Locro

Opublikowano: 30.11.2021 r., 9:25 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa lorco podana w misce stojącej na drewnianym blacie.
Locro
Locro to tradycyjna zupa wywodząca się z kuchni Ameryki Południowej. Zupa podawana jest najczęściej na różne formalne okazje oraz podczas mroźnych zim na rozgrzanie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
434 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Żeberka wieprzowe (500 g)
  • Boczek wędzony bez kości (200 g)
  • Ziemniaki późne 4 średnie sztuki (400 g)
  • Dynia (200 g)
  • Pomidory w puszce (800 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (200 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Kukurydza (kolba) (400 g)
  • Natka pietruszki mały pęczek (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na locro krok po kroku

W garnku umieść żeberka wieprzowe, wlej 2 litry wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj do miękkości.

Ugotowane żeberko wyjmij i mięso oddziel od kości.

Dynię pokrój w kostkę i dodaj do wywaru, gotuj 15 minut.

Obierz cebulę z łuski i posiekaj drobno.

Pokrój w kostkę boczek.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę, boczek i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj do zupy.

Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki, dodaj do zupy i gotuj przez 10 minut.

Pokrój kolbę kukurydzy na mniejsze kawałki i dodaj do zupy.

Wlej pomidory w puszce, dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze 20 minut.

Zupę podawaj w głębokim talerzu posypaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na locro
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,7% osób

Więcej informacji na temat locro

Locro to danie pochodzące z kuchni Ameryki Południowej, popularne jest w wielu tamtejszych krajach. Najbardziej popularna jest zupa Argentyńska, przygotowuje się ją na bazie różnego rodzaju mięsa a także podrobów oraz warzyw. Przepis na zupę locro jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: żeberka wieprzowe mięsne, kukurydza kolba, dynia, cebula, ziemniaki, pomidory w puszce, czosnek, olej rzepakowy, boczek wędzony, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak zrobić locro? W garnku umieść żeberka wieprzowe, wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj do miękkości. Ugotowane żeberko wyjmij i mięso oddziel od kości. Dynię pokrój w kostkę i dodaj do wywaru, gotuj 15 minut. Obierz cebulę z łuski i posiekaj drobno. Pokrój w kostkę boczek. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę, boczek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj do garnka z wywarem wraz z mięsem. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki, dodaj do zupy i gotuj przez 10 minut. Pokrój kolbę kukurydzy na mniejsze kawałki i dodaj do zupy. Wlej pomidory w puszce, dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze 20 minut.

Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.

Boczek wieprzowy jest mięsem o dużej zawartości tłuszczu. Zawiera również łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Jest źródłem wapnia, magnezu i fosforu. Wapń jest bardzo ważnym minerałem odpowiadającym za prawidłową budowę kości i zębów. Magnez natomiast odgrywa ważną rolę w prawidłowym skurczu mięśni. Pamiętaj aby wybrać wędlinę dobrej jakości, bez dodatku konserwantów oraz wędzoną naturalnie.

Podsumowując pyszna zupa locro jest doskonałym daniem na chłodne zimowe dni. Zupa jest bardzo syta, w Argentynie podaje się ją z dodatkiem chleba. Zupę możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Możesz ją także zapasteryzować i przechowywać przez miesiąc w słoiku w chłodym miejscu.

Alergeny w locro

Lista alergenów dla locro przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na locro

Wartości odżywcze locro

na 100g gotowej potrawy

Locro to zupa zawierająca bardzo dużą ilość białka zwierzęcego. Jest doskonałym rozgrzewającym posiłkiem, możesz ją wzbogacić o dodatek korzennych przypraw. Zupa jest dość kaloryczna lecz możesz ją spożyć jako danie obiadowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
124.01
434.03
Białko (g)
7.37
25.78
Fenyloalanina (mg)
0.19
0.68
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości, cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
9.35
32.72
Węglowodany przyswajalne (g)
7.92
27.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.43
5.01

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
6.72
23.51
Tłuszcze nasycone (g)
2.65
9.27
Tłuszcze nienasycone (g)
4.07
14.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.87
10.03
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.20
4.21
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.04
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
20.58
72.03

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
36.74
128.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.26
0.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.24
28.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.55
Witamina E (mg)
0.40
1.38
Brak danych dla: olej rzepakowy, kukurydza (kolba).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.45
5.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.12
7.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.83
51.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
280.83
982.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
189.51
663.30
Potas (mg)
320.12
1120.43
Wapń (mg)
20.64
72.26
Fosfor (mg)
98.72
345.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.59
75.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.91
3.19
Cynk (mg)
0.99
3.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny locro 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania locro

Koszt składników
65.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
500 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
12.50
Za 500 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Ziemniaki późne
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Dynia
200 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Kukurydza (kolba)
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Natka pietruszki
10 g
mały pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Koszt składników
65.60