Lody cytrynowe
- Śmietanka kremowa 36% - 2 szklanki (500 ml)
- Maślanka 1% - 1 szklanka (250 g)
- Cukier - 2,5 szklanki (300 g)
- Żółtko jajka (5 szt.)
Przepis na lody cytrynowe krok po kroku
Połącz śmietankę, śmietanę, cukier i skórkę z cytryny w rondelku gotować na małym ogniu przez 5 minut.
Jajka wbij do miski i ubij je na jednolitą masę. Dodaj do nich odrobinę gorącej śmietankowej masy i wymieszaj.
Jajka dodaj do rondelka z masą śmietanową i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez kolejne 10 minut. Całość schłodź w lodówce przez 3 h.
Do zimnej masy lodowej dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
Przenieś lody do pojemnika z pokrywką i zamrażaj przez 4 godziny.
-
Panna cotta
-
Ptysie
-
Porzeczkowiec
-
Śmietanowiec
-
Bita śmietana
-
Ciasto leśny mech
-
Deser z galaretki
-
Biszkopt z owocami
-
Tort z bitą śmietaną
-
Ptysie z kremem
-
Sernik ze śmietany
-
Lody śmietankowe
-
Kawa po wiedeńsku
-
Deser z malinami
-
Ciasto z bitą śmietaną
-
Naleśniki z nutellą
-
Mus kokosowy
-
Ciasto z kajmakiem
-
Deser z bitą śmietaną
Więcej informacji na temat lodów cytrynowych
Lody cytrynowe to przepis na deser, który ochłodzi każdy upalny dzień. Są smaczne, proste w przygotowaniu, a do tego naprawdę orzeźwiające. To idealny wybór na lato. Do ich przygotowania nie potrzeba specjalnych sprzętów, dlatego spokojnie sprawdzą się na co dzień.
Przepis na lody cytrynowe jest wspaniałą opcją dla wszystkich miłośników tego zimnego deseru. Choć w sklepie można znaleźć całą gamę produktów smacznych, to jednak większość z nich wypełniona jest po brzegi cukrem, a także innymi dodatkami, które niekoniecznie chcemy umieścić w naszej diecie. Zamiast stawiać na gotowce z gorszym składem albo przeszukiwać sklep, by znaleźć te nieco lepsze, warto poświęcić odrobinę czasu i przygotować je własnoręcznie, zupełnie od podstaw w swoim własnym domu. Do ich przygotowania nie używa się zbyt wielu składników. Podstawą jest sok z cytryny, który zadba o odpowiedni smak, ale też nada im orzeźwiającej nuty. Do całości można dodać również odrobiny mięty, która świetnie podkręci smak. Cytrynowe lody są niezwykle uniwersalne. Sprawdzą się zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Można je podawać osobno, jako deser, albo dodawać do zupełnie innych dań. Wspaniale wzbogacą pyszną szarlotkę, czy owocowe crumble.
Jeśli szukasz inspiracji na to, jak zrobić lody cytrynowe, które będą naprawdę fantastyczne, a przy okazji bardzo łatwe, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest smaczna, pełna aromatu i naprawdę szybka do stworzenia. Wszystkie składniki, które potrzebne są do stworzenia lodów, można znaleźć w każdym większym sklepie. Choć najlepiej wycisnąć sok z cytryny własnoręcznie, by był jak najbardziej świeży, można też wykorzystać gotowe, dostępne w sklepie soki z limonki i cytryny, które nie mają konserwantów.
Z tego przepisu powstają najlepsze domowe lody cytrynowe. Są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Są dobre zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Ten prosty deser można zrobić samodzielnie w domu, bez maszynki czy specjalnych sprzętów. To pomysł na lody również dla początkujących.
Alergeny w lodach cytrynowych
Lista alergenów dla lodów cytrynowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
- Maślanka 1%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze lodów cytrynowych
Ten deser, jak inne słodkości, nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(118g)
Węglowodany
(118g)
Tłuszcze
(118g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.