Lody pistacjowe
- Pistacje (500 g)
- Śmietanka kremowa 30% (250 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 5 łyżek (50 g)
Przepis na lody pistacjowe krok po kroku
Pistacje obieramy i blendujemy z pozostałymi składnikami.
Chowamy do zamrażarki na minimum 4 godziny.
-
Legumina
-
Ciasteczka owsiane fit
-
Ciastka kokosowe
-
Galaretka bez cukru
-
Słodycze bez cukru
-
Krem patissiere
-
Brownie z buraka
-
Fit sernik na zimno
-
Budyń bez cukru
-
Ciasto owsiane bez cukru
-
Ciasteczka z mlekiem w proszku
-
Ciastka marchewkowe
-
Sernik bez cukru
-
Ciasto marchewkowe bez cukru
-
Pączek wiedeński
-
Tarta rustykalna
-
Biszkopt bez mąki ziemniaczanej
-
Wegańska czekolada
-
Słodycze bez cukru
Więcej informacji na temat lodów pistacjowych
Domowe lody pistacjowe to obowiązkowy deser na gorące, upalne, letnie dni. Są przepyszne, orzeźwiające, bardzo orzechowo-pistacjowe, a przede wszystkim zdrowe! To zdecydowanie lepsza alternatywa dla gotowych, sklepowych lodów, które nie dość, że są bardziej kaloryczne i mają więcej cukru i tłuszczu, na ogół są też pełne substancji dodatkowych, które są całkowicie zbędne jeśli zdecydujesz się na to, aby własne fit lody pistacjowe przygotować w domu. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, dlatego zdecydowanie warto znać przepis na lody pistacjowe i sięgać po niego w czasie upałów. Jak zrobić domowe lody pistacjowe? To prostsze niż mogłoby Ci się wydawać. Możesz przygotować je jako tradycyjne lody mleczne - oprócz pistacji przygotuj również mleko lub jogurt, ewentualnie śmietankę, pamiętaj jednak, że jest ona bardziej kaloryczna. Jak widzisz, lody przygotowuje się bez jajek, jeśli dodatkowo zrobisz je z mleka roślinnego, na przykład owsianego, sojowego, czy migdałowego, powstaną przepyszne, domowe, orzechowe lody wegańskie. Samodzielne przygotowanie w warunkach domowych tych przepysznych pistacjowych lodów zajmie Ci nie więcej niż kilkanaście minut. Co więcej, nie potrzeba do tego żadnych profesjonalnych umiejętności kulinarnych. Z tym przepisem poradzi sobie nawet najbardziej początkujący kucharz, nie musisz się więc obawiać jeśli nigdy wcześniej samodzielnie nie przygotowywałaś/przygotowywałeś lodów. Lody pistacjowe smakują przepysznie i świetnie orzeźwiają. Możesz dodać do nich świeże listki mięty lub odrobinę soku z cytryny i mięty, opcjonalnie także inne orzechy, lub na przykład kakao, ciemne i naturalne bez cukru. Lody pistacjowe są przepyszne same w sobie, możesz podawać je jako dodatek do słodkich ciast, naleśników, czy gofrów. W każdej z tych wersji będą wyborne. Jeśli nie wiesz jak zrobić lody pistacjowe, które będą przepysznym i zdrowym deserem dla całej rodziny, koniecznie poznaj nasz przepis, a na pewno się nie zawiedziesz.
Alergeny w lodach pistacjowych
Lista alergenów dla lodów pistacjowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pistacje
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze lodów pistacjowych
Lody domowe to dobra alternatywa dla tradycyjnych, sklepowych lodów w szczególności dla dzieci, osób z nadmierną masą ciała, czy cukrzycą.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.