mg)
12.07
16.90

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
31.55
44.17
Witamina B6 (mg)
0.03
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.20
Witamina C (mg)
30.72
43.01
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.10
Witamina E (mg)
0.10
0.14
Retinol (µg (mcg))
30.34
42.48
Tiamina (mg)
0.02
0.03
Ryboflawina (mg)
0.05
0.08
Niacyna (mg)
0.23
0.32
Foliany (µg (mcg))
16.21
22.69
Beta karoten (µg (mcg))
10.86
15.21

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
29.28
40.99
Potas (mg)
152.52
213.52
Wapń (mg)
57.03
79.85
Fosfor (mg)
36.90
51.66
Magnez (mg)
13.28
18.59
Żelazo (mg)
0.24
0.34
Cynk (mg)
0.25
0.34
Miedź (mg)
0.03
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny lodów truskawkowych z thermomixa 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lodów truskawkowych z thermomixa

Koszt składników
14.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Truskawki
300 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Cukier
80 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Śmietana 12%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Koszt składników
14.70