Lody 3bit
- Kajmak - 1 puszka (460 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Bita śmietana (170 g)
- Krakersy (50 g)
Przepis na lody 3bit krok po kroku
Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno.
Do śmietanki dodaj połowę kajmaku i zmiksuj do połączenia składników.
Połowę masy przelej do pojemnika zamykanego.
Na masie wyłóż malutkie części kajmaku (pół wykorzystaj, pół pozostaw jeszcze na koniec).
Wykałaczką spróbuj rozbić nieco kajmak po całości (opcjonalnie).
Posyp całość połową pokruszonych krakersów (zostaw spore kawałki krakersów, nie krusz ich na bardzo drobne kawałki).
Wyłóż na całość połowę bitej śmietany.
Na bitą śmietanę wyłóż resztę masy śmietankowo-kajmakowej.
Wyłóż pozostały kajmak i rozbij go wykałaczką j.w.
Wyłóż resztę bitej śmietany i posyp wierzch resztą pokruszonych krakersów.
Lody odstaw do zamrażarki do zamrożenia (minimum 3 godziny).
Przed spożyciem wyjmij lody minimum 10 minut wcześniej z zamrażarki, by trochę rozmarzły.
-
Panna cotta
-
Ptysie
-
Porzeczkowiec
-
Śmietanowiec
-
Bita śmietana
-
Ciasto leśny mech
-
Deser z galaretki
-
Biszkopt z owocami
-
Tort z bitą śmietaną
-
Ptysie z kremem
-
Sernik ze śmietany
-
Lody śmietankowe
-
Kawa po wiedeńsku
-
Deser z malinami
-
Ciasto z bitą śmietaną
-
Naleśniki z nutellą
-
Mus kokosowy
-
Ciasto z kajmakiem
-
Deser z bitą śmietaną
Więcej informacji na temat lodów 3bit
Zapraszam po mój autorski przepis na lody 3bit. Lubisz dobrze znane ciasto 3bit? Te pyszne lody smakują tak jak ono! Koniecznie zobacz, jak zrobić lody 3bit. To jest sprawdzony przepis, który jest naprawdę prosty. Jego smak jest fantastyczny. Mocno słodki, śmietankowo-kajmakowy z chrupiącymi krakersami i bitą śmietaną. No po prostu zakochasz się w tym cudownym deserze. To najlepsza propozycja dla wszystkich, którzy uwielbiają słodkie desery, a zwłaszcza lody. Skutecznie zaspokoją ochotę na coś słodkiego.
Przepis na lody 3bit został opracowany osobiście przeze mnie. Jest tak pyszny, że postanowiłam się nim podzielić. Dla mnie (i nie tylko), jako wielbiciela ciasta 3bit, te lody są doskonałym pomysłem na odwzorowanie tego deseru w innej wersji (w wersji lodów). Lody 3bit to połączenie lodów śmietankowo-kajmakowych z dodatkiem kajmaku, kawałków krakersów oraz bitej śmietany. Są dosyć słodkie i bardzo karmelowe.
Jeżeli nie znasz ciasta 3bit, jest to ciasto na zimno, które składa się z krakersów (albo herbatników), kajmaku, masy budyniowo-maślanej oraz bitej śmietany. Lody 3bit nie zawierają tylko i wyłącznie masy z budyniem, ale smakowo są identyczne.
Lody 3bit są pyszne solo. Doskonale sprawdzą się jako wzbogacenie deseru o właśnie te lody. Można podać je do gorącego brownie – połączenie idealne. Spróbuj i się przekonaj. Jestem pewna, że te lody na długo zapadną Ci w pamięć. Będziesz je przygotowywać sam – to nic trudnego.
Lody 3bit robi się szybko i łatwo. Do przepisu na lody 3bit potrzebujesz dobrze schłodzonej śmietanki, kajmaku, bitej śmietany w sprayu oraz krakersów. Zacznij ubijać śmietankę na sztywno, a gdy już będzie ubita, dodaj do niej część kajmaku. Krótko miksuj, by składniki się połączyły. Połowę masy przełóż do pudełka i dodaj małe „kawałki” kajmaku (połowy). Chodzi o to, by w lodach były widoczne fragmenty kajmaku. Wykałaczką można trochę rozbić kajmak. Następnie posyp połową pokruszonych krakersów. Tutaj jest ważne, by krakersy były w większych kawałkach. Jeśli dodasz drobno pokruszone krakersy, w lodach nie będzie wyczuwalna chrupkość. Chrupkość jednak fajnie tutaj pasuje. Na krakersy wyłóż połowę bitej śmietany w sprayu i zalej resztą masy ze śmietanki i kajmaku. Znów czas na kajmak (postępuj jak wyżej), bitą śmietanę i na krakersy. Pudełko zamknij i odstaw do zamrażarki.
Lody powinny mrozić się minimum 3 godziny. Zanim zaczniesz jeść lody, wyjmij je z zamrażarki co najmniej 10 minut wcześniej. Wtedy bez problemu będzie się dało, je nałożyć do salaterek. Smacznego!
Alergeny w lodach 3bit
Lista alergenów dla lodów 3bit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- kajmak
- Śmietanka kremowa 30%
- bita śmietana
- Krakersy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krakersy
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krakersy
Wartości odżywcze lodów 3bit
Lody są wysokokaloryczne. Zawierają dużą ilość cukru oraz nasyconego tłuszczu. Nie są wskazane osobom, które mają problemy m.in. z cukrzycą oraz insulinoopornością.
Energia i białka
(88g)
Węglowodany
(88g)
Tłuszcze
(88g)
Witaminy
(88g)
Składniki mineralne
(88g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.