Przepis na lody truskawkowe z thermomixa krok po kroku
- Truskawki 300 g
- Cukier 80 g
- Śmietana 12% 200 g
Cukier wsyp do naczynia Thermomixa i zmiel przez 25 sekund / obroty 10.
Dodaj truskawki i zmiksuj przez 15 sekund / obroty 10. Zgarnij kopystką na dno naczynia i ponownie zmiksuj 15 sekund / obroty 10.
Zgarnij truskawki na dno naczynia i wlej śmietanę. Zmiksuj przez 35 sekund / obroty 5.
Przełóż do zamykanego pojemnika i odstaw do zamrażalnika na około 20 minut.
Często zadawane pytania
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa

(liczba kalorii)
Lody truskawkowe Thermomix - cechy przepisu
Więcej o lodach truskawkowych z Thermomixa
Domowe lody truskawkowe Thermomix to idealny deser na lato. Do ich przygotowania potrzebne będą świeże truskawki, śmietanka i cukier.
Przepis na lody truskawkowe z Thermomixa to świetny pomysł na pyszne i zdrowe lody. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić lody truskawkowe w Thermomixie, to pierwszym krokiem jest zmielenie cukru na puder. Aby to wykonać wystarczy wsypać cukier do naczynia Thermomixa i zmielić go przez 25 sekund na obrotach 10. Teraz wystarczy dodać świeże truskawki i dwukrotnie zblendować je z cukrem. Dobrze jest zgarniać truskawki na dno naczynia, by równomiernie się rozdrobniły. Na koniec dodaje się śmietankę i wszystko razem miksuje. Gotowe lody schowaj w zamykanym pojemniku i włóż do zamrażalnika na około 20 minut.
Jeśli chcesz, by te dobre lody były niskokaloryczne, możesz użyć jogurtu zamiast śmietany lub erytrolu zamiast cukru.
Truskawki jako jedne z niewielu owoców nie są wytworem natury. W XVIII w. francuski botanik Antoine Nicolas Duchesne skrzyżował dwie odmiany poziomek chilijskiej oraz wirginijskiej. Efekt jego pracy zachwycił cały świat. Dziś możemy spotkać kilkaset odmian tych pięknych, słodkich owoców. Chociaż każdy doskonale zna te owoce, to mało kto wie, że szypułki truskawek są… jadalne!
Szypułka to zielona część truskawki, którą czerwony owoc przymocowany jest do krzaczka. I choć większość z nas usuwa ją przed spożyciem, to jest to bardzo dobre źródło witaminy C! Dodatkowo zawiera wapń i żelazo, składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z szypułek można przyrządzać sosy a’la pesto, koktajle, sałatki lub podawać truskawki z szypułkami polane galaretką. Żeby jak najbardziej cieszyć się smakiem truskawek z szypułkami dokładnie umyjcie je pod bieżącą wodą. Z pomocą szczoteczki delikatnie usuńcie piasek, który może się chować pod listkami. Truskawki same w sobie to bardzo dobre owoce z niskim indeksem glikemicznym, dlatego warto, wybierać je robiąc zakupy. Szklanka truskawek (150 g) to tylko 50 kcal, przez co świetnie nadają się jako uzupełnienie podwieczorku.
Wartości odżywcze lodów truskawkowych z Thermomixa
Energia i białka
(140g)
Węglowodany w lodach truskawkowych z thermomixa
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy w przepisie na lody truskawkowe z thermomixa
(140g)
Składniki mineralne w przepisie na lody truskawkowe z thermomixa
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w lodach truskawkowych z Thermomixa
Lista alergenów dla lodów truskawkowych z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%