Przepis na lody miętowe krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
mięta świeża
To będzie niezbędne
mikser, blender, tarka, duża miska, miska, prostokątne naczynie

Duży pęczek mięty umyj i oderwij listki od łodyżek.

Zblenduj mięte na jednolitą masę.

Ubij śmietanką z dodatkiem cukru.

Czekoladę zetrzyj na tarce.

Do śmietanki dodaj mus miętowy i czekoladę i zmiksuj.

Przełóż masę do pojemnika, w którym chcesz schładzać lody i wstaw je na 4-6 godzin do zamrażarki.

Brązowa miseczka z miętowymi lodami z czekoladą.
Lody miętowe
Koszt przygotowania dania
11.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
504 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
70

Lody miętowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o lodach miętowych

Niedawno pokazywałam przepis na „odchudzone”, domowe lody, a dzisiaj nadszedł czas na zwykłe pełnotłuste lody na śmietance. Zrobisz je w bardzo prosty sposób, bez maszynki do lodów. Takie domowej roboty lody miętowe z pewnością zachwycą cię swoim kolorem oraz orzeźwiającym smakiem. Przepis na lody miętowe składa się tylko z listków mięty, śmietanki, cukru pudru oraz czekolady, ponieważ będą to lody z czekoladą. Są to natomiast lody bez jajek.

Jak zrobić lody miętowe z kawałkami czekolady?

Zacznij od przygotowania pudełka/miski, w którym późnej chcesz zamrozić lody. Następnie bardzo drobno posiekaj czekoladę. Miętę dokładnie umyj i lekko osusz. Listki męty oberwij i zblenduj na gładką, zieloną masę. Śmietankę ubij z dodatkiem cukru pudru. Gdy śmietanka jest ubita, dodaj do niej miętę oraz czekoladę i zmiksuj, aby uzyskać jednolity zielony kolor z drobnymi kawałkami czekolady. Taką masę przełóż do pojemnika i zamroź. Schładzaj je około 4-6 godzin i domowe lody miętowe powinny być gotowe.

Lody miętowe mają orzeźwiający aromat i smak, dzięki zawartości mentolu. Dodatkowo mięta ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest to między innymi działanie przeciwwirusowe oraz wspomaganie zwalczania bakterii i grzybów. Dodatkowo mięta zawiera substancje będące przeciwutleniaczami, czyli ma możliwość zwalczania wolnych rodników. Sprawdzi się też u osób z chorobami o podłożu zapalnym, ze względu na działanie przeciwzapalne. Może też obniżać ciśnienie krwi, czy pobudzać wydzielanie soków trawiennych, co wpływa pozytywnie na trawienie, dlatego często polecana jest osobom z problemami trawiennymi. W takich problemach nie tylko pomaga w trawieniu, ale też może pomagać w przypadku wzdęć i zespole jelita drażliwego, a u dzieci przy kolce. Może nawet brałaś w swoim życiu krople żołądkowe, których jednym ze składników jest właśnie mięta pieprzowa, lub piłaś napar z mięty, w przypadku bólów brzucha. Tak wiele właściwości ma tak popularne i dosyć tanie zioło, dlatego koniecznie należy korzystać z jej prozdrowotnych właściwości.

Wartości odżywcze lodów miętowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
360.54 kcal
504.75 kcal
Białko
2.01 g
2.81 g

Węglowodany w lodach miętowych

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany
21.69 g
30.36 g
Węglowodany przyswajalne
21.07 g
29.50 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.62 g
0.86 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz
30.64 g
42.89 g
Tłuszcze nasycone
29.66 g
41.52 g
Szacunkowy indeks glikemiczny lodów miętowych 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w lodach miętowych

Lista alergenów dla lodów miętowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%

Cena przygotowania lodów miętowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
8.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Czekolada gorzka
50 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Koszt składników
15.00
Jak oceniasz przepis na lody miętowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób