Lody 3bit
Opublikowano: 16.02.2023 r.
Kajmak, śmietanka kremowa i bita śmietana – to trio, które tworzy prawdziwe lodowe arcydzieło w postaci lodów 3bit! Dodatek krakersów daje przyjemny kontrast w teksturze, łącząc kremową delikatność z chrupiącym akcentem. Jeśli uwielbiasz połączenie słodko-słonych smaków, te lody będą dla Ciebie strzałem w dziesiątkę!
Składniki dla 10 porcji:
- Kajmak - 460 g (1 puszka)
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Bita śmietana - 170 g
- Krakersy - 50 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, pojemnik zamykany, wykałaczki
Przepis krok po kroku
- Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno.
- Do śmietanki dodaj połowę kajmaku i zmiksuj do połączenia składników.
- Połowę masy przelej do pojemnika zamykanego.
- Na masie wyłóż malutkie części kajmaku (pół wykorzystaj, pół pozostaw jeszcze na koniec).
- Wykałaczką spróbuj rozbić nieco kajmak po całości (opcjonalnie).
- Posyp całość połową pokruszonych krakersów (zostaw spore kawałki krakersów, nie krusz ich na bardzo drobne kawałki).
- Wyłóż na całość połowę bitej śmietany.
- Na bitą śmietanę wyłóż resztę masy śmietankowo-kajmakowej.
- Wyłóż pozostały kajmak i rozbij go wykałaczką j.w.
- Wyłóż resztę bitej śmietany i posyp wierzch resztą pokruszonych krakersów.
- Lody odstaw do zamrażarki do zamrożenia (minimum 3 godziny).
- Przed spożyciem wyjmij lody minimum 10 minut wcześniej z zamrażarki, by trochę rozmarzły.
Komentarz dietetyka
Lody są wysokokaloryczne. Zawierają dużą ilość cukru oraz nasyconego tłuszczu. Nie są wskazane osobom, które mają problemy m.in. z cukrzycą oraz insulinoopornością.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości