Lody bananowe

Opublikowano: 29.08.2021 r., 20:33 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Banana ice cream on blue plate
Lody bananowe
Wypróbuj przepis na super szybkie i wyjątkowo pyszne lody bananowe. Są one bardzo zdrowe i znacznie mniej kaloryczne niż tradycyjne lody.
Przygotowanie 720 min
193 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Banan - 3 banany (390 g)
  • Jogurt naturalny 2% - 0,25 szklanki (60 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
blender, pojemnik plastikowy do mrożenia

Przepis na lody bananowe krok po kroku

Banany obierz, pokrój w plasterki mroź w zamrażalce 10-12 godzin.

Banany przełóż do blendera, dodaj jogurt i zmiksuj na gładko.

Jak oceniasz przepis na lody bananowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,3% osób

Więcej informacji na temat lodów bananowych

Lody bananowe to fajna propozycja na szybkie, łatwe i zdrowe lody wykonane w domu. Lody wykonasz bez użycia maszynki do lodów, nie musisz ich także regularnie mieszać w trakcie procesu mrożenia. Lody z mrożonych bananów są świetną alternatywą tradycyjnych lodów dla dzieci. Lody możesz wykonać z ich pomocą, na pewno wielką radość sprawi im tworzenie własnych smaków lodów.

Fit lody bananowe przygotowane są z dodatkiem jogurtu, który zmiękcza ich strukturę. Lody możesz wykonać także z mlekiem lub napojem roślinnym w wersji wegańskiej. Podany przepis na domowe lody bananowe jest przepisem podstawowym. Lody możesz spożyć w takiej postaci i o takim smaku. Jeśli jednak wolisz inny smak, w trakcie miksowania ich dodaj ulubione dodatki. Do lodów możesz dodać dowolne owoce, najlepiej sprawdzą się truskawki, maliny, borówki, jagody, melon, arbuz, cytryny czy limonki. Do masy możesz dodać także startą czekoladę i stworzyć lody straciatella, rozpuszczoną czekoladę i stworzyć lody czekoladowe, po dodaniu nasion wanilii stworzysz wyśmienity lody waniliowe, z pokruszonymi ciasteczkami wykonasz wyśmienite lody ciasteczkowe a dodając domowej roboty solony karmel wykonasz niesamowicie pyszne lody słony karmel, dosypując kawę rozpuszczalną uzyskasz wyśmienite lody czekoladowe, możesz dodać kawałki lub zmielone orzechy, wiórki kokosowe czy nawet zioła. Przygotowując domowe lody bananowe ogranicza cię jedynie Twoja wyobraźnia i preferencje smakowe. Przygotowywanie lodów z dziećmi będzie fajną, kreatywną zabawą, która uruchomi ich kreatywność. Jak zrobić lody bananowe? Przepis jest niesamowicie prosty i szybki. Należy zamrozić przez minimum 12 godzin a następnie zblendować na gładko z dodatkiem jogurtu i ewentualnych dodatków. Jeśli używasz dojrzałych bananów nie musisz ich dodatkowo dosłodzić, jeśli jednak wykonujesz lody z bardziej zielonych bananów możesz dodać odrobinę miodu lub ksylitolu aby nadać im bardziej słodkiego smaku.

Domowe lody bananowe są świetną alternatywą dla tradycyjnych lodów. Są one bardzo smaczne, kremowe a przede wszystkim dużo zdrowsze.

Alergeny w lodach bananowych

Lista alergenów dla lodów bananowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze lodów bananowych

na 100g gotowej potrawy

Lody bananowe to smaczna i bardzo zdrowa alternatywa dla tradycyjnych lodów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
85.93
193.35
Białko (g)
1.59
3.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
20.64
46.44
Węglowodany przyswajalne (g)
18.39
41.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.25
5.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
0.58
1.30
Tłuszcze nasycone (g)
0.49
1.11
Tłuszcze nienasycone (g)
0.09
0.20
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
1.47
3.30

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina C (mg)
7.54
16.96

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
17.93
40.35
Wapń (mg)
27.80
62.55
Żelazo (mg)
0.23
0.51
Szacunkowy indeks glikemiczny lodów bananowych 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lodów bananowych

Koszt składników
4.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
390 g
3 banany
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 4
2.60
Za 390 g
Jogurt naturalny 2%
60 g
0,25 szklanki
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.52
Za 60 g
Koszt składników
4.50