Lody miętowe

Opublikowano: 30.06.2021 r., 16:56 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Brązowa miseczka z miętowymi lodami z czekoladą.
Lody miętowe
Lody miętowe idealnie sprawdzają się w upalne dni, ze względu na swój przyjemny, orzeźwiający smak i aromat. Dodatkowo zachwycają one swoim zielonym kolorem.
Przygotowanie 20 min
504 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Śmietanka kremowa 36% (500 ml)
  • Cukier puder (100 g)
  • Czekolada gorzka (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
mięta świeża
Sprzęt kuchenny
mikser, blender, tarka, duża miska, miska, prostokątne naczynie

Przepis na lody miętowe krok po kroku

Duży pęczek mięty umyj i oderwij listki od łodyżek.

Zblenduj mięte na jednolitą masę.

Ubij śmietanką z dodatkiem cukru.

Czekoladę zetrzyj na tarce.

Do śmietanki dodaj mus miętowy i czekoladę i zmiksuj.

Przełóż masę do pojemnika, w którym chcesz schładzać lody i wstaw je na 4-6 godzin do zamrażarki.

Jak oceniasz przepis na lody miętowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,1% osób

Więcej informacji na temat lodów miętowych

Niedawno pokazywałam przepis na „odchudzone”, domowe lody, a dzisiaj nadszedł czas na zwykłe pełnotłuste lody na śmietance. Zrobisz je w bardzo prosty sposób, bez maszynki do lodów. Takie domowej roboty lody miętowe z pewnością zachwycą cię swoim kolorem oraz orzeźwiającym smakiem. Przepis na lody miętowe składa się tylko z listków mięty, śmietanki, cukru pudru oraz czekolady, ponieważ będą to lody z czekoladą. Są to natomiast lody bez jajek.

Jak zrobić lody miętowe z kawałkami czekolady?

Zacznij od przygotowania pudełka/miski, w którym późnej chcesz zamrozić lody. Następnie bardzo drobno posiekaj czekoladę. Miętę dokładnie umyj i lekko osusz. Listki męty oberwij i zblenduj na gładką, zieloną masę. Śmietankę ubij z dodatkiem cukru pudru. Gdy śmietanka jest ubita, dodaj do niej miętę oraz czekoladę i zmiksuj, aby uzyskać jednolity zielony kolor z drobnymi kawałkami czekolady. Taką masę przełóż do pojemnika i zamroź. Schładzaj je około 4-6 godzin i domowe lody miętowe powinny być gotowe.

Lody miętowe mają orzeźwiający aromat i smak, dzięki zawartości mentolu. Dodatkowo mięta ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest to między innymi działanie przeciwwirusowe oraz wspomaganie zwalczania bakterii i grzybów. Dodatkowo mięta zawiera substancje będące przeciwutleniaczami, czyli ma możliwość zwalczania wolnych rodników. Sprawdzi się też u osób z chorobami o podłożu zapalnym, ze względu na działanie przeciwzapalne. Może też obniżać ciśnienie krwi, czy pobudzać wydzielanie soków trawiennych, co wpływa pozytywnie na trawienie, dlatego często polecana jest osobom z problemami trawiennymi. W takich problemach nie tylko pomaga w trawieniu, ale też może pomagać w przypadku wzdęć i zespole jelita drażliwego, a u dzieci przy kolce. Może nawet brałaś w swoim życiu krople żołądkowe, których jednym ze składników jest właśnie mięta pieprzowa, lub piłaś napar z mięty, w przypadku bólów brzucha. Tak wiele właściwości ma tak popularne i dosyć tanie zioło, dlatego koniecznie należy korzystać z jej prozdrowotnych właściwości.

Alergeny w lodach miętowych

Lista alergenów dla lodów miętowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze lodów miętowych

na 100g gotowej potrawy

Żeby uzyskać lody o niskim indeksie glikemicznym zamień cukier na słodzik.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
360.54
504.75
Białko (g)
2.01
2.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
21.69
30.36
Węglowodany przyswajalne (g)
21.07
29.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.62
0.86

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
30.64
42.89
Tłuszcze nasycone (g)
29.66
41.52
Szacunkowy indeks glikemiczny lodów miętowych 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lodów miętowych

Koszt składników
15.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Czekolada gorzka
50 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Koszt składników
15.00