Lody domowe z jajek
- Mleko 3,2% (1000 ml)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Żółtko jajka (5 szt.)
- Śmietanka kremowa 36% (100 ml)
Przepis na lody domowe z jajek krok po kroku
Żółtka jaj ubij z cukrem.
Mleko przelej do garnka i podgrzej, dodaj laski wanilii.
Podgrzane mleko wlej do miski z utartymi żółtkami.
Cały czas dokładnie mieszaj, aż masa nie zacznie gęstnieć. W momencie zgęstnienia masy odrazu ściągnij ją z ognia.
Przełóż masę do miski, przykryj i wstaw do lodówki aby masa ostygła.
Połącz śmietankę z ostygniętą masą.
Przełóż do naczynia i włóż lody do zamrażarki.
Więcej informacji na temat lodów domowych z jajek
Kto nie lubi lodów niech pierwszy rzuci kamieniem. Wydaje mi się, że każdy je lubi, szczególnie latem, kiedy żar leje się z nieba. Sięgamy po pyszne lody dla ochłodzenia.
Obecnie możemy dostać je nie tylko we wszystkich możliwych smakach ale także w różnych formach. Kręcone, na gałki czy w postaci małych kuleczek. Nie ma to jednak jak lody domowe z jajek. Dzisiaj przedstawię Wam prosty przepis na lody domowej roboty, które z całą pewnością będą miały korzystniejszy skład niż te kupne. Niestety cała gama lodów dostępnych w sklepach charakteryzuje się nie najlepszym składem, wartością energetyczną i składnikami odżywczymi. Zazwyczaj znajduje się w nich za dużo cukru, który dodawany jest niepotrzebnie ale także barwniki czy konserwanty. Należy uważać przy zakupie lodów nie tylko ze względu na ich skład ale także na sposób ich przechowywania. Lody nie mogą być rozmrożone i zamrożone ponownie. Tutaj musimy zaufać osobą odpowiedzialnym za dostarczenie lodów do sklepu i osobą sprzedającym, że tak się nie stało np. przez niedokładne zamkniecie lodówki. Lody to dobre rozwiązanie, które sprawdzi się jako propozycja na słodki deser czy podwieczorek. Bardzo ekspresowo możemy przygotować je w domu, będzie to niezwykła rozrywka dla dzieci, szczególnie tych młodych. Dodatkowo lody domowe możesz przygotować w większej ilości i trzymać w zamrażalce przez jakiś czas.
Już teraz w bardzo prosty sposób przygotujesz lody sorbetowe, które w swoim składzie nie maja śmietany. Praktycznie składają się tylko z owoców. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na lody domowe z jajek. Potrzebujesz tylko cukru, słodkiej śmietanki, jajek a dokładniej żółtek jaj i mleko. Wystarczy, że żółtka utrzesz z cukrem w misce a mleko podgrzejesz. Ja w momencie podgrzewania mleka dodaje laski wanilii, na pewno to waniliowy posmak kremowych lodów. Następnie należy połączyć mleko z żółtkami i dokładnie wymieszać. Masa zacznie gęstnieć i charakterystycznie się ściągać. W momencie gdy masa będzie pozostawać na łyżce, przestań podgrzewać aby cała masa się nie zważyła. Teraz przełóż masę do miski, przykryj i ostudź w lodówce. Gdy masa będzie zimna połącz ją ze słodką śmietanką. Przełóż do dowolnego naczynia i zamroź.
Już doskonale wiesz jak zrobić lody domowe z jajek, zapamiętaj ten przepis na pewno przyda się nie tylko latem.
Alergeny w lodach domowych z jajek
Lista alergenów dla lodów domowych z jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Śmietanka kremowa 36%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze lodów domowych z jajek
Jeśli chcesz przygotować dietetyczną wersję lodów, postaw na domowy sorbet z Twoimi ulubionymi owocami.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.