Lody pistacjowe

Opublikowano: 05.07.2021 r., 16:54 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Lody pistacjowe w pucharku
Lody pistacjowe
Domowe lody pistacjowe to obowiązkowy deser na gorące, upalne, letnie dni. Są przepyszne, orzeźwiające, bardzo orzechowo-pistacjowe, a przede wszystkim zdrowe!
Przygotowanie 20 min
464 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Pistacje (500 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (250 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 5 łyżek (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
blender, pojemnik zamykany, pojemnik blendera

Przepis na lody pistacjowe krok po kroku

Pistacje obieramy i blendujemy z pozostałymi składnikami.

Chowamy do zamrażarki na minimum 4 godziny.

Jak oceniasz przepis na lody pistacjowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat lodów pistacjowych

Domowe lody pistacjowe to obowiązkowy deser na gorące, upalne, letnie dni. Są przepyszne, orzeźwiające, bardzo orzechowo-pistacjowe, a przede wszystkim zdrowe! To zdecydowanie lepsza alternatywa dla gotowych, sklepowych lodów, które nie dość, że są bardziej kaloryczne i mają więcej cukru i tłuszczu, na ogół są też pełne substancji dodatkowych, które są całkowicie zbędne jeśli zdecydujesz się na to, aby własne fit lody pistacjowe przygotować w domu. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, dlatego zdecydowanie warto znać przepis na lody pistacjowe i sięgać po niego w czasie upałów. Jak zrobić domowe lody pistacjowe? To prostsze niż mogłoby Ci się wydawać. Możesz przygotować je jako tradycyjne lody mleczne - oprócz pistacji przygotuj również mleko lub jogurt, ewentualnie śmietankę, pamiętaj jednak, że jest ona bardziej kaloryczna. Jak widzisz, lody przygotowuje się bez jajek, jeśli dodatkowo zrobisz je z mleka roślinnego, na przykład owsianego, sojowego, czy migdałowego, powstaną przepyszne, domowe, orzechowe lody wegańskie. Samodzielne przygotowanie w warunkach domowych tych przepysznych pistacjowych lodów zajmie Ci nie więcej niż kilkanaście minut. Co więcej, nie potrzeba do tego żadnych profesjonalnych umiejętności kulinarnych. Z tym przepisem poradzi sobie nawet najbardziej początkujący kucharz, nie musisz się więc obawiać jeśli nigdy wcześniej samodzielnie nie przygotowywałaś/przygotowywałeś lodów. Lody pistacjowe smakują przepysznie i świetnie orzeźwiają. Możesz dodać do nich świeże listki mięty lub odrobinę soku z cytryny i mięty, opcjonalnie także inne orzechy, lub na przykład kakao, ciemne i naturalne bez cukru. Lody pistacjowe są przepyszne same w sobie, możesz podawać je jako dodatek do słodkich ciast, naleśników, czy gofrów. W każdej z tych wersji będą wyborne. Jeśli nie wiesz jak zrobić lody pistacjowe, które będą przepysznym i zdrowym deserem dla całej rodziny, koniecznie poznaj nasz przepis, a na pewno się nie zawiedziesz.

Alergeny w lodach pistacjowych

Lista alergenów dla lodów pistacjowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pistacje
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze lodów pistacjowych

na 100g gotowej potrawy

Lody domowe to dobra alternatywa dla tradycyjnych, sklepowych lodów w szczególności dla dzieci, osób z nadmierną masą ciała, czy cukrzycą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
464.38
464.38
Białko (g)
13.84
13.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
24.96
24.96
Węglowodany przyswajalne (g)
18.52
18.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.44
6.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
38.01
38.01
Tłuszcze nasycone (g)
14.34
14.34
Tłuszcze nienasycone (g)
23.68
23.68

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
3.76
3.76
Szacunkowy indeks glikemiczny lodów pistacjowych 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lodów pistacjowych

Koszt składników
68.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pistacje
500 g
20.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
40.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
50 g
5 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Koszt składników
68.00