Przepis na locro krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

W garnku umieść żeberka wieprzowe, wlej 2 litry wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj do miękkości.

Ugotowane żeberko wyjmij i mięso oddziel od kości.

Dynię pokrój w kostkę i dodaj do wywaru, gotuj 15 minut.

Obierz cebulę z łuski i posiekaj drobno.

Pokrój w kostkę boczek.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę, boczek i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj do zupy.

Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki, dodaj do zupy i gotuj przez 10 minut.

Pokrój kolbę kukurydzy na mniejsze kawałki i dodaj do zupy.

Wlej pomidory w puszce, dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze 20 minut.

Zupę podawaj w głębokim talerzu posypaną natką pietruszki.

Zupa lorco podana w misce stojącej na drewnianym blacie.
Locro
Koszt przygotowania dania
38.32 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
434 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
62

Locro - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o locro

Locro to danie pochodzące z kuchni Ameryki Południowej, popularne jest w wielu tamtejszych krajach. Najbardziej popularna jest zupa Argentyńska, przygotowuje się ją na bazie różnego rodzaju mięsa a także podrobów oraz warzyw. Przepis na zupę locro jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: żeberka wieprzowe mięsne, kukurydza kolba, dynia, cebula, ziemniaki, pomidory w puszce, czosnek, olej rzepakowy, boczek wędzony, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak zrobić locro? W garnku umieść żeberka wieprzowe, wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj do miękkości. Ugotowane żeberko wyjmij i mięso oddziel od kości. Dynię pokrój w kostkę i dodaj do wywaru, gotuj 15 minut. Obierz cebulę z łuski i posiekaj drobno. Pokrój w kostkę boczek. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę, boczek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj do garnka z wywarem wraz z mięsem. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki, dodaj do zupy i gotuj przez 10 minut. Pokrój kolbę kukurydzy na mniejsze kawałki i dodaj do zupy. Wlej pomidory w puszce, dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze 20 minut.

Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.

Boczek wieprzowy jest mięsem o dużej zawartości tłuszczu. Zawiera również łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Jest źródłem wapnia, magnezu i fosforu. Wapń jest bardzo ważnym minerałem odpowiadającym za prawidłową budowę kości i zębów. Magnez natomiast odgrywa ważną rolę w prawidłowym skurczu mięśni. Pamiętaj aby wybrać wędlinę dobrej jakości, bez dodatku konserwantów oraz wędzoną naturalnie.

Podsumowując pyszna zupa locro jest doskonałym daniem na chłodne zimowe dni. Zupa jest bardzo syta, w Argentynie podaje się ją z dodatkiem chleba. Zupę możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Możesz ją także zapasteryzować i przechowywać przez miesiąc w słoiku w chłodym miejscu.

Wartości odżywcze locro

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
124.01 kcal
434.03 kcal
Białko
7.37 g
25.78 g
Fenyloalanina
0.19 mg
0.68 mg
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości, cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w locro

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
9.35 g
32.72 g
Węglowodany przyswajalne
7.92 g
27.71 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.43 g
5.01 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
6.72 g
23.51 g
Tłuszcze nasycone
2.65 g
9.27 g
Tłuszcze nienasycone
4.07 g
14.23 g
Tłuszcze jednonasycone
2.87 g
10.03 g
Tłuszcze wielonasycone
1.20 g
4.21 g
Tłuszcze trans
0.01 g
0.04 g
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości.
czytaj dalej
Cholesterol
20.58 mg
72.03 mg

Witaminy w przepisie na locro

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A
36.74 µg (mcg)
128.60 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.26 mg
0.92 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.26 µg (mcg)
0.91 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
8.24 mg
28.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.16 µg (mcg)
0.55 µg (mcg)
Witamina E
0.40 mg
1.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, kukurydza (kolba).
czytaj dalej
Retinol
1.45 µg (mcg)
5.07 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.17 mg
0.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.12 mg
7.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
14.83 µg (mcg)
51.89 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
280.83 µg (mcg)
982.92 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na locro

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
189.51 mg
663.30 mg
Potas
320.12 mg
1120.43 mg
Wapń
20.64 mg
72.26 mg
Fosfor
98.72 mg
345.54 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
21.59 mg
75.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.91 mg
3.19 mg
Cynk
0.99 mg
3.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny locro 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w locro

Lista alergenów dla locro przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na locro

Cena przygotowania locro

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
500 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
12.50
Za 500 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Ziemniaki późne
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Dynia
200 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Kukurydza (kolba)
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Natka pietruszki
10 g
mały pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Koszt składników
65.60
Jak oceniasz przepis na locro
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób