Lody cytrynowe

Opublikowano: 20.01.2022 r., 12:23 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Cytrynowy deser w miseczce
Lody cytrynowe
Lody cytrynowe to przepis na deser, który ochłodzi każdy upalny dzień. Są smaczne, proste w przygotowaniu, a do tego naprawdę orzeźwiające. To idealny wybór na lato.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Czas chłodzenia 20 min
332 kcal
Kcal w porcji
118 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Śmietanka kremowa 36% - 2 szklanki (500 ml)
  • Maślanka 1% - 1 szklanka (250 g)
  • Cukier - 2,5 szklanki (300 g)
  • Żółtko jajka (5 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
skórka z cytryny, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
kuchenka, mikser, duża miska, rondelek, lodówka, pojemnik plastikowy do mrożenia

Przepis na lody cytrynowe krok po kroku

Połącz śmietankę, śmietanę, cukier i skórkę z cytryny w rondelku gotować na małym ogniu przez 5 minut.

Jajka wbij do miski i ubij je na jednolitą masę. Dodaj do nich odrobinę gorącej śmietankowej masy i wymieszaj.

Jajka dodaj do rondelka z masą śmietanową i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez kolejne 10 minut. Całość schłodź w lodówce przez 3 h.

Do zimnej masy lodowej dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.

Przenieś lody do pojemnika z pokrywką i zamrażaj przez 4 godziny.

Jak oceniasz przepis na lody cytrynowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat lodów cytrynowych

Lody cytrynowe to przepis na deser, który ochłodzi każdy upalny dzień. Są smaczne, proste w przygotowaniu, a do tego naprawdę orzeźwiające. To idealny wybór na lato. Do ich przygotowania nie potrzeba specjalnych sprzętów, dlatego spokojnie sprawdzą się na co dzień.

Przepis na lody cytrynowe jest wspaniałą opcją dla wszystkich miłośników tego zimnego deseru. Choć w sklepie można znaleźć całą gamę produktów smacznych, to jednak większość z nich wypełniona jest po brzegi cukrem, a także innymi dodatkami, które niekoniecznie chcemy umieścić w naszej diecie. Zamiast stawiać na gotowce z gorszym składem albo przeszukiwać sklep, by znaleźć te nieco lepsze, warto poświęcić odrobinę czasu i przygotować je własnoręcznie, zupełnie od podstaw w swoim własnym domu. Do ich przygotowania nie używa się zbyt wielu składników. Podstawą jest sok z cytryny, który zadba o odpowiedni smak, ale też nada im orzeźwiającej nuty. Do całości można dodać również odrobiny mięty, która świetnie podkręci smak. Cytrynowe lody są niezwykle uniwersalne. Sprawdzą się zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Można je podawać osobno, jako deser, albo dodawać do zupełnie innych dań. Wspaniale wzbogacą pyszną szarlotkę, czy owocowe crumble.

Jeśli szukasz inspiracji na to, jak zrobić lody cytrynowe, które będą naprawdę fantastyczne, a przy okazji bardzo łatwe, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest smaczna, pełna aromatu i naprawdę szybka do stworzenia. Wszystkie składniki, które potrzebne są do stworzenia lodów, można znaleźć w każdym większym sklepie. Choć najlepiej wycisnąć sok z cytryny własnoręcznie, by był jak najbardziej świeży, można też wykorzystać gotowe, dostępne w sklepie soki z limonki i cytryny, które nie mają konserwantów.

Z tego przepisu powstają najlepsze domowe lody cytrynowe. Są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Są dobre zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Ten prosty deser można zrobić samodzielnie w domu, bez maszynki czy specjalnych sprzętów. To pomysł na lody również dla początkujących.

Alergeny w lodach cytrynowych

Lista alergenów dla lodów cytrynowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Maślanka 1%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze lodów cytrynowych

na 100g gotowej potrawy

Ten deser, jak inne słodkości, nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(118g)
Energia (kcal)
281.91
332.66
Białko (g)
2.97
3.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(118g)
Węglowodany (g)
28.64
33.80
Węglowodany przyswajalne (g)
28.64
33.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(118g)
Tłuszcz (g)
18.28
21.57
Tłuszcze nasycone (g)
16.83
19.86
Szacunkowy indeks glikemiczny lodów cytrynowych 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lodów cytrynowych

Koszt składników
19.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
2 szklanki
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Maślanka 1%
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Cukier
300 g
2,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Żółtko jajka
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Koszt składników
19.50