Locro
- Żeberka wieprzowe (500 g)
- Boczek wędzony bez kości (200 g)
- Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (400 g)
- Dynia (200 g)
- Pomidory w puszce (800 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Kukurydza (kolba) (400 g)
- Natka pietruszki - mały pęczek (10 g)
Przepis na locro krok po kroku
W garnku umieść żeberka wieprzowe, wlej 2 litry wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj do miękkości.
Ugotowane żeberko wyjmij i mięso oddziel od kości.
Dynię pokrój w kostkę i dodaj do wywaru, gotuj 15 minut.
Obierz cebulę z łuski i posiekaj drobno.
Pokrój w kostkę boczek.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę, boczek i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj do zupy.
Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki, dodaj do zupy i gotuj przez 10 minut.
Pokrój kolbę kukurydzy na mniejsze kawałki i dodaj do zupy.
Wlej pomidory w puszce, dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze 20 minut.
Zupę podawaj w głębokim talerzu posypaną natką pietruszki.
-
Zupa gulaszowa
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Gulasz wieprzowy
-
Galareta wieprzowa
-
Szaszłyki z piekarnika
-
Galaretka wieprzowa
-
Karkówka po cygańsku
-
Bitki wieprzowe
-
Golonka w piwie
-
Pulled pork
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Flaczki
-
Strogonow wieprzowy
-
Policzki wieprzowe
-
Garnek rzymski
-
Zupa węgierska
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Zrazy wieprzowe
-
Dania z wieprzowiny
Więcej informacji na temat locro
Locro to danie pochodzące z kuchni Ameryki Południowej, popularne jest w wielu tamtejszych krajach. Najbardziej popularna jest zupa Argentyńska, przygotowuje się ją na bazie różnego rodzaju mięsa a także podrobów oraz warzyw. Przepis na zupę locro jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: żeberka wieprzowe mięsne, kukurydza kolba, dynia, cebula, ziemniaki, pomidory w puszce, czosnek, olej rzepakowy, boczek wędzony, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie.
Jak zrobić locro? W garnku umieść żeberka wieprzowe, wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj do miękkości. Ugotowane żeberko wyjmij i mięso oddziel od kości. Dynię pokrój w kostkę i dodaj do wywaru, gotuj 15 minut. Obierz cebulę z łuski i posiekaj drobno. Pokrój w kostkę boczek. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę, boczek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj do garnka z wywarem wraz z mięsem. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki, dodaj do zupy i gotuj przez 10 minut. Pokrój kolbę kukurydzy na mniejsze kawałki i dodaj do zupy. Wlej pomidory w puszce, dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze 20 minut.
Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.
Boczek wieprzowy jest mięsem o dużej zawartości tłuszczu. Zawiera również łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Jest źródłem wapnia, magnezu i fosforu. Wapń jest bardzo ważnym minerałem odpowiadającym za prawidłową budowę kości i zębów. Magnez natomiast odgrywa ważną rolę w prawidłowym skurczu mięśni. Pamiętaj aby wybrać wędlinę dobrej jakości, bez dodatku konserwantów oraz wędzoną naturalnie.
Podsumowując pyszna zupa locro jest doskonałym daniem na chłodne zimowe dni. Zupa jest bardzo syta, w Argentynie podaje się ją z dodatkiem chleba. Zupę możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Możesz ją także zapasteryzować i przechowywać przez miesiąc w słoiku w chłodym miejscu.
Alergeny w locro
Lista alergenów dla locro przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na locro
Wartości odżywcze locro
Locro to zupa zawierająca bardzo dużą ilość białka zwierzęcego. Jest doskonałym rozgrzewającym posiłkiem, możesz ją wzbogacić o dodatek korzennych przypraw. Zupa jest dość kaloryczna lecz możesz ją spożyć jako danie obiadowe.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.