Przepis na lody oreo krok po kroku

Składniki
  • Śmietanka kremowa 36% 400 ml
  • mascarpone 200 g
  • Cukier puder 30 g 3 łyżki
  • Ciasteczka oreo 110 g 10 sztuk
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
mikser, pojemnik zamykany, miska, łopatka drewniana

Ciasteczka Oreo posiekaj na mniejsze kawałki.

W misce umieść schłodzony serek mascarpone i śmietanę kremówkę.

Dodaj cukier puder oraz 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.

Ubij masę na gęsty krem.

Pojemnik umieść w zamrażalniku na ok. 3-5 h.

Lody Oreo znajdują się w miseczce. Lody udekorowane są ciastkami Oreo.
Lody Oreo
Koszt przygotowania dania
14.56 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
898 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
62

Lody oreo - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o lodach oreo

Domowe lody można zrobić na kilka sposobów. Można do tego użyć tylko miksera, ale możesz też pokusić się na skorzystanie z lodziarki. Ta maszyna znacznie przyśpieszy proces przygotowania lodów. Zamiast czekać ok. 3-5 h, zanim lody dobrze się schłodzą w zamrażalce, możesz je zjeść już po ok. 20-30 min. Jeśli jednak nie masz maszynki do lodów, to nic straconego! Wciąż możesz wykonać w domu lody o smaku Oreo.

Jak zrobić lody Oreo? Do przygotowania lodów Oreo potrzebujesz niewiele składników, a wychodzą naprawdę pyszne. Wystarczy ubić śmietanę kremówkę (30% lub 36%) i serek mascarpone, a potem dodać cukier i ekstrakt z wanilii. Gdy powstanie gęsty krem, możesz odłożyć mikser i wsypać pokruszone ciasteczka Oreo. Całość wystarczy zamieszać i przełożyć do pojemnika. Dodatkowo na górę lodów możesz dodać pokruszone ciasteczka. Masę na lody Oreo możesz też rozdzielić do silikonowych foremek i zrobić lody na patyczkach. Lody muszą się dobrze schłodzić.

Ten przepis na lody Oreo możesz zmodyfikować. Baza z serka mascarpone, śmietany kremówki, cukru i ekstraktu z wanilii sprawdzi się przy wielu lodach. Zamiast ciasteczek Oreo możesz dodać pokruszoną czekoladę lub inne, ulubione ciasteczka.

Możesz zdecydować się na lody z jajkiem lub bez. Lody, które w swoim składzie mają jajka i śmietankę kremówkę, przygotowuje się nieco inaczej. Żółtka należy ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, a potem wlać do zagotowanej śmietanki kremówki z mlekiem. Trzeba cały czas mieszać, aż masa zgęstnieje. Następnie trzeba poczekać, aż masa przestygnie. Wtedy można dodać pokruszone ciastka i schować lody do zamrażalnika na kilka godzin. Mniej więcej co 30 min należy mieszać masę lodową, aby rozbić kryształki lodu i masę, która zamarzła na brzegach.

Lody bez żółtek przygotujesz bez podgrzewania składników. Wystarczy, że użyjesz miksera. Później masę również należy schować do zamrażalnika, aby masa dobrze zamarzła. Te lody możesz zrobić zarówno ze śmietanki kremówki i serka mascarpone, jak i śmietanki kremówki i mleka skondensowanego słodzonego. W przypadku tej drugiej opcji nie musisz już dodać cukru. Jeżeli zależy ci na waniliowym aromacie, zamiast cukru wanilinowego możesz dodać ekstrakt z wanilii.

Wartości odżywcze lodów oreo

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (240g)
Energia (kalorie)
374.34 kcal
898.41 kcal
Białko
2.78 g
6.68 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej

Węglowodany w lodach oreo

Na 100g
Na porcję (240g)
Węglowodany
16.67 g
40.02 g
Węglowodany przyswajalne
6.57 g
15.76 g
Brak danych dla: ciasteczka oreo.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (240g)
Tłuszcz
33.09 g
79.43 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
23.48 g
56.34 g
Brak danych dla: cukier puder.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny lodów oreo 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w lodach oreo

Lista alergenów dla lodów oreo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. ekstrakt waniliowy.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • mascarpone
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasteczka oreo
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasteczka oreo

Cena przygotowania lodów oreo

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 36%
400 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
6.40
Za 400 ml
mascarpone
200 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Ciasteczka oreo
110 g
10 sztuk
4.50
Za 176,0 g
Liczba opakowań 1
2.81
Za 110 g
Liczba porcji:
Razem
21.00
Łączny koszt
14.56
Jak oceniasz przepis na lody oreo
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób