Lody oreo
- Śmietanka kremowa 36% (400 ml)
- Mascarpone (200 g)
- Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
- Ciasteczka oreo - 10 sztuk (110 g)
Przepis na lody oreo krok po kroku
Ciasteczka Oreo posiekaj na mniejsze kawałki.
W misce umieść schłodzony serek mascarpone i śmietanę kremówkę.
Dodaj cukier puder oraz 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.
Ubij masę na gęsty krem.
Pojemnik umieść w zamrażalniku na ok. 3-5 h.
Więcej informacji na temat lodów oreo
Domowe lody można zrobić na kilka sposobów. Można do tego użyć tylko miksera, ale możesz też pokusić się na skorzystanie z lodziarki. Ta maszyna znacznie przyśpieszy proces przygotowania lodów. Zamiast czekać ok. 3-5 h, zanim lody dobrze się schłodzą w zamrażalce, możesz je zjeść już po ok. 20-30 min. Jeśli jednak nie masz maszynki do lodów, to nic straconego! Wciąż możesz wykonać w domu lody o smaku Oreo.
Jak zrobić lody Oreo? Do przygotowania lodów Oreo potrzebujesz niewiele składników, a wychodzą naprawdę pyszne. Wystarczy ubić śmietanę kremówkę (30% lub 36%) i serek mascarpone, a potem dodać cukier i ekstrakt z wanilii. Gdy powstanie gęsty krem, możesz odłożyć mikser i wsypać pokruszone ciasteczka Oreo. Całość wystarczy zamieszać i przełożyć do pojemnika. Dodatkowo na górę lodów możesz dodać pokruszone ciasteczka. Masę na lody Oreo możesz też rozdzielić do silikonowych foremek i zrobić lody na patyczkach. Lody muszą się dobrze schłodzić.
Ten przepis na lody Oreo możesz zmodyfikować. Baza z serka mascarpone, śmietany kremówki, cukru i ekstraktu z wanilii sprawdzi się przy wielu lodach. Zamiast ciasteczek Oreo możesz dodać pokruszoną czekoladę lub inne, ulubione ciasteczka.
Możesz zdecydować się na lody z jajkiem lub bez. Lody, które w swoim składzie mają jajka i śmietankę kremówkę, przygotowuje się nieco inaczej. Żółtka należy ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, a potem wlać do zagotowanej śmietanki kremówki z mlekiem. Trzeba cały czas mieszać, aż masa zgęstnieje. Następnie trzeba poczekać, aż masa przestygnie. Wtedy można dodać pokruszone ciastka i schować lody do zamrażalnika na kilka godzin. Mniej więcej co 30 min należy mieszać masę lodową, aby rozbić kryształki lodu i masę, która zamarzła na brzegach.
Lody bez żółtek przygotujesz bez podgrzewania składników. Wystarczy, że użyjesz miksera. Później masę również należy schować do zamrażalnika, aby masa dobrze zamarzła. Te lody możesz zrobić zarówno ze śmietanki kremówki i serka mascarpone, jak i śmietanki kremówki i mleka skondensowanego słodzonego. W przypadku tej drugiej opcji nie musisz już dodać cukru. Jeżeli zależy ci na waniliowym aromacie, zamiast cukru wanilinowego możesz dodać ekstrakt z wanilii.
Alergeny w lodach oreo
Lista alergenów dla lodów oreo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
- mascarpone
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasteczka oreo
- Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasteczka oreo
Wartości odżywcze lodów oreo
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.