Lody bezglutenowe

Opublikowano: 18.11.2021 r., 15:21 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Lody bezglutenowe podane w miseczce na tle orzechów kokosowych.
Lody bezglutenowe
Lody bezglutenowe to wspaniały pomysł na łatwy deser, który można przygotować w kilka minut. Są pyszne, pomysłowe, a do tego niezwykle proste w przygotowaniu.
Przygotowanie 20 min
349 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Mleczko kokosowe 2 szklanki (500 ml)
  • Wiórki kokosowe (100 g)
  • Cukier trzcinowy 4 łyżki (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat waniliowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, blender, rondelek, pojemnik plastikowy do mrożenia

Przepis na lody bezglutenowe krok po kroku

W rondelku podgrzej mleko kokosowe wraz z cukrem i aromatem. Doprowadź do wrzenia i ostudź.

Wrzuć do mleka wiórki i zblenduj całość na gładką masę.

Masę przełóż do pojemnika, następnie włóż całość do zamrażalnika na 3 godziny.

Jak oceniasz przepis na lody bezglutenowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób

Więcej informacji na temat lodów bezglutenowych

Lody bezglutenowe to wspaniały pomysł na lody wolne od alergenów. Ich zrobienie jest niezwykle proste, nawet w warunkach domowych. Całość jest bardzo smaczna i kremowa. Te lody mogą też być wspaniałą bazą do stworzenia innych smaków, wersja podana w przepisie jest najbardziej klasyczna. Będzie idealnym dopełnieniem domowych deserów, zwłaszcza tych letnich, gdyż wspaniale orzeźwiają.

Przepis na lody bezglutenowe jest niezwykle bezproblemowy. To łatwa opcja dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt długimi i skomplikowanymi recepturami. Całość zabiera kilkanaście minut. Do zrobienia tych lodów potrzeba tylko kilku składników. Głównym produktem jest mleczko kokosowe, które jest niezwykle łatwo dostępne. Najlepiej wybierać takie, które zawiera jak najwięcej kokosa. Dobrze by jego zawartość oscylowała w okolicach 75 - 80 %. Idealnie wybierać również takie, które nie mają dodatków emulgatorów. Do lodów dodaje się również wiórków kokosowych, które wzbogacają produkt o wspaniały smak. Jeśli nie przepada się za zbyt kokosowymi słodyczami, można pominąć ich dodatek, a zwiększyć ilość ekstraktu waniliowego. Można również dodać soku owocowego, by stworzyć lody o dowolnym ulubionym smaku. Dzięki temu powstaną wspaniałe, domowe lody, bez glutenu, ale również wegańskie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić lody bezglutenowe, które zachwycą smakiem, a przy okazji sprawią, że będą bezpieczne dla osób z alergiami pokarmowymi, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Te lody można z łatwością przygotować w domowych warunkach. Do ich zrobienia wcale nie potrzeba żadnych skomplikowanych i specjalnych urządzeń. Wystarczy tylko blender, a także zamrażarka. Dzięki temu łatwo można je zrobić w domu. Można je zamrozić w specjalnie stworzonych do tego celu pojemniczkach, które można z łatwością kupić w sklepie, albo wykorzystać jeden duży plastikowy pojemnik, który nadaje się do mrożenia.

Przepis stworzony jest specjalnie tak, by lody były bez glutenu, ale również bez laktozy. Wszystkie składniki można kupić w większym sklepie. Choć proste, są niezwykle pyszne. Będą również dobre dla dzieci.

Alergeny w lodach bezglutenowych

Lista alergenów dla lodów bezglutenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na lody bezglutenowe

Wartości odżywcze lodów bezglutenowych

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja dla osób, które nie mogą spożywać gluetnu czy nabiału.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
218.28
349.25
Białko (g)
3.35
5.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
24.74
39.58
Węglowodany przyswajalne (g)
22.12
35.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.62
4.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
12.81
20.50
Tłuszcze nasycone (g)
11.34
18.14
Tłuszcze nienasycone (g)
1.48
2.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.18
1.89
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.30
0.48
Cholesterol (mg)
8.59
13.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A (µg (mcg))
18.75
30.00
Witamina B6 (mg)
0.08
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.38
Witamina C (mg)
0.30
0.47
Retinol (µg (mcg))
17.97
28.75
Tiamina (mg)
0.03
0.05
Ryboflawina (mg)
0.12
0.20
Niacyna (mg)
0.16
0.26
Foliany (µg (mcg))
4.59
7.35
Beta karoten (µg (mcg))
11.72
18.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
199.72
319.55
Potas (mg)
193.94
310.30
Wapń (mg)
87.38
139.80
Fosfor (mg)
188.69
301.90
Magnez (mg)
25.56
40.90
Żelazo (mg)
0.68
1.09
Cynk (mg)
0.57
0.92
Miedź (mg)
0.15
0.24
Mangan (mg)
0.45
0.72
Szacunkowy indeks glikemiczny lodów bezglutenowych 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lodów bezglutenowych

Koszt składników
19.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleczko kokosowe
500 ml
2 szklanki
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 2
6.25
Za 500 ml
Wiórki kokosowe
100 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Cukier trzcinowy
40 g
4 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Koszt składników
19.00