Lody bezglutenowe
Opublikowano: 18.11.2021 r.
Lody bezglutenowe to wspaniały pomysł na łatwy deser, który można przygotować w kilka minut. Są pyszne, pomysłowe, a do tego niezwykle proste w przygotowaniu.
Składniki dla 4 porcji:
- Mleczko kokosowe - 500 ml (2 szklanki)
- Wiórki kokosowe - 100 g
- Cukier trzcinowy - 40 g (4 łyżki)
- Przyprawy - aromat waniliowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, blender, rondelek, pojemnik plastikowy do mrożenia
Przepis krok po kroku
- W rondelku podgrzej mleko kokosowe wraz z cukrem i aromatem. Doprowadź do wrzenia i ostudź.
- Wrzuć do mleka wiórki i zblenduj całość na gładką masę.
- Masę przełóż do pojemnika, następnie włóż całość do zamrażalnika na 3 godziny.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja dla osób, które nie mogą spożywać gluetnu czy nabiału.